winniethepooh Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 REDMI NOTE 9 PRO - ZMIANA ROMU Właśnie wszedłem w posiadanie Redmi Note 9 Pro w którym postanowiłem wymienić ROM z wersji global na ROM - Global Tajwan. Moje spostrzeżenia: 1. Podczas flashowania ROMu z laptopa z wykorzystaniem programu MiFlash i podłaczeniu przez usb telefonu do laptopa w stanie fastboot - w programie MiFlash była caly czas informacja że jest flashing, ten poziomy pasek w programie Mi Flash był do końca prawie wypełniony na zielono ale nadal była infmoracja ze jest flashing, po czym telefon sie zrestartował i wszedł w stan konfiguracji urządzenia i był gotowy do użycia, a w programie MiFlash była nadal infomracja że jest "flshing". Trochę dziwne, ale ROM na pierwszy rzut oka się wgrał i telefon działa (chyba że później z tego powodu się pojawią jakieś problemy(?)). 2. W nowym ROMie piersze co się rzuca w oczy to kalwiatura do wybierania numeru telefonu (zdjęcie w załączeniu) - są na niej cyfry, litery alfabetu łacińskiego i znaczki chińskie (ponieważ to Tajwan) - staram się w ustawieniach zmienić to aby nie było znaczków chińskich ale jak na razie mi to nie wychodzi. Też tak macie w ROMie Tajwan? A osoby co mają ROM np Indonezja lub Turcja - też macie obok liter alfabetu łacińskiego znaczki lokalnego alfabetu? Da się jakoś usunąć te znaczki lokalnego alfabetu? 3. Call recording jak na razie działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Na indonezji jest ok.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted January 24, 2023 Share Posted January 24, 2023 Trzeba zmienić w ustawieniach zaawansowanych wyszukiwanie T9 na Pyinin czy jakoś tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winniethepooh Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 W dniu 24.01.2023 o 23:22, brawo napisał: Trzeba zmienić w ustawieniach zaawansowanych wyszukiwanie T9 na Pyinin czy jakoś tak. Miałeś rację! Tak zrobiłem i znaczki chińskie zniknęły Link to comment Share on other sites More sharing options...
winniethepooh Posted February 4, 2023 Author Share Posted February 4, 2023 (edited) Teraz się bujam z brakiem wyświetlania kontaktów jak ktoś dzwoni do mnie. Wyświetla mi się czysty numer telefonu bez przypisania dla kogo on należy z mojej książki adresowej. Też tak macie/mieliscie? Jak rozwiazaliscie ten problem? Korzystam z sieci PLUS... Z kolei jak wykonuje połączenie to też nie wyświetla mi nazwy kontaktu do którego dzwonię tylko jego nr telefonu. I pojawia się tak jakby informacja sieciowa o braku pozwolenia na wyświetlenie kontaktu. Zdjęcie w załączeniu Edited February 4, 2023 by winniethepooh Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted February 4, 2023 Share Posted February 4, 2023 (edited) Mam ten rom na innym telefonie, ale wszystko jest ok. Podobno u niektórych problem robi włączone volte vowifi. Trzeba wyłączać po kolei i sprawdzić. Umnie jest dobrze z tymi opcjami. Jakie uprawnienia ma aplikacja? Edited February 4, 2023 by brawo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
winniethepooh Posted February 4, 2023 Author Share Posted February 4, 2023 (edited) 2 godziny temu, brawo napisał: Mam ten rom na innym telefonie, ale wszystko jest ok. Podobno u niektórych problem robi włączone volte vowifi. Trzeba wyłączać po kolei i sprawdzić. Umnie jest dobrze z tymi opcjami. Jakie uprawnienia ma aplikacja? O jaka aplikacje chodzi? VoLTE i vowifi mam wyłączone na poziomie telefonu…Dodam tylko ze jak nie odbiorę połączenia to później w nieodebranych połączeniach widzę jaki kontakt (imię i nazwisko) próbował się ze mną skontaktować jak również dostaje SMS informacyjny z nazwa kontaktu który do mnie dzwonił… Edited February 4, 2023 by winniethepooh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted February 4, 2023 Share Posted February 4, 2023 No to może przebuduj T9.Jak nie pomoże to wyczyścić pamięć/dane apki telefon, kontakty, tylko najpierw kopia kontaktów bo może wyczyścić I czy na 100% masz nieaktywne volte/wifiWysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted February 5, 2023 Share Posted February 5, 2023 (edited) 9 godzin temu, winniethepooh napisał(a): O jaka aplikacje chodzi? O aplikacje Kontakty i dialer. Z tej której dzwonisz i odbierasz połączenia. Edited February 5, 2023 by brawo Link to comment Share on other sites More sharing options...
winniethepooh Posted February 5, 2023 Author Share Posted February 5, 2023 (edited) Hmmm...właśnie skonfigurowałem sobie nowy telefon który właśnie zakupilem , człowiek się cieszy że wszytko hula i działa a tu na końcu taka niespodzianka...volte i i vowifi mam wyłączone i wyświetlanie nazw kontaktów nie działa...chyba pójdę w kierunku resetu do ustawień fabrycznych, jak nie zadziała - następnie wgraniu ponownego roku Tajwan, a jak dalej nie zadziała to będzie ROM Indonezja a potem ROM Turcja.... Aplikacja dialer i kontakty mają uprawnienia jak w załączeniu Edited February 5, 2023 by winniethepooh Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted February 5, 2023 Share Posted February 5, 2023 To może włącz volte i vowifi. Ja mam włączone. U operatora i w telefonie.Ten sam rom i żadnych problemów. A jaka masz sieć? TMobile może? Link to comment Share on other sites More sharing options...
winniethepooh Posted February 5, 2023 Author Share Posted February 5, 2023 2 godziny temu, brawo napisał: To może włącz volte i vowifi. Ja mam włączone. U operatora i w telefonie.Ten sam rom i żadnych problemów. A jaka masz sieć? TMobile może? Sieć to Plus. A telefon tez masz redmi note 9 pro? Spróbuje z tym włączeniem VoLTE i vowifi Link to comment Share on other sites More sharing options...
winniethepooh Posted February 5, 2023 Author Share Posted February 5, 2023 (edited) 10 godzin temu, brawo napisał: To może włącz volte i vowifi. Ja mam włączone. U operatora i w telefonie.Ten sam rom i żadnych problemów. A jaka masz sieć? TMobile może? Sieć to Plus. A telefon tez masz redmi note 9 pro? Spróbuje z tym włączeniem VoLTE i vowifi Edit Wlasnie przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych i problem jak na razie zniknal Nawet nie musiałem wgrywać romu na nowo. Zastanawiam się skąd ten problem się pojawił u mnie. Być może stad ze przenosiłem dane ze starego telefonu redmi note 4 i korzystałem z funkcji mi mover i przenosiłem ustawienia z note 4 na note 9 pro i może stad ten problem, tzn jakieś ustawienia przeniosłem które nie powinny być na note 9 pro a skoro się znalazły to dlatego pojawił się problem…nie wiem, tak trochę zgaduje . Aha , VoLTE i vowifi są aktywne i kontakty są wyświetlane 😀 Edited February 5, 2023 by winniethepooh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts