Jump to content

Redmi Note 9 Pro - ROM Tajwan

winniethepooh

Recommended Posts

REDMI NOTE 9 PRO - ZMIANA ROMU

Właśnie wszedłem w posiadanie Redmi Note 9 Pro w którym postanowiłem wymienić ROM z wersji global na ROM - Global Tajwan. Moje spostrzeżenia:
1. Podczas flashowania ROMu z laptopa z wykorzystaniem programu MiFlash i podłaczeniu przez usb telefonu do laptopa w stanie fastboot - w programie MiFlash była caly czas informacja że jest flashing, ten poziomy pasek w programie Mi Flash był do końca prawie wypełniony na zielono ale nadal była infmoracja ze jest flashing, po czym telefon sie zrestartował i wszedł w stan konfiguracji urządzenia i był gotowy do użycia, a w programie MiFlash była nadal infomracja że jest "flshing". Trochę dziwne, ale ROM na pierwszy rzut oka się wgrał i telefon działa (chyba że później z tego powodu się pojawią jakieś problemy(?)).
2. W nowym ROMie piersze co się rzuca w oczy to kalwiatura do wybierania numeru telefonu (zdjęcie w załączeniu) - są na niej cyfry, litery alfabetu łacińskiego i znaczki chińskie (ponieważ to Tajwan)  - staram się w ustawieniach zmienić to aby nie było znaczków chińskich ale jak na razie mi to nie wychodzi. Też tak macie w ROMie Tajwan? A osoby co mają ROM np Indonezja lub Turcja - też macie obok liter alfabetu łacińskiego znaczki lokalnego alfabetu? Da się jakoś usunąć te znaczki lokalnego alfabetu?
3. Call recording jak na razie działa

IMG_20230124_091404.jpg

Teraz się bujam z brakiem wyświetlania kontaktów jak ktoś dzwoni do mnie. Wyświetla mi się czysty numer telefonu bez przypisania dla kogo on należy z mojej książki adresowej. Też tak macie/mieliscie? Jak rozwiazaliscie ten problem? Korzystam z sieci PLUS...

Z kolei jak wykonuje połączenie to też nie wyświetla mi nazwy kontaktu do którego dzwonię tylko jego nr telefonu. I pojawia się tak jakby informacja sieciowa o braku pozwolenia na wyświetlenie kontaktu. Zdjęcie w załączeniu 

IMG_20230204_200231.jpg

Edited by winniethepooh

Mam ten rom na innym telefonie, ale wszystko jest ok. Podobno u niektórych problem robi włączone volte vowifi. Trzeba wyłączać po kolei i sprawdzić. Umnie jest dobrze z tymi opcjami. Jakie uprawnienia ma aplikacja?

Edited by brawo
  • Like 1

2 godziny temu, brawo napisał:

Mam ten rom na innym telefonie, ale wszystko jest ok. Podobno u niektórych problem robi włączone volte vowifi. Trzeba wyłączać po kolei i sprawdzić. Umnie jest dobrze z tymi opcjami. Jakie uprawnienia ma aplikacja?

O jaka aplikacje chodzi? VoLTE i vowifi mam wyłączone na poziomie telefonu…Dodam tylko ze jak nie odbiorę połączenia to później w nieodebranych połączeniach widzę jaki kontakt (imię i nazwisko) próbował się ze mną skontaktować jak również dostaje SMS informacyjny z nazwa kontaktu który do mnie dzwonił…

Edited by winniethepooh

No to może przebuduj T9.

Jak nie pomoże to wyczyścić pamięć/dane apki telefon, kontakty, tylko najpierw kopia kontaktów bo może wyczyścić

I czy na 100% masz nieaktywne volte/wifi

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Hmmm...właśnie skonfigurowałem sobie nowy telefon który właśnie zakupilem , człowiek się cieszy że wszytko hula i działa a tu na końcu taka niespodzianka...volte i i vowifi mam wyłączone i wyświetlanie nazw kontaktów nie działa...chyba pójdę w kierunku resetu do ustawień fabrycznych, jak nie zadziała - następnie wgraniu ponownego roku Tajwan, a jak dalej nie zadziała to będzie ROM Indonezja a potem ROM Turcja....

Aplikacja dialer i kontakty mają uprawnienia jak w załączeniu 

Screenshot_2023-02-05-10-43-58-337_com.google.android.permissioncontroller.jpg

Edited by winniethepooh

2 godziny temu, brawo napisał:

To może włącz volte i vowifi. Ja mam włączone. U operatora i w telefonie.Ten sam rom i żadnych problemów. A jaka masz sieć? TMobile może?

Sieć to Plus. A telefon tez masz redmi note 9 pro? Spróbuje z tym włączeniem VoLTE i vowifi

10 godzin temu, brawo napisał:

To może włącz volte i vowifi. Ja mam włączone. U operatora i w telefonie.Ten sam rom i żadnych problemów. A jaka masz sieć? TMobile może?

Sieć to Plus. A telefon tez masz redmi note 9 pro? Spróbuje z tym włączeniem VoLTE i vowifi

Edit

Wlasnie przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych i problem jak na razie zniknal :-)

Nawet nie musiałem wgrywać romu na nowo.

Zastanawiam się skąd ten problem się pojawił u mnie. Być może stad ze przenosiłem dane ze starego telefonu redmi note 4 i korzystałem z funkcji mi mover i przenosiłem ustawienia z note 4 na note 9 pro i może stad ten problem, tzn jakieś ustawienia przeniosłem które nie powinny być na note 9 pro a skoro się znalazły to dlatego pojawił się problem…nie wiem, tak trochę zgaduje .

Aha , VoLTE i vowifi są aktywne i kontakty są wyświetlane 😀

Edited by winniethepooh