Skocz do zawartości

POCO X4 Pro 5G - problem z aktualizacją do Androida 12 i wgraniem nowego ROM-u.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam telefon POCO X4 Pro 5G i mam problem z zaktualizowaniem go do Androida 12. Telefon nie widzi żadnych nowych aktualizacji. Nie da się też zaktualizować z poziomu telefonu przez Recovery, ponieważ pokazuje błąd: "Nie można zweryfikować aktualizacji". Myślałem o wgraniu nowego ROM-u, ale nie wiem jak można to zrobić bez roota. A jeśli wgrywał bym ROM na zrootowanym telefonie np. przez MiFlash, to czy da się potem jakoś cofnąć roota ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Możesz albo czekać, aż Xiaomi wypuści aktualizację dla tej wersji, albo odblokować bootloader i wgrać nowy ROM przez MiFlash. Odblokowanie bootloadera nie równa się rootowaniu telefonu, ono tu do niczego nie będzie Ci potrzebne. Przy wgrywaniu nowego ROM-u możesz sobie potem ponownie zablokować bootloader.

Zrób tylko kopię danych, bo je stracisz (dwa razy: raz przy odblokowaniu bootloadera, drugi przy wgrywaniu ROM-u).

Opublikowano

Kopię zrobiłem już na samym początku. Chcę zaktualizować do Androida 12, ponieważ nie jestem w pełni zadowolony z działania obecnego systemu (zawieszenie, czasami nie działa dotyk). Mam jeszcze jedno pytanie. Skąd najlepiej pobrać oryginalny ROM?

Opublikowano
7 godzin temu, jakub_sniper_57 napisał(a):

Chcę zaktualizować do Androida 12, ponieważ nie jestem w pełni zadowolony z działania obecnego systemu

Aktualizacja nie oznacza pozbycia się problemów. Mogą być nowe. Być może dlatego nie jest puszczana automatycznie. W każdym bądź razie warto to brać pod uwagę.

• Like 2
Opublikowano

Witam

U mnie też występują podobne problemy i od dawna czekam na aktualizację.

Nie ma ktoś informacji kiedy w końcu się pojawi, bo naprawdę trwa to już wieki.

Opublikowano

dzięki za info :)

Na 4 miesiące posiadania telefonu około 6-7 razy zdarzyło mi się, że dotyk nie reagował i trzeba było resetować fona.

A u Ciebie jak często to się dzieje ?

Opublikowano

W dniu 24.01.2023 o 12:05, brawo napisał:

Pojutrze będzie.

Kilka razy sprawdzałem i nie ma aktualizacji.

Po zmienieniu regionu na Szwajcarię też nic się nie dzieje.

To info o dzisiejszym pojawieniu się aktualki jest potwierdzone ??

Opublikowano
24 minuty temu, shadowz napisał(a):

To info o dzisiejszym pojawieniu się aktualki jest potwierdzone ??

Przecież jaja sobie z Ciebie robi. 

Opublikowano
Dnia 24.01.2023 o 12:26, shadowz napisał:

dzięki za info :)

Na 4 miesiące posiadania telefonu około 6-7 razy zdarzyło mi się, że dotyk nie reagował i trzeba było resetować fona.

A u Ciebie jak często to się dzieje ?

Też próbowałem różnych regionów, ale nic to nie daje. Dotyk przestaje działać 2-3 razy w miesiącu.

Opublikowano
Dnia 26.01.2023 o 15:16, shadowz napisał:

Czyli trzeba czekać i tyle ?

Kolega na Redmi Note 11 Pro miał już w grudniu.

Dzisiaj wgrałem sobie sam nowy ROM MIUI V.13.0.3.0.SKCEUXM przez MiFlash. Jak na razie wszystko jest ok.

Screenshot_2023-01-30-15-53-44-367_com.android.settings.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W pasku powiaadomien pojawilo mi sie wszystko na bialo... jak za mgla mino zmiany motyw ciemny. Ktos cos?

Screenshot_2023-04-06-16-45-05-725_com.mi.android.globallauncher.jpg

Edytowane przez Genostw