Skocz do zawartości
  • 0

Problem z odnalezieniem zaszyfrowanego folderu z plikami

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Napotkałem problem z odnalezieniem zaszyfrowanego folderu, próbowałem korzystać ze wskazówek na forum.

Folder po zaszyfrowaniu zniknął (był widoczny pasek progresu szyfrowania, a potem zniknął razem z folderem).

Nie ma go na telefonie (próbowałem opcję wyszukiwania po nazwie przy widocznych ukrytych folderach) i nie ma w plikach ukrytych na chmurze. Przeszukałem też pliki po podłączeniu telefonu do komputera, ale tu również bezskutecznie ☹️

Istnieje jakaś możliwość odnalezienia tego folderu? 

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez Alekoo

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Licht napisał:

ES File Explorer

Witam,

Chodzi o jakiś konkretny program do zarządzania folderami? Próbowałem kilka różnych apek, ale żadna z nich nie widziała tego folderu (z włączonymi ukrytymi folderami). Dodam że w folder miał ok. 3GB

• 0
Opublikowano

Nigdy nie szyfrowałem pod Androidem pojedynczych plików, czy folderów, ale jeżeli coś jest niewidoczne na dyskach, to zapomocą ww. aplikacji, albo lapidarniej, aplikacji Root Explorer, powinno zostać ujawnione.
Spróbować nie zawadzi, a uprawnienia roota konieczne (!).

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, SzczufFun napisał:

A nie "zaszyfrował sie" do ukrytego folderu? Przeciągnij plauchem w dół w apce "Pliki"

1673546785324.jpg

Wchodziłem na chmurę i folder prywatny jest pusty, czy jeśli wcześniej nie miałem włączonej synchronizacji to jest szansa to odzyskać? Backup jakim mam na google niestety nie obejmuje tego folderu 😔

• 0
Opublikowano

Od tak ten plik zniknąć nie mógł. Czym szyfrowałeś plik?

Jeśli przez aplikacje Pliki to powinno być wszystko w folderze po przeciągnięci palcem w dół.

17 minut temu, Alekoo napisał(a):

jeśli wcześniej nie miałem włączonej synchronizacji to jest szansa to odzyskać

Szyfrowanie pliku i wrzucanie do katalogu prywatnego nie ma związku z chmurą. Przechowywanie i szyfrowanie pliku odbywa się lokalnie

• 0
Opublikowano

Na początku zaszyfrowałem plik hasłem a później go ukryłem, przy szyfrowaniu pojawił się pasek progresu, ale zaraz zniknął wraz z folderem. Włączenie opcji pokaż ukryte pliki nie ujawnia tego folderu, próbowałem odszukać po nazwie przez ES folder Explorer, ale też bezskutecznie. Szyfrowałem folder wykorzystując aplikacje systemową telefonu.

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Alekoo napisał(a):

Włączenie opcji pokaż ukryte pliki nie ujawnia tego folderu

Jak ukryłeś (zaszyfrowałeś) plik w eksploratorze to nie będzie go widać w ukrytych plikach. Powinien być widoczny po przesunięciu palcem z góry na dół na głównym ekranie eksloratora. Dodatkowo poprosi o hasło prywatności.

Edytowane przez FromWP
  • 0
Opublikowano

Rozumiem to że ten folder powinien być widoczny po przesunięciu palcem z góry na dół i wpisaniu hasła, problem w tym że tak właśnie robiłem i tego folderu tam nie ma ☹️. Przesyłam zdjęcie robione z 2 telefonu bo apka nie pozwala na screeny.

6047572f194eeccfbf0c98a2ebcd31eb.0.thumb.jpg.c3c39c99bacb22b5de98da6d6050cbaa.jpg

Oczywiście próbowałem z innymi folderami (pustymi) które były dodawane i widoczne w przestrzeni prywatnej, czy to możliwe że folder był za ciężki i w pewnym momencie przerwało szyfrowanie tej zawartości jednocześnie tracąc dane?

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

@Alekoo
   Ile wolnej pamięci RAM, masz do dyspozycji w systemie, jeżeli mniej, niż te 3 GB, które Ci uciekły, to rzeczywiście operacja mogła zostać gwałtownie przerwana i jest problem z odnalezieniem zarówno plików źródłowych, jak i wynikowych.

Poza tym zrób remanent zajętej przestrzeni dyskowej i sprawdź, czy przypadkiem owe 3 GB danych nie rozpłynęło się w niebycie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Licht napisał:

@Alekoo
   Ile wolnej pamięci RAM, masz do dyspozycji w systemie, jeżeli mniej, niż te 3 GB, które Ci uciekły, to rzeczywiście operacja mogła zostać gwałtownie przerwana i jest problem z odnalezieniem zarówno plików źródłowych, jak i wynikowych.

Wg informacji o telefonie mam 3Gb RAMu, a sam folder miał około 300 zdjęć z tego co patrzyłem zdjęcie zajmowało max 10 mb więc raczej nie przekroczyłem tych 3GB.

2 godziny temu, Licht napisał:

@Alekoo
 Poza tym zrób remanent zajętej przestrzeni dyskowej i sprawdź, czy przypadkiem owe 3 GB danych nie rozpłynęło się w niebycie.

Możesz podpowiedzieć jak to sprawnie zrobić? Poniżej obecne zajęcie pamięci, ale skąd mogę wiedzieć czy te pliki są zaszyfrowane gdzieś są na dysku skoro nie wiem jak wyglądało zajęcie dysku wcześniej?

Screenshot_2023-01-13-16-00-07-092_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.abac0881ef8c3c66552ed556ec64397c.jpg

• 0
Opublikowano

Trochę Ciebie nie rozumiem, bo najpierw mówisz o zaginionym folderze o zawartości 3 GB danych, a obecnie o jakimś  zdjęciu o "ciężarze" 10 MB.

Coś nam się nie zazębia ta historia.

Masz 3 GB wolnej pamięci RAM ?

Co do bilansu, to jest sporo menadżerów plików, które sortują zawartość nośników według wielkości folderów/plików.

• 0
Opublikowano
Dnia 13.01.2023 o 21:36, Licht napisał:

Trochę Ciebie nie rozumiem, bo najpierw mówisz o zaginionym folderze o zawartości 3 GB danych, a obecnie o jakimś  zdjęciu o "ciężarze" 10 MB.

Coś nam się nie zazębia ta historia.

Masz 3 GB wolnej pamięci RAM ?

Co do bilansu, to jest sporo menadżerów plików, które sortują zawartość nośników według wielkości folderów/plików.

Folder był ze zdjęciami przeniesionymi z galerii, następnie go zaszyfrowałem hasłem, musiałem ustalić hasło no i powinno być po przesunięciu w dół palcem i wpisaniu hasła, ale go tam nie ma. Folder z danymi miał około 3GB, wywnioskowałem to po tym że miałem tam około 300 zdjęć średniej wielkości 10MB (wiem że ok.10MB bo cześć zdjęć które nie wyszły tego dnia odzyskałem z kosza)

Pamięć telefonu RAM ma 3GB.

Odnośnie menadżera plików i folderów przy sortowaniu nie znajduje żadnego folderu o podobnym rozmiarze, czy te menadżery plików są w stanie sprawdzić pamięć pod kątem szyfrowanych folderów (widziałem tam opcje ujawnienia ukrytych plików, ale nie o nie tutaj chodzi)?

• 0
Opublikowano

Czy są w stanie pod kątem zaszyfrowanych,
utwórz jakiś nie duży zaszyfrowany i sprawdź czy któryś z menagerów go wykryje.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Na necie przeczytałem o folderach i plikach, które mogą być widoczne po zrootowaniu telefonu, ale czy jest szansa żeby ten zaszyfrowany folder był widoczny w tej przestrzeni skoro menadżery plików nie widzą tego folderu?

Znam nazwę folderu, datę założenia i częściowe nazwy zdjęć IMG_20230106_numer zdjęcia. Niestety przy wyszukiwaniu po tych danych nic nie znajduje 😔

• 0
Opublikowano

Jeśli jeszcze istnieją te zaszyfrowane zdjecia no to po nazwie pliku nie znajdziesz bo jest ... zaszyfrowany.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

W ramach testów próbowałeś w ten sam sposób zaszyfrować jakieś inne zdjęcia (kilka sztuk) po to żeby zobaczyć gdzie ten katalog się pojawi i czy w ogóle się pojawi? Czytając po kolei co się klika i gdzie jest ścieżka o ile taka się pokaże.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, brawo napisał:

W ramach testów próbowałeś w ten sam sposób zaszyfrować jakieś inne zdjęcia (kilka sztuk) po to żeby zobaczyć gdzie ten katalog się pojawi i czy w ogóle się pojawi? Czytając po kolei co się klika i gdzie jest ścieżka o ile taka się pokaże.

Próbowałem i niestety pokazuje się w folderach prywatnych , zarówno folder jak i zawartość czyli zdjęcie tym bardziej nie wiem dlaczego tamten folder po prostu wyparował... Czy przy takiej operacji jak przenoszenie zdjęć lub szyfrowanie system nie powinien tworzyć automatycznego pliku backup?