Skocz do zawartości

Po premierze Xiaomi 13 i MIUI 14: czego się dowiedzieliśmy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zapowiada się bardzo dobrze - np coś takiego:

Improvements made on the kernel provided increased system performance. With the new Android 13 version, system fluency has been increased by 88%. Power consumption reduced by 16%. Many improvements have been made under the name of the new Razor project. One of them is to reduce the system size. Compared to the previous MIUI 13, the system size has been reduced by 23%.

Opublikowano
15 minut temu, Muzyk napisał(a):

Czekamy zatem na pierwsze wydania ;)

true true :) teraz już nasza ekipa miui nie będzie miała żadnych wymówek i zabierze się za przygotowanie wersji dla nas :) też zawsze trochę forum się rozrusza a ja osobiście mam nadzieję że dojdzie nam dużo problemów do zgłaszania - bo jak będzie wszystko super działać to jaki z tego dla nas pożytek :)

Opublikowano
Godzinę temu, Muzyk napisał(a):

Haha, będzie okazja na pełny format 🤣

no właśnie - jak będzie z instalacją tej nowej wersji? wrzucimy to przez twrp? w ogóle ten twrp co jest teraz będzie zgodny z andkiem 13? czy może będzie wersja pod fastboota? tak jak to było przed tymi updatami przez twrp? ogólnie dobrze byłoby zrobić czysta instalke żeby pozbyć się wszystkich śmieci od starej wersji - ale może nie będzie takiej potrzeby ... 

Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Pierwsze wersje na pewno będą pod fastboota.

Wiadomo kiedy można się spodziewać wersji dla szerszej publiczności?

Opublikowano
17 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jednym zrzutem? ;)

Porównanie przechodzi korektę, ale ogólnie rzecz biorąc nie oczekujcie jakichś cudów.

Na czystym china podobno czuć polepszenie płynności...

Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia, bo z jakiegoś powodu nie mogę w ogóle ich wywołać. Nie mogłem tego zrobić na MIUI 13 z Androidem 13, nie mogę i tutaj.

EDIT: to jednak moja wina :D Dymki działają. Są takie jak w MIUI 13, tu się nic nie zmieniło.

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano

Nie mam pojęcia, bo z jakiegoś powodu nie mogę w ogóle ich wywołać. Nie mogłem tego zrobić na MIUI 13 z Androidem 13, nie mogę i tutaj.

EDIT: to jednak moja wina :D Dymki działają. Są takie jak w MIUI 13, tu się nic nie zmieniło.

Ehh.. rok pracy nad nakładka, a nie wiele zmieniło.. Licznik danych pewnie też nie działa tak jak powinien 🙁 w 13 restartował się zawsze pierwszego, po mimo ustawienia innej daty.

Opublikowano

Na Mi 11 lite 5G zainstalowałem Betę i ..... (Zakryte wulgarne słowa) .... 

A tak poważnie to śmiga aż miło. Animacje na ten moment działają bardzo płynnie i cały system wydaje się być mega stabilny.

Do poprzedniej wersji odczuwa się lekki skok wydajności tylko nie wiem czym to jest spowodowane.

Czekam na przepakowania xiaomi.eu i lecimy z tematem. 

Prawdopodobnie mam sposób na OTA recovery w tym urządzeniu przy kolejnych aktualizacjach ale więcej o tym w momencie wydania kolejnej kompilacji przy której sprawdzę robiąc samemu paczkę ...

Opublikowano

czy da się jakoś sprawdzić czy aplikacje bankowe nie będą miały problemu z działaniem? pytam o to dlatego że jeszcze na one plusie i nowym Romie z nowsza wersja andka była tu tragedia - niby sie uruchamialy ale był problem z połączenia z siecią i logowaniem - też pamiętam że w kilku innych aplikacjach było podobnie - chyba allegro i gadu gadu - musiałem wrócić do poprzedniej wersji z tego powodu - tu rozumiem że jest jakiś problem z integracja z kontem Googla a to też by się przydało w działaniu ....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Mogę sprawdzić, czy konkretne aplikacje się uruchamiają (bo nie mam konta w każdym możliwym banku). Na pewno działa Santander.

a to już duży plus - ja korzystam z IKO PKO BP - też pamiętam że był problem z OLXem - przypominam też że był problem swego czasu po przejściu na andka 12 z tmobilem - pisałem nawet do nich w tej sprawie i w końcu w jakimś updacie to naprawili :) ogólnie najważniejsza jest aplikacja bankowa płatności zbliżeniowe itp. reszta jakby były nawet jakieś problemy to się przeżyje a i możliwe że na updaty nie trzeba będzie długo czekać ....

ps. z tymi aplikacjami to były dwojakie problemy - np z T-Mobilem to w ogóle się nie uruchamiała tzn migał tylko na chwilę ekran startowy i tyle - tu po kilku zgłoszeniach do nich też po kilku ale miesiącach się z tym uporali :)a z resztą to był jakiś problem z łącznością z siecią - pomimo tego że połączenie było i działało - tzn aplikacja bankowa się uruchamiała ale nie można było przeprowadzić logowania podobnie było też chyba jak pamiętam z OLXem .... może tu akurat przy przejściu z 12 na 13 nie będzie już takich problemów .... no zobaczymy w praktyce :)

Edytowane przez Master
Opublikowano

Uruchamia się. Czy działa dalej - nie wiem, z przyczyn oczywistych. T-Mobile też zdaje się działa, OLX też.

super - bardzo Panu dziękuję za sprawdzenie - w sumie to IKO to najważniejsza - resztę można w razie czego obsługiwać z przeglądarki ... tak więc to nie problem :) pozdrawiam i czekamy na official miui polska release :)

Opublikowano
5 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał:

Mogę sprawdzić, czy konkretne aplikacje się uruchamiają (bo nie mam konta w każdym możliwym banku). Na pewno działa Santander.

Skoro można sprawdzić to czy BNP zadziała czy wywali się ? Może jakieś info kiedy będzie upload 14 miui ? Jakieś przewidywania od grupy ?

Opublikowano
27 minut temu, mnkowalski napisał(a):

Skoro można sprawdzić to czy BNP zadziała czy wywali się ? Może jakieś info kiedy będzie upload 14 miui ? Jakieś przewidywania od grupy ?

BNP też działa.

Nie mam niestety nadal informacji, kiedy planowane jest wydanie. Problem z pierwszą konfiguracją polega na tym, że Xiaomi usunęło kod odpowiedzialny za zachowanie pierwszej konfiguracji w stosunku do wydań MIUI Global (typu integracja tej konfiguracji z integracją Google). Nie takie rzeczy omijaliśmy, ale poprawki do ROM-u robi jedna osoba i potrzebuje ona na to trochę czasu. Po drodze jeszcze próbujemy rozwiązać kwestię działania aparatu 200 Mpx na Xiaomi 12T Pro, bo trzeba dostosować bibliotekę od tego aparatu do Androida 13 - inaczej nie możemy zapewnić wsparcia bet dla tego modelu (chiński Redmi K50 Ultra ma inny główny aparat). U mnie na innej wersji launchera niż ta w artykule (został zaktualizowany po publikacji artykułu) pojawiły się dziwne problemy z wyglądem folderów (marginesy między ikonami czy nazwami aplikacji są kompletnie popsute), ale to akurat raczej problem Xiaomi niż nasz.

Niestety trzeba czekać.

Opublikowano
55 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

BNP też działa.

Nie mam niestety nadal informacji, kiedy planowane jest wydanie. Problem z pierwszą konfiguracją polega na tym, że Xiaomi usunęło kod odpowiedzialny za zachowanie pierwszej konfiguracji w stosunku do wydań MIUI Global (typu integracja tej konfiguracji z integracją Google). Nie takie rzeczy omijaliśmy, ale poprawki do ROM-u robi jedna osoba i potrzebuje ona na to trochę czasu. Po drodze jeszcze próbujemy rozwiązać kwestię działania aparatu 200 Mpx na Xiaomi 12T Pro, bo trzeba dostosować bibliotekę od tego aparatu do Androida 13 - inaczej nie możemy zapewnić wsparcia bet dla tego modelu (chiński Redmi K50 Ultra ma inny główny aparat). U mnie na innej wersji launchera niż ta w artykule (został zaktualizowany po publikacji artykułu) pojawiły się dziwne problemy z wyglądem folderów (marginesy między ikonami czy nazwami aplikacji są kompletnie popsute), ale to akurat raczej problem Xiaomi niż nasz.

Niestety trzeba czekać.

kurcze to sporo tego jest z tego co Pan pisze ... nie jest lekko łatwo i przyjemnie :) ale z tego co czytam zajmują się tym fachowcy więc nam zostaje uzbroić się w cierpliwość .... powodzenia z ogarnianiem tego wszystkiego - zgłaszacie od razu do Xiaomi te tematy - możliwe że sami już wiedzą o tym i w kolejnych wersjach poprawia ... ja jestem z siebie dumny bo po wyłączeniu wibracji przy odcisku palca na ekranie zniknął od razu problem wibracji całej obudowy :) odkąd to wyłączyłem nigdy ten problem nie wystąpił więc zawsze jakiś sukces i przynajmniej wiadomo co to powodowało - wcześniej miałem też podejrzenia co do komunikatora Messenger ale okazały się niesłuszne i musiałem się z nim przeprosić :)