Skocz do zawartości

MIUI.eu zawiesza się. Jak wrócić do ustawień"fabrycznych"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Część, telefon używam od około 2 lat, odblokowany, magisk itd. Ostatnio przymulił i postanowiłem zrobić świeżą instalację, zobaczyć też LineageOS. Wróciłem do MIUI 11.0.4 przez fastboot z opcją kasowania pamięci, myślałem, że to przywróci telefon do stanu pudełkowego tzn nadal chcę mieć otwarty bootloader, chciałem tylko konkretny powrót do ustawień w partycjach itd. MIUI wiesza się co jakiś czas, ku mojemu zdziwieniu zostało recovery Orange Fox R11.1_3. Jak zacząć od "nowa"? MIUI 12.5 zaczął mi mulić i chciałem wrócić do starszego OS ale po tych kombinacjach jest jeszcze gorzej choć 11ka działa szybciej. Doradzcie jak to naprawić, która wersję polecacie z MIUI? Zależy mi na stabilności i płynności. Dzięki za pomoc i odpowiedzi z opisem jak to naprawić.

Czy instalacja któregoś z tych Romów przez fastboot zrobi factory reset? https://xiaomifirmwareupdater.com/archive/miui/joyeuse/

Sorry, że w osobnych postach, porszę admina o połączenie do jednego. Pomyślałem, że może MiFlash mi pomoże, wykasuję wszystkie dane i powrócę do jakiegoś romu global. Mile widziane podlinkowane jakiegoś właściwego romu :) później powrót do MIUI.eu i tu pytanie co polecacie, która z powstałych wersji była według Was najlepsza? Które recovery też polecacie?

Edytowane przez Kacper Skrzypek
połączone posty na prośbę autora
Opublikowano
18 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Podlinkowałeś sobie wyżej ;) Na stronie, którą podałeś, są właśnie globalne ROM-y wgrywane przez MiFlash.

Dzięki, chciałem się upewnić. MiFlash pomoże? Tzn skasuje wszystko dogłębnie łącznie z recovery? Jak już będę miał global to przez fastboot wgrywamy recovery i następnie MIUI.eu czy lepiej jednak MIUI.eu przez plik bat za pomocą fastboot? Orange Fox jest ok czy lepiej TWRP?

Opublikowano
30 minut temu, stratus84 napisał(a):

MiFlash pomoże? Tzn skasuje wszystko dogłębnie łącznie z recovery?

Tak.

30 minut temu, stratus84 napisał(a):

Jak już będę miał global to przez fastboot wgrywamy recovery i następnie MIUI.eu czy lepiej jednak MIUI.eu przez plik bat za pomocą fastboot? Orange Fox jest ok czy lepiej TWRP?

Metoda wgrywania jest obojętna. Jeśli OrangeFox działa normalnie z Androidem 12 (tzn. deszyfruje jego dane), to możesz go używać. To już zależy od konkretnego wydania, bo różne recovery będą pasować pod różne ROM-y (nie wiem, jaki chcesz wgrywać, więc dlatego piszę o Androidzie 12 jako tym najnowszym oficjalnie dostępnym dla RN9Pro).

Opublikowano (edytowane)

Celowałem w MIUI 11 czyli Android 10 jako lekki system pod ten telefon ale z racji, że jest trochę stary może MIUI 12 z Androidem 11 tylko nie wiem który kompilację MIUI wybrać. Zauważyłem, że wraz z wyższym numerkiem softu telefon lagował coraz bardziej. Nie jest demonem prędkości dla tego też chciałbym wypośrodkować ;)

Edytowane przez stratus84
Opublikowano
9 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):
10 godzin temu, stratus84 napisał(a):

MiFlash pomoże? Tzn skasuje wszystko dogłębnie łącznie z recovery?

Tak.

Wgrałem przez MiFlash V11.0.3.0.QJZEUXM EEA z opcją skasowania wszystkiego. Nie wiem co jest z tym telefonem ale mam ciągle ten sam błąd zn jak zaczynam dzwonić to ekran się ściemnia, nie mogę się rozłączyć zupełnie nic... To samo miałem na MIUI.eu np 11.07. Ogólnie recovery jest stock tak więc format poszedł poprawnie. Ogólnie to zaczynam nie rozumieć czemu ten sam błąd jest niezależnie  od wersji softu. Zauważyłem też coś, jak chcę odblokować telefon to ciągle mam informację nie zakrywaj słuchawki, może czujnik zbliżeniowy coś nie działa? Nie mam folii, szkła, ekran czysty... Jest to możliwe?

Opublikowano
31 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Oba problemy wskazują właśnie na czujnik zbliżeniowy. Spróbuj go może skalibrować w diagnostyce.

Zerknąłem w diagnostyce i ciągle pokazuje 0. Żona ma ten sam model i u niej jak zbliżę rękę jest 0 a jak oddalę 5. Jest jakaś szansa kalibracji "na sztywno" czy raczej złom? Najgorsze wykonywanie telefonów, jest niemożliwe :( Co mogło być powodem, upadek? Staram się zawsze dbać o telefon, mocne etui itd choć chyba kilka dni temu dziecku wyleciał z ręki ale nie jestem pewien na 100%. Dzięki za wcześniejsze odpowiedzi.

Opublikowano
3 godziny temu, Acid napisał(a):

Jaki masz telefon?

Redmi Note 9 PRO 6GB RAM 128GB ROM, kupiony w oficjalnym sklepie Xiaomi w Polsce (o ile dobrze pamiętam, chyba czerwiec 2020).

Spróbuję wgrać jakiś custom rom jak LineageOS, zobaczę... ale coś jest z czujnikiem zbliżeniowym, pamiętam od początku coś było, jak odblokowywałem telefon wyskakiwały komunikaty naciśnij głośność aby odblokować. Teraz faktycznie jakby wykrywał ciągłe zbliżenie. Dialer dzwonienia nie da się używać, jest jakaś na to metoda, obejście softem aby zignorować ten czujnik? Czy jakiś inny sposób?

Opublikowano
8 godzin temu, Acid napisał(a):

Kartką papieru wyczyść szczelinę nad kratką głośnika. Cienką igłą i sprężonym powietrzem przeczysc kratkę. 

Dzięki za podpowiedź, coś drgnęło w dobrym kierunku i czujnik się odezwał ale dopiero jutro postaram się oczyścić go lepiej bo raz zadziałał, później nie a teraz przetarłem i znów działa. Spróbuję delikatnie sprężonym powietrzem. To gdzie on jest dokładnie? Po kratką od głośnika czy bardziej za szybą na krawędzi? Widzę tam dwa jakby brązowawe punkty. Jak dbać o to miejsce lub sensownie doczyścić?

Opublikowano

Po próbach chyba wszystko jest ok, dziękuję za podpowiedz odnośnie przeczyszczenia okolic kratki głośnika

W dniu 29.10.2022 o 15:39, Acid napisał(a):

przeczysc kratkę

czujnik odpukać działa poprawnie. Jedynie co mnie zmartwiło to telefon samoczynnie się restartował co jakiś czas ale to może wina softu bo miałem bałagan testując rożnego rodzaju apk. Odnośnie MiFlash, mimo poprawnego wysłania plików mam info error, telefon działa bo się uruchomił, tak może być? Jest to poprawne zakończenie instalacji? Teraz z fastboot wrzucam MIUI.eu 11 a później z TWRP 12.5.2 i chyba na tym zostanę, oby tylko działał stabilnie.

MiFlash.jpg

Opublikowano
W dniu 30.10.2022 o 22:13, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak, to typowy bug MiFlasha

Dobrze wiedzieć, wszystko ładnie się zainstalowało ale ten monit o błędzie lekko mnie zastanawiał. Teraz jest ok, telefon działa stabilnie na romie 12.5.2. mam ostatnie pytanie, przeglądając ustawienia wyłączyłem coś jakby opcję od animacji lub wydajności grafiki. Nie mogę już jej znaleźć, gdzie może się znajdować?

Opublikowano

Znalazłem tą opcję o której wcześniej pisałem: ustawienia>dodatkowe ustawienia>ustawienia dostępu>wzrok>usuń animację. Sam nie wiem czumu w to kliknąłem,  chyba z myślą przyspieszenia działania telefonu. Wszystko naprawione, śmiga szybko i bez problemów. Dzięki za pomoc, zamykam temat.