Skocz do zawartości
  • 0

Hulajnoga się wyłącza, miga światłem z tyłu kod 18 i załącza dopiero po 5 minutach

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Niezalana m356 (wersja z 2018 z dwoma bezpiecznikami), z przebiegiem 3500 km, w pełni sprawną baterią, z podbitą mocą (motor constant power - 35000) i bez KERSu.

Jak się sama wyłączy (poprzedza to taki stukot w silniku jak przy przepalonym bezpieczniku), a ja nacisnę klamkę, to światło z tyłu daje 1 długie i 7 krótkich  (chociaż wiem, że nie ma takiego kodu błędu i być może to jest 1 długie i 8 krótkich). Czy coś nie tak jest z silnikiem? Może za gorąco albo coś innego?

Przypadłość jest losowa - czasem przejadę z 5 km i wtedy się wyłącza, czasem już po 1 km nie daje rady. W te upały zdarza się to coraz cześciej, chociaż potrafi też się wyłączyć przy 20 stopniach za oknem.

Podsyłam zdjęcie złączy, zwróćcie uwagę jak zjarane są osłonki:

image.thumb.jpeg.61f92eb7e105441e44b70cf201cb4237.jpeg

Edytowane przez Kazimiera

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

z tymi osłonkami to można powiedzieć norma. Tymi trzema przewodami płynie prąd do silnika. I to dość wysoki. Miejsce łączenia tych przewodów z konektorami to najsłabszy punkt. Konektory powinny być solidnie zalutowane do kabla a są tylko zaciśnięte. I to słabo. Tworzy się iskrzenie, wysoka temperatura i osłonka się smaży. Nie wiem dlaczego producent jeszcze nie wpadł na to, by te konektory lutować. Zdejmij te osłonki i sam zobacz jak to tam wygląda. A skoro stan osłonek jest jak na zdjęciu to możliwe, że przewód lata w konektorze. 

Musisz to poprawić. W tym miejscu są największe straty mocy a dalej na samych konektorach wsuwanych w piny w pcb i luty tych pinów na pcb.

Sam silnik nie ma sygnalizacji przegrzania, więc to może być ten  problem. Przegrzany silnik nie ma swoich parametrów i nie da się go naprawić. No chyba, że przewinąć i powymieniać magnesy, co jest bezsensowne, bo się nie opłaca. Ale od tego raczej nie powinna się hulajka sama wyłączać. Problemu bym raczej upatrywał w module BLE, który najczęściej jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy. Powodem jest albo problem z połączeniem kablowym albo wilgoć. To, że nie było zalania, to nie dyskwalifikuje opcji wilgoci, która jest wszędzie a piszesz, że pojazd jest z 2018r a dziś mamy połowę 2022. Czas na działanie wilgoci dość duży i bardzo realne, że o to chodzi.

• 0
Opublikowano (edytowane)

OK. Przesuszę hulajnogę po uprzednim rozłączaniu wszystkich przewodów. Spróbuję też wymienić osłonki. Swoją drogą te styki też jakieś białe się zrobiły (taki nalot jak kamień na czajniku), więc na pewno jest tam sporo straty mocy.

Dzisiaj też mi raz szarpnęło silnikiem (trwało to 1 sekundę), ale hulajnoga się nie wyłączyła i pojechała dalej jakby nigdy nic.\

BTW. Kupiłem zatyczkę na magnes od portu ładowania. Problem w tym, że słabo trzyma (byle podskok na krawężniku wybija pozycję). Macie jakiś patent na to? Wymiana śrubek o większej główce, żeby magnes miał do czego się przytulić?

Edytowane przez Kazimiera
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Kazimiera napisał:

Spróbuję też wymienić osłonki.

Chy7ba nie rozumiesz. Problem leży w stykach przewód wtyk. Co ci da wymiana osłonek? Ale oczywiście po naprawie styków osłonka musi być nowa.