Kacper Skrzypek Posted May 29, 2022 Share Posted May 29, 2022 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 10 Pro (nazwa kodowa: sweet). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_HMNote10Pro_V13.0.8.0.SKFMIXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitt_99 Posted May 30, 2022 Share Posted May 30, 2022 Czy są gdzieś publikowane listy zmian w kolejnych aktualizacjach? Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 30, 2022 Author Share Posted May 30, 2022 Tylko to, co podaje Xiaomi. Nie jesteśmy w stanie analizować wszystkich zmian względem wersji dla każdego telefonu. (System) Updated Android Security Patch to May 2022. Increased system security. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitt_99 Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Dzięki.Jest jakaś możliwość aktualizacji dla ludzi nie posiadających komputera?Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Wersja fastboot tylko z kompa Z telefonu nie ma szans do póki nie zostanie stworzone działające TWRP pod 12.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitt_99 Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 Widzę że rozmowa o MIUI 13 słabo idzie więc trochę go rozwinę. Czy ktoś w ogóle widzi różnice między kolejnymi kompilacjami? Szczerze, to ja nawet nie widzę różnicy między MIUI 12.5 a 13Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitt_99 Posted June 3, 2022 Share Posted June 3, 2022 Czy ktoś wie dlaczego niektóre apki/gry nie działają na RN10Pro? Na pewnie nie chodzi o wydajność bo na LG G2 da się zainstalować, który nawet 30% wydajności RN10PRO nie ma. To jakiś bojkot chińczyków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanio Posted June 4, 2022 Share Posted June 4, 2022 Na miu 13 jest opcja olways on display od godziny do godziny włączony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted June 4, 2022 Share Posted June 4, 2022 5 godzin temu, Kanio napisał: Na miu 13 jest opcja olways on display od godziny do godziny włączony? Co prawda ja mam MIUI 13 na indonesia rom, ale u mnie AOD działa tak jak działał, czyli 10 sekund i dobranoc bez możliwości zmiany. Dodam że wyłączenie optymalizacji miui wnosi więcej szkód niz pożytku (problemy z powiadomieniami różnych aplikacji, oraz problemy z wyświetlaniem grafiki w belce powiadomień, a AOD i tak działał jak chciał) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanio Posted June 5, 2022 Share Posted June 5, 2022 7 godzin temu, Gorus napisał: Co prawda ja mam MIUI 13 na indonesia rom, ale u mnie AOD działa tak jak działał, czyli 10 sekund i dobranoc bez możliwości zmiany. Dodam że wyłączenie optymalizacji miui wnosi więcej szkód niz pożytku (problemy z powiadomieniami różnych aplikacji, oraz problemy z wyświetlaniem grafiki w belce powiadomień, a AOD i tak działał jak chciał) Jak kupowałem telefon w salonie powiedzieli mi żebym nie zmieniał regionu bo każdy Kraj jest innaczej co do optymalizacji miu ja uważam że soft jest źle zrobiony bo go laguje wysłalem na serwis w ramach gwarancji to odesłali że telefon działa sprawnie i że wgrali na nowo softa ale problem taki dalej jest jak jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzanas69 Posted June 5, 2022 Share Posted June 5, 2022 Na miu 13 jest opcja olways on display od godziny do godziny włączony? Jest, oto dowód, xiaomi.eu 13.0.8.0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanio Posted June 5, 2022 Share Posted June 5, 2022 36 minut temu, dzanas69 napisał: Jest, oto dowód, xiaomi.eu 13.0.8.0 Na jakim rejonie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzanas69 Posted June 5, 2022 Share Posted June 5, 2022 Polska, nie wiem czy zmiana rejonu na xiaomi.eu przynosi jakieś efekty i ma sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanio Posted June 5, 2022 Share Posted June 5, 2022 1 godzinę temu, dzanas69 napisał: Polska, nie wiem czy zmiana rejonu na xiaomi.eu przynosi jakieś efekty i ma sens. Rozumiem że dostałeś już na regionie polski 13 tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzanas69 Posted June 5, 2022 Share Posted June 5, 2022 Źle rozumiesz, odblokowałem BL, wgrałem xiaomi.eu. wszystko w/g instrukcji znajdujących się w dziale Tutoriale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
noisxy Posted June 6, 2022 Share Posted June 6, 2022 W dniu 3.06.2022 o 19:28, pitt_99 napisał: Czy ktoś wie dlaczego niektóre apki/gry nie działają na RN10Pro? Na pewnie nie chodzi o wydajność bo na LG G2 da się zainstalować, który nawet 30% wydajności RN10PRO nie ma. To jakiś bojkot chińczyków? Szczerzę mówiąc u mnie na RN10PRO nie mam również diablo (nie gram, chciałem tylko sprawdzić.) Z ciekawości ostatnio musiałem na poprzedniku (RN9PRO) zainstalować netflixa, to w sklepie play go po prostu nie było. Musiałem instalować ręcznie .apk aby wszystko działało. Podejrzewam, że z diablo będzie to samo, lecz kompletnie nie rozumiem certyfikowania aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitt_99 Posted June 7, 2022 Share Posted June 7, 2022 Również chciałem sprawdzić, jako fan D2,co to za diobeł. Po pół godziny gry na telefonie żony odechciało mi się.Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
yeya Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 Panowie u mnie nie można na tym sofcie uruchomić facebooka bo odrazu go wywala i piszę żeby zgłosić błąd, mam problem też z tym że niektórzy nie mogą się do mnie dodzwonić mają sygnał ale u mnie nic nie ma i dostaje tylko powiadomienia że ktoś dzwonił. Macie takie problemy? jak to rozwiązać? Powiem szczerze że jeden z najgorszych telefonów jakie miałem ciągle problemy. Na Oryginalnym sofcie błędnie działał czujnik zbliżeniowy itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
noisxy Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 24 minuty temu, yeya napisał: Panowie u mnie nie można na tym sofcie uruchomić facebooka bo odrazu go wywala i piszę żeby zgłosić błąd, mam problem też z tym że niektórzy nie mogą się do mnie dodzwonić mają sygnał ale u mnie nic nie ma i dostaje tylko powiadomienia że ktoś dzwonił. Macie takie problemy? jak to rozwiązać? Powiem szczerze że jeden z najgorszych telefonów jakie miałem ciągle problemy. Na Oryginalnym sofcie błędnie działał czujnik zbliżeniowy itp. Gdzieś w ustawieniach aplikacji musisz zezwolić na uprawnienia "UZYSKANIE IFNROMACJI O ID I STATUSIE URZADZENIA", miałem z tym samym problem, znajomy również. Na pewno znajdziesz. W razie czego pisz, pomogę wrzucić screenshoty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 8, 2022 Author Share Posted June 8, 2022 Tak, ID urządzenia musi być ustawione na cokolwiek innego niż Zwracaj puste odpowiedzi. Facebook wariuje pod tym względem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yeya Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 Facebook zadziałał a macie pomysł co z tymi połączeniami się dzieje że nie dochodzą? Ktoś jak dzwoni jest sygnał normalnie do mnie przychodzą powiadomienia tylko. Oczywiście tylko od niektórych osób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 8, 2022 Author Share Posted June 8, 2022 Trudno powiedzieć dokładnie. Próbowałeś wyłączyć VoLTE? (O ile miałeś je włączone?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
noisxy Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 To może być również sprawka VoWIFI, spotykałem się z delikatnie podobnym problemem. Ale jak się orientuje to VoWIFI nie jest domyślnie włączone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedyzma Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 Witam Właśnie udało mi się odblokować BL (czekałem tydzień) na moim RN10Pro India (aparat ma 64 MP). Niestety nie mogę wykonać precyzyjnie procedury wgrania waszego softu bo nie mam logo fastboota z "logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika" tylko napis na środku ekranu FASTBOOT. Ja coś źle robie czy niektóre telefony tak mają?? Pzdr TheDyzma Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzanas69 Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 Witam Właśnie udało mi się odblokować BL (czekałem tydzień) na moim RN10Pro India (aparat ma 64 MP). Niestety nie mogę wykonać precyzyjnie procedury wgrania waszego softu bo nie mam logo fastboota z "logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika" tylko napis na środku ekranu FASTBOOT. Ja coś źle robie czy niektóre telefony tak mają?? Pzdr TheDyzmaTak ma być, na moim RN 10 Pro też tak było, tylko napis fastboot Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedyzma Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 Wielkie dzięki! PZDR Przy uruchomieniu softu otrzymałem komunikat: This package is for "sweet" devices; this is "sweetin". W sumie racja.... Pytanie: czy jest mod pasujący do mojego telefonu?? PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted June 8, 2022 Author Share Posted June 8, 2022 Nie, nie ma. Możesz spróbować po prostu zedytować skrypt w taki sposób, by sprawdzało sweetin, ale nie obiecuję, że aparat będzie działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedyzma Posted June 8, 2022 Share Posted June 8, 2022 ...no toś mnie pocieszył .. 😥 Ale dzięki za wsparcie! pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
melloon Posted June 10, 2022 Share Posted June 10, 2022 Gdy mam odblokowany ekran, albo korzystam z jakiejś apki przy połączeniu przychodzącym najpierw mam dźwięk dzwonka, a dopiero po dwóch, trzech sekundach pokazuje sie apka telefonu. Bywa że w ogóle się nie pokazuje i słysząc dzwonek muszę wejść ręcznie w dialer żeby móc odebrać połączenie. Telefon odblokowalem i wgrałem fastbootem jak przykazano, z opcją wipe. Na globalu tak nie było, dialer startował błyskawicznie. Można to naprawić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedyzma Posted June 11, 2022 Share Posted June 11, 2022 W dniu 8.06.2022 o 20:23, Kacper Skrzypek napisał: Nie, nie ma. Możesz spróbować po prostu zedytować skrypt w taki sposób, by sprawdzało sweetin, ale nie obiecuję, że aparat będzie działać. Dla urządzeń o kodowej nazwie "sweetin" jest możliwość wgrania softu xiaomiEU pod tym linkiem: ....wersja przedostatnia ale jakby ktoś potrzebował... pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
melloon Posted June 12, 2022 Share Posted June 12, 2022 Następny problem - nie działa Chromecast. Telefon nie widzi miboxa. W ustawieniach jak uruchomię "prześlij ekran" to szuka i szuka i nic. Na zewnętrznej apce cast działa, ale dużo wygodniejszy był ten systemowy - można było bezpośrednio z galerii przerzucać na miboxa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacoGURU Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 Z tego co ostatnio czytałem, to wynika że na Miui13 jest problem z przesyłaniem obrazu, także nie dotyczy to tylko RN10pro.Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 Uruchomiłem u siebie na próbę - działać działa, ale chodzi jak krew z nosa - przycięcia, opóźnienia i artefakty. Do tego działa niestabilnie i samo się rozłącza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomek1993 Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 U mnie z kolei aplikacje facebook oraz instagram wykraczają sie zaraz po uruchomieniu ... Jakieś rozwiązanie macie ? Pacjent Redmi Note 10 Pro z wyżej wgranym softem z poziomu PC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirdo Posted June 25, 2022 Share Posted June 25, 2022 7 minut temu, ziomek1993 napisał: U mnie z kolei aplikacje facebook oraz instagram wykraczają sie zaraz po uruchomieniu ... Jakieś rozwiązanie macie ? Pacjent Redmi Note 10 Pro z wyżej wgranym softem z poziomu PC Musisz nadać uprawnienia aplikacji do ID telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts