Kacper Skrzypek Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi Note 10 Lite (nazwa kodowa: toco). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_MINote10LITE_V13.0.1.0.SFNMIXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 13, 2022 Share Posted March 13, 2022 Takie szybkie pytanie.Czy instalacja na obecną wersję 12.5.7 jest bezproblemowa czy bez wipe i czystej instalki się nie obejdzie?No i co z ewentualnym powrotem do obecnej 2ersji i andka11? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 13, 2022 Author Share Posted March 13, 2022 (edited) Można zainstalować bez wipe, problemu być nie powinno. Powrót na A11 tylko z formatem data. Edited March 13, 2022 by Kacper Skrzypek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 14, 2022 Share Posted March 14, 2022 No i chyba nie będzie mi dane się cieszyć z nowej wersji. Mój komp cały czas nie rozpoznaje urządzenia mimo, że wszystkie sterowniki są zainstalowane.Edycja:Zainstalowałem sterowniki qualcomm i poszło.Edycja 2:Po paru godzinach użytkowania mam mieszane uczucia. Dosyć duże lagi występują i aplikacje wydaje mi się, że dłużej się ładują. Nawet te z kłódką potrafią przyciąć przy otwieraniu.Wizualnie zbytnio się nic nie zmieniło. Trochę inne powiadomienie o połączeniu na odblokowanym telefonie. WiFi display nadal nie działa.Z większych zmian zauważyłem info o RAM 6GB + 1GB. Skąd ten dodatkowy giga ramu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matixx Posted March 16, 2022 Share Posted March 16, 2022 W dniu 14.03.2022 o 12:59, Marrik napisał: Z większych zmian zauważyłem info o RAM 6GB + 1GB. Skąd ten dodatkowy giga ramu? Pewnie używa pamięci masowej jako RAMu w przypadku gdy się przepełnia Poprawiono już pływające okienka czy nadal telefon jest nieużywalny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 17, 2022 Share Posted March 17, 2022 O jakie pływające okienka pytasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mish3lls Posted March 18, 2022 Share Posted March 18, 2022 Używam od 2dni jak dla mnie bomba. Działa bez żadnych problemów jak nie Xiaomi co do zmian to jakieś drobne w wyglądzie. Polecam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 18, 2022 Share Posted March 18, 2022 Powiedzcie czy wam też linki z YouTube otwiera tylko w przeglądarce?Dotychczas otwierało w YT Vanced a teraz tylko w przeglądarce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axelmateuss Posted March 18, 2022 Share Posted March 18, 2022 Zauważyliście może, że ekran blokady jest przyciemniony? Jest jakaś szansa, by się tego pozbyć? Według mnie gorzej działa odblokowywanie twarzą oraz nie działa rozłączanie rozmowy przyciskiem blokowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted March 18, 2022 Share Posted March 18, 2022 Te rozłączanie to nie trzeba najpierw ustawić w konfiguracji przycisków?Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
axelmateuss Posted March 19, 2022 Share Posted March 19, 2022 Było w Ułatwieniach dostępu - i mam je tam włączone. Trzeba gdzieś indziej teraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 21, 2022 Share Posted March 21, 2022 Może odpowie w końcu ktoś ogarnięty.Od początku walczę z uruchamianiem linków YT w przeglądarce.Do innych aplikacji pojawia się opcja wywołanego startu a tutaj nie. Gdzie można zmienić to co na screenie z wywołanym startem?Drugi screen z przykładem jak powinno to wyglądać, aplikacja pepper otwiera linka a przeglądarka otwiera go w aplikacji. W przypadku YT tak się nie dzieje.Jak to obejść żeby w końcu YT otwierał się w aplikacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matixx Posted March 21, 2022 Share Posted March 21, 2022 (edited) W dniu 17.03.2022 o 08:08, Marrik napisał: O jakie pływające okienka pytasz? https://miuipolska.pl/forum/topic/57222-xiaomi-mi-note-10-lite-miui-12-polska-xiaomieu-stabilne-12540rfnmixm-android-11/?do=findComment&comment=614976 To link do mojego komentarza w wątku do 12.5.4 - dałem tam uwagę, że błąd istnieje już od dłuższego czasu (co najmniej od 12.5.1, wcześniej możliwe że też ale już nie pamiętam). W wersji 12.5.7, którą mam aktualnie, błąd dalej występuje. Edited March 21, 2022 by Matixx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 22, 2022 Share Posted March 22, 2022 Chyba naprawione, pojawiająca się klawiatura powoduje przesunięcie się pływającego okna w górę Link to comment Share on other sites More sharing options...
axelmateuss Posted March 22, 2022 Share Posted March 22, 2022 @Marrik Sprawdź: Ustawienia > Aplikacje > Zarządzanie > Trzy kropki w prawym górnym rogu > Domyślne aplikacje > Otwieranie linków. Znajdź aplikację YouTube i zerknij na jej ustawienia domyślne oraz czy ma pozwolenie na otwieranie linków. W razie czego wyczyść domyślne w niej, ewentualnie w przeglądarce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 23, 2022 Share Posted March 23, 2022 @axelmateuss właśnie tak mam ustawione. Systemową przeglądarkę mam wyłączoną, jedynie Vivaldi używam. Czyściłam wszelkie dane z niej, domyślne z obu i nic nie pomaga.Edycja:Czy jest ktoś kto używa tej wersji i YT Vanced? Czy może ktoś powiedzieć czy u niego też ten problem występuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 Kolejny problem.Utworzyłem wczoraj kopię zapasową na koncie google. Skończyło, pokazało ile co zajmuje i myślałem, że spokój.Dziś rano wchodzę w ustawienia kopii zapasowej w google one i oczom moim ukazuje się informacja, że żadnej kopii nie ma. Tworzę drugi raz, wszystko znów ok, kopia utworzona. Teraz sprawdzam i znów informacja, że żadnej kopii nie utworzono.Teraz nie wiem czy te kopie nie są faktycznie tworzone czy się kasują. Jak to sprawdzić. Po zalogowaniu na konto google mam tylko kopię z R4X sprzed ponad półtorej roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marrik Posted April 7, 2022 Share Posted April 7, 2022 Coś się zmieniło z instalacją, bo właśnie OTA dostałem powiadomienie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 7, 2022 Author Share Posted April 7, 2022 Nie, nic się nie zmieniło. OTA być może pobierze, ale nie zainstaluje (fastboot). Na nowszych wersjach (niekoniecznie na Twojej) aktualizator poinstruuje Cię, jak zainstalować tę wersję (już po pobraniu paczki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozowy Posted April 7, 2022 Share Posted April 7, 2022 (edited) Ja już dostałem 3 dni temu i instalacja przebiegła bez problemów Edited April 7, 2022 by Mrozowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheEliot Posted April 8, 2022 Share Posted April 8, 2022 Korzystam jakiś czas z tej aktualizacji i zauważyłem więcej plusów niż minusów, ale to co się tak bardziej rzuciło mi w oczy to np. w czasie oglądania filmów na Netflix i zmiany głośności znika na chwilę obraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matixx Posted June 15, 2022 Share Posted June 15, 2022 Trochę czasu już minęło od kiedy ta wersja jest dostępna. Jak wrażenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts