Jump to content

Redmi Note 9 Pro EU - MIUI 12 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 12.5.2.0.RJZMIXM - Android 11

Recommended Posts

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 9 Pro EU (nazwa kodowa: joyeuse).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_HMNote9ProEU_V12.5.2.0.RJZMIXM_v12-11.zip/download

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• Like 1

Pytanie, nie wiem jak do tego doszło , ale ostatnio jak wgrywałem rom to zniknął mi twrp , ale tak czy siak xiaomi.eu mi się wgrało, teraz ta aktualizacja chce się wgrywać właśnie przez recovery , podejrzewam że znowu trzeba będzie odblokować bootloadera i wgrać twrp , ale teraz sentencja pytania , czy podczas tego zabiegu kasują się dane ? Tak jak pisałem prędzej , wgrywałem ale sam robiłem i tak hard resert więc i tak dane się skasowały, ale nie chce mi się po raz setny ustawiać tego :)

Działa skaner i płatności zbliżeniowe. Przed chwilą sprawdzone w sklepie. System wgrany a w zasadzie nałożony na wcześniejszą wersję xiaomiEU bez wipe.

@Ciutniak  wydaje mi się że nie musisz odblokowywać BL, wrzuć jeszcze raz TWRP - dane powinny zostać.

Edited by tomas111

Bootloader był odblokowany , wgrałem tylko twrp i z jego poziomu nowy rom , dane nie zostały skasowane więc luz 😁 pora na testy :)

pierwsze co widzę to ikony które są okrągłe mają dziwna obwódkę , ale to jedynie w sumie fanaberia :P zobaczymy jak będzie dalej :)

Z tego co zauważyłem GPS łapie fix szybciej , ale zobaczymy w tygodniu jak działa nawigacja , czasem potrafiła głupieć, szaleć podczas nawigowania , obracała północ z południem , zobaczymy teraz :)

a tak to lepiej działa , szybciej i bardziej stabilnie , ale to moje zdanie i odczucie :)

Edited by Ciutniak

Coraz bardziej korci mnie żeby zainstalować sobie rom MiuiPolska mam natomiast pytanie jak w najnowszej wersji wygląda sytuacja z aplikacjami bankowymi? Działają poprawnie czy jest jakiś problem bo rom nieoficjalny? Czy jest jeszcze coś co nie działa? Wcześniej czytałem że był problem ze skanerem i płatnościami telefonem, ale z tego co widzę zostało to już naprawione.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie ma problemu z tym, o ile ofc nie zrotujesz go sobie :) aleale i ja to są sposoby by przejść netpass czy jakoś tak ;) ja osobiście mam xiaomi.eu , odblokowany bl, wgrany twrp i apki od banku działają idealnie , mam dwie mBank i nest Bank i żadna nie wyrzuca błędu , place telefonem bez problemowo,  a moim zdaniem dużo lepiej działa ten rom od global version :) więc ogólnie polecam :)

aha i np jedna różnica przynajmniej dla mnie ważna i fajna , jest np więcej możliwości układu ikon , nie tylko 4*5 , ale jest i 6*6 czy 6*7 , mniejsze ikony i od razu tel nie wygląda jak dla emeryta co bez okularów nic ni widzi, bez obrazu oczywiście dla starszych ludzi których staram się szanować:)

Bootloader mam odblokowany, dzięki za linka.

Redmi Note 9 Pro

Edit:
Więc tak, instalacja poszła całkiem sprawnie, na te chwile wydaje mi się że rom działa płynniej niż europejski. Faktycznie aplikacje bankowe i płatności telefonem działają, z GPSem na tę chwile też żadnych problemów nie widzę.

Duży plus to wyłączona optymalizacja, bez utraty spójności wizualnej - na eu jak się wyłączało optymalizację miui to w wielu miejscach wychodziła baza czystego androida. Na przykład wybór aplikacji za pomocą której miało się zakończyć dana czynność był z aosp.

Bardzo odpowiada mi też generyczna aplikacja do smsów.

Mam tylko jedno pytanie, to normalne że w motywach neo ma dostępnych motywów, które są normalnie w aplikacji dla global/eu? Oczywiście super że można sobie wrzucić z pamięci lokalnej, ale nie ma jakiegoś sposobu żeby mieć na przykład te motywy które miałem na Romie eu w ulubionych?

Edited:
Pytanie, jest gdzieś w ustawieniach wiszący przycisk? Kiedyś coś takiego było w miui - chodzi o przyciski które są pod ekranem żeby mieć je pod pływającym przyciskiem, który można sobie dowolnie przesuwać po ekranie.

U mnie aktualizowałem poprzednią wersję i przeszło bez problemu. Tym razem po pobraniu tej walnąłem zamiast instaluj z zip to Uruchom w recovery i telefon wywalił, że jest uszkodzony

The system has been destroyed

NIe ukrywam dawno kopii nie robiłem, więc lekka gorączka. NIe dało się odpalić, jedynie fastboot. Więc przez fastboot użyłem komendy fastboot continue i na szczęście system się uruchomił. 

Teraz pytanie podstawowe, poprzednia aktualizacja uwaliła TWRP? Bo kojarzę, że normalnie wchodziłem i nie było problemu. Strach teraz wyłączać telefon i sprawdzać. Inne pytanie czy normalna instalacja przez zip przejdzie?

Jak wyłączysz telefon nic się nie stanie takiego , a jeśli chciałbyś wejść do recovery to zobaczysz stokowe, ale wgrać twrp możesz normalnie i nic się nie stanie , ja też tak miałem że mi custom recovery usunęło :P ale wgrałem przez fastboot i jest git.

No chyba telefon się nie odpali. Stockowego recovery nie będzie bo go chyba nie ma w ogóle już. Czyli rozumiem, że teraz to tylko recovery wgrać i już instalacja przez plik zip powinna przejść. Dane skopiowane to można próbować. 

• 4 weeks later...

DjLeo udalo Ci sie naprawic TWRP? tez mi wywalilo: The system has been destroyed, tel sie uruchamia jedynie przez fastboot continue, po TWRP nie ma sladu...

Just now, mirasp said:

DjLeo udalo Ci sie naprawic TWRP? tez mi wywalilo: The system has been destroyed, tel sie uruchamia jedynie przez fastboot continue, po TWRP nie ma sladu...

On 11/15/2021 at 9:58 PM, DjLeo said:

U mnie aktualizowałem poprzednią wersję i przeszło bez problemu. Tym razem po pobraniu tej walnąłem zamiast instaluj z zip to Uruchom w recovery i telefon wywalił, że jest uszkodzony

The system has been destroyed

NIe ukrywam dawno kopii nie robiłem, więc lekka gorączka. NIe dało się odpalić, jedynie fastboot. Więc przez fastboot użyłem komendy fastboot continue i na szczęście system się uruchomił. 

Teraz pytanie podstawowe, poprzednia aktualizacja uwaliła TWRP? Bo kojarzę, że normalnie wchodziłem i nie było problemu. Strach teraz wyłączać telefon i sprawdzać. Inne pytanie czy normalna instalacja przez zip przejdzie?

@mirasp  jeszcze tego nie ogarnąłem, dbam, żeby mi się tel, nie rozładował, co jest chore. Pytanie, czy bez recovery instalacja przejdzie (z pliku zip). Jeżeli nie, to trzeba wgrać jakieś działające TWRP. Dzisiaj się tym pobawię, bo trochę strach z takim telefonem chodzić, bo nigdy nie wiesz kiedy padnie.