Jump to content

Ubezpieczenie

Nowynahulajce

Recommended Posts

dodatkowo nie, ale ja np. mam pojazdy ubezpieczone w pakiecie z link4 standardowo z ubezpieczeniem mieszkania. Tylko to działa chyba tylko na kradzież z domu/garażu/piwnicy ogólnie terenu posesji, ale w moim przypadku jest to wystarczające ponieważ bardzo rzadko zostawiam gdzieś na mieście a jeśli już to używam ulocka kryptonite i go polecam każdemu.

Dnia 26.10.2021 o 17:07, Battery_Saver napisał:

dodatkowo nie, ale ja np. mam pojazdy ubezpieczone w pakiecie z link4 standardowo z ubezpieczeniem mieszkania. Tylko to działa chyba tylko na kradzież z domu/garażu/piwnicy ogólnie terenu posesji, ale w moim przypadku jest to wystarczające ponieważ bardzo rzadko zostawiam gdzieś na mieście a jeśli już to używam ulocka kryptonite i go polecam każdemu.

Właśnie o tym, ze z domu/garażu jest ubezpieczenie to wiem ale ostatnio pisaliście ze bez oryginalnej apki tez można odpalić dlatego na w razie w zacząłem się zastanawiać 🤔

@Tidneskolega pracuje „w ubezpieczeniach” i mówił ze jest tak jak napisał @Battery_Saver ale powiedział, ze postara się coś ogarnąć 

Hulajnoga oprogramowaniem się nie broni i jak ktoś ja „dziabnie” fizycznie to może zrobić cokolwiek.

Można ją próbować zabezpieczać nadajnikiem gps lub jak ostatnio czytałem ustrojstwem w postaci AirTaga (hulajnoga odnaleziona z sukcesem w sklepie z używanym sprzętem).

Co do ubezpieczenia to myślałem raczej o czym dedykowanym, co jak Google wskazuje pojawiło się na naszym rynku ubezpieczeniowym (ubezpieczenie hulajnogi OC,NNW,AC).

• 5 months later...

No to są przecież systemy śledzenia które są wykorzystywane choćby w samochodach, i nie chodzi o fabryczne tylko właśnie samodzielnie montowane. Kwestia tylko gdzie upchnąć w hulajce urządzenie wielkości półtorej paczki fajek, i go zasilić tak żeby chociaż tydzień pracowało.
Od biedy równie dobrze to może być najtańszy fon z androidem i GPSem.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

U mnie sprawdzają się dwie opcje:  smarttag od samsung-a i ST901. W Polsce air tagi od appla nie mają większego sensu. Oczywiście smarttag nie działa doskonale i ma swoje wady, ale największa zaleta to: kupujesz za mniej niż 100zł, parujesz z kontem samsung-a, wrzucasz pod podest i po sprawie. Bateria nie dość, że w urządzeniu to po roku używania nadal ta sama. W mieście nie ma większych problemów z lokalizacją, z dokładnością już bywa czasem różnie. Ale opcja odpalenia zdalnie dźwięku pozwala namierzyć pojazd dość szybko. Ogólnie na początek, czy do mniej wartościowego pojazdu - polecam. 

Lepsza opcja to oczywiście ST901. Bez problemu podłączasz i chowasz w podeście. Zużycie prądu na poziomie około 60mAh. Przy normalnym użytkowaniu pojazdu na co dzień, lub parę razy w tygodniu zupełnie nie zauważasz tego poboru, ponieważ i tak doładowujesz na bieżąco baterię. Ja używam pojazdu prawie codziennie, codziennie również ładuję, więc nie widzę praktycznie w ogóle tego zużycia. Mój test jaki wykonałem po zakupie, wykazał, że przy baterii z wersji PRO urządzenie rozładowało u mnie baterię do zera w 213 godzin ciągłej pracy. Jest to oczywiście zależne od zasięgu, operatora karty sim i wielu pewnie czynników. Dokładność jest bardzo dobra, aplikacja, śledzenie, historia i wszystko. Do tego nie ma żadnego abonamentu. Dla kogoś kto chce mieć dobre zabezpieczenie i bardziej wartościowy pojazd - to według mnie jedna z lepszych opcji, patrząc na to, że samo urządzenie kosztuje w Polsce około 120-150zł

• Like 1

Tylko do fona, to potrzeba odpowiedniej aplikacji i raczej płatnej.
A tak chip i rozwiązanie problemu.
Np. znajdź urządzenie od Google masz bezpłatne. Xiaomi też ma usługę odnajdywania telefonu.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka