mrosi Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi 11 Lite 5G (nazwa kodowa: renoir). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MI11Lite5G_V12.5.5.0.RKICNXM_v12-11.zip/download Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 OK. Telefon znajduje aktualizację, pobiera. klikam "Sprawdź MD5 i Zainstaluj" Następnie telefon się wyłącza i przechodzi do Recovery. A tutaj mam: Rebot Wipe Data Connect with MIAssistant Safe Mode Co dalej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Jak to rom recovery to musisz mieć twrp, a ty masz fabryczne recovery bo instalowałeś poprzedni rom fastboot w trybie fastboot. Przez stockowe recovery nie zainstalujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 To w takim razie po co mi automatyczne aktualizacje? Pora chyba wracać na globala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Poprzedni ROM był pod fastboot, więc nie miałeś TWRP. Trzeba zainstalować TWRP, a potem bezpośrednio z niego tę aktualizację, wtedy późniejsze pójdą już normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Wszystko to rozumiem. Ale z tego co widzę, to chyba nie ma pod ten telefon jeszcze TWRP takiego już na "stałe" . Z każdą aktualizacja trzeba wgrywać TWRP a później z jego poziomu aktualizować. Trochę to uciążliwe. Nie dość, że aktualizacja xiaomi.eu opóźniona w stosunku do global.eu o miesiąc prawie - to jeszcze te kombinacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 Nie, nie. Źle mnie zrozumiałeś. Musisz wgrać TWRP i od razu z jego poziomu aktualizację. Po tym TWRP już będzie "na stałe" i następne aktualizacje będą przez TWRP normalnie. Xiaomi.eu nie opiera się na Global EEA, tylko na kompilacjach chińskich. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo_jarek Posted September 28, 2021 Share Posted September 28, 2021 O widzisz! Faktycznie jest TWRP po aktualizacji. A mnie tak wk.... to ciągłe znikające TWRP! Instalacja - jest, restart - nie ma. I tak wkoło. Nie wiedziałem co robię źle. Wszystko jasne. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 (edited) Czy instalacja roma z TRWP wiąże się z całkowitym WIPE telefonu? Wcześniejszą aktualizację 12.5.3 robiłem z trybu fastboot? Oraz z którego tutoriala korzystać do instalacji? Edited September 30, 2021 by wzr1one Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 Nie. Jeśli TWRP normalnie widzi dane po odszyfrowaniu to powinno być OK i wipe nie będzie potrzebny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 Podpowiesz ktory tutorial użyć do tego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 https://miuipolska.pl/forum/topic/29008-instalacja-xiaomieu-poradnik-małe-faq-dla-telefonów-2019-2021-i-nowszych Przypadek, gdy telefon MA recovery - DLA NOWYCH TELEFONÓW, tylko do punktu 3. włącznie. Potem reboot system Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted October 1, 2021 Share Posted October 1, 2021 12 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał: https://miuipolska.pl/forum/topic/29008-instalacja-xiaomieu-poradnik-małe-faq-dla-telefonów-2019-2021-i-nowszych Przypadek, gdy telefon MA recovery - DLA NOWYCH TELEFONÓW, tylko do punktu 3. włącznie. Potem reboot system Tak w sumie nie do końca złapałem na początku co i jak, więc dla jasności i dla reszty potomnych, którzy mają taki sam problem opiszę swoje kroki !! Zgrajcie wcześniej ROM na telefon !! 1. Odpaliłem telefon w tryb fastboot 2. Zainstalowałem sterowniki w windowsie do Android Fastboot Interface (zgubił je i nie widział :<) 3. Odpaliłem ADB przez PowerShella 4. fastboot devices - pojawiło mi się urządzenie 5. Nie próbujcie wgrywać recovery - to nie zadziała,od razu boot trwp.img 6. TRWP zapytało o hasło szyfrowania - jeżeli ustawialiście wcześniej PIN / hasło do odblokowania telefonu to to jest to hasło. 7. Install -> Wybierasz ROM -> zaznaczyłem reboot device after completed 8. Gotowe 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sutysut Posted October 5, 2021 Share Posted October 5, 2021 Po wgraniu i ponownym uruchomieniu telefon ciągle uruchamia się w trybie fastboot. Przy komendzie boot twrp.img wyskakuje błąd https://imgur.com/a/X3NdGzY. System wgrywany na globala 12.5.3.0. Jakieś pomysły? Spróbować wgrać wcześniejszą wersję przez fastboot czy globala MiFlashem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 6, 2021 Share Posted October 6, 2021 Spróbuj tak jak wyżej, czyli starsza wersja pod fastboot i potem aktualizacja. Czasem z jakiegoś powodu, nie wiadomo dokładnie jakiego, nie chce iść od razu ta instalacja przez TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts