Ari93 Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Tylko u mnie przez kilka godzin grania zużycie Ramu nie przekroczyło 70% (miałem monitor w tle włączony i sprawdziłem potem) swapu mam normalnie 1,5x domyślne 8gb. I właśnie tu może być problem. Wyłącz całkowicie SWAP. Po pewnym czasie system zamiast trzymać w RAMie zaczyna coraz więcej pakować do SWAPU. Miałem tak w GTA IV, bez swapu śmigał jak przecinak a ze swapem łapał mi kosmiczne zamuły po chwili. Wtedy jeszcze miałem 4GB w kompie i też z ledwością mieściłem się w pamięci... nie wiem o co chodzi, ludzie ustawiali jakieś kosmiczne ilości GB i im śmigało a mi zawsze ze swapem wszystko zamulało, minimalizowanie i maksymalizowanie gier, programów, skakanie po kartach w chromie... zawsze było mielenie dysku i ta minimum sekunda zwłoki. Jeśli chodzi o zużycie pamięci to patrzysz na pamięć zadeklarowaną? (menedżer zadań - wydajność - "Zadeklarowane (MB) xxx/xxx" Tylko i wyłącznie to pokazuje ile pamięci jest zajęte, wszystkie inne paski od ramu i od swapu po prostu ściemniają. Już to kiedyś przerabiałem... monitor którego używasz na pewno też ma jakiś wykres wspólny który pokazuje tam własnie tą pamięć zadeklarowaną. O ile pamiętam okienko że brakuje pamięci i żeby zamknąć wybrane programy pojawia się przy wykorzystaniu 95% a okienko takie małe że nie ma pamięci chyba przy 98%. Przy zapełnieniu ostatniego MB system momentalnie łapie zawiechę i albo wyłączy aero, albo jakieś pojedyńcze karty w chromie itp ;p Raczej AMD, z tego co wiem to mają zrąbane stery Znajomy jak na lapku odpala GTA to zamiast mu się odpalać na readeonie, odpala mu się na zintegrowanej Intela i ilu by rzeczy nie próbował, nie przełączał, ciągle mu tak wywala No znajomy na czym kolwiek nie odpala dostaje komunikat że nie można zainicjować karty graficznej DX9? Coś w tym stylu... edit dorzucę screena z wykorzystaniem pamięci u mnie... monitor zasobów: użycie ram 23%, menedżer zadań: 27%, widżet użycie pamięci 36% (?! xD) a faktycznie zajęte jest 41% (3825MB)
ZduneX25 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Opublikowano 1 Maja 2015 Widocznie dysk masz jakiś nie tego, że SWAP Ci zamula, ja na starym dysku sata 2 bez ahci też im więcej dawałem swapu tym było gorzej, gta 4 mi lata na full detalach bez żadnych ścinek.Teraz sprawdziłem jeszcze czy mam te 800x600, czy 720p to dalej jest to samo (a wizualnie przepaść), więc winę grafiki możemy wykluczyć na 100%, wyłączę swap dla testu i zobaczę, jak to nie ram to jeszcze okaże się, że faktyczne procek..
Marvinka Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Tylko panowie, nie rozpędzajcie się z wyłączaniem swapu. Są aplikacje, które bez tego nie startują lub nie chodzą stabilnie, chociaż wcale z niego nie korzystają. Idiotyzm, ale od czasu gdy architektura 486 odeszła w niepamięć, idiotyczne budowanie aplikacji jest standardem. Żeby nie skłamać, któraś z dużych gier Bethesdy albo Dragon Age bodajże miały ten problem - no swap, no play.
ZduneX25 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Opublikowano 1 Maja 2015 Nawet nie da się wyłączyć biorę opcję bez pliku stronicowania, restart, a tu na sztywno rozmiar kontrolowany przez system. Edit : zapomniałem kliknąć ustaw
Ari93 Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Tak tak, to bylo kiedyś na starym dysku i kompie co do aplikacji, company of heroes wymagal minimum 768MB SWAPu ;p a tak to innych anomalii nie spotkałem
ZduneX25 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Opublikowano 1 Maja 2015 Nope, nic to nie dało. Czyli nie ram i nie grafika.Chyba muszę odpalić jeszcze gta 4, bo jak tam teraz też zacznie się zacinać to chyba format mnie czeka.
Acid Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 To może tak kiedyś kupić PS4 zamiast pakować setki $ w kompa, przy którym jak widać trzeba grzebać by można było grać?
Eru Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Only PC Master Race!https://pfimg.playfire.com/_proxy/?url=http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FsB5sMZU.jpg&hmac=70d971856009af637979d05c7299f87d Tapnięte przez MiPad
Acid Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 I katować się na padzie Mówisz bo nie umiesz i nigdy nie grałeś. Ja dawno przeszedłem GTA V na PS4 i PS3 więc jakoś umiem się "katować", a wkładam płytkę i gram. Owszem, aim na myszce jest super ale kiedyś jak było GTA:SA to żaden z kolegów z PC w szkole nie umiał zrobić beczki Hunterem a ja na PS2 bez problemu. Także wolę leżeć w łóżku i grać na 50" Tv z padem niż męczyć się przy biurku z PC. Ponadto co z tego, że nie mam 60fps w GTAV czy tam 4K. Co z tego. Gra zaliczona, było świetnie, grafika super. Co więcej trzeba? Przeszedłem GTA nie inwestując grosza w kompa. Diluj z tym. //edit: no dobra zmieniłem tylko dysk na 1tb hybrydowy..
Eru Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Problem podłączyć PC do TV i pada Deal with it https://pfimg.playfire.com/_proxy/?url=http%3A%2F%2Fi.imgur.com%2FsB5sMZU.jpg&hmac=70d971856009af637979d05c7299f87d Tapnięte przez MiPad Edytowane 1 Maja 2015 przez Eru
Acid Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Tak tak. Akurat pamiętam ten artykuł z Faktu w marcu: "Dziś wraz z premierą GTA 5 na PC komputronik zaczął notować ogromne ilości odwiedzin. Ze statystyk wiadomo, że najchętniej kupowano karty graficzne a średnio użytkownik spędził na poszukiwaniu karty 5 godzin. Tymczasem użytkownicy konsol PlayStation pytają się: to jak kiedy kolejna część?" Wysłane z MI Note
ZduneX25 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Opublikowano 1 Maja 2015 @Acid ja tego kompa kupiłem gdzieś w 2009-2010 roku za niecałe 1300, potem tylko ta grafika za 200, jakoś rok temu jak nie dalej , a i jeszcze dokupiłem drugie 4gb ramu, ale to też grosze i bardziej do kompilacji portów było mi potrzebne, bo linuxa mam na vboxie Mamy winowajcę: przed zacinką, w trakcie i po zminimalizowaniu w celu sprawdzenia tylko czemu jak w minimalnych jest gorszy model amd podany
Nezumi Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Jest podany gorszy, bo R* nie przewidział, że AMD tak skopie własne sterowniki, a z tego co mi wiadomo to skopane mają i sterowniki pod Radeon+Intel jak i nVidia+AMD, a Radeon+AMD jest niby tragiczne (a przynajmniej było w dniu premiery).
Kubeck Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) http://i.imgur.com/CsOGpfs.jpg A tak jest u mnie. Procek skręciłęm do 4.3 bo zaliczyłem freeza. Po najnowszym patchu nie zacina mi się w mieście, ale i tak użycie CPU jest niepokojąco duże. @edit udało się zaciąć, podczas takiej zacinki użycie cpu spada do ~70%, czyli coś innego bottleneckuje Edytowane 1 Maja 2015 przez Kubeck
Ari93 Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 "Zadeklarowane GB 6 / 16" xD jeszcze ustal że to na pewno gta w tym momencie ciągnie procka bo być może coś w systemie np antywir akurat pobiera aktualizacje a próbowałeś ustawiać wysoki priorytet procka dla gta? amd to amd ale gta ledwo działa na 2 jajkach, na 4 powinno "spokojnie" działać i jak widać działa, wykorzystanie procka wynosi ok 90%, pozostaje tylko kwestia tych zacięć
Nezumi Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 GTA nie bangla tylko na prockach 2/2... według testów PCLab na procku 2/4 można już spokojnie pykać na "niskich" w 30FPS w 720p, dlatego jestem z jednej strony ciut zdziwiony takim wykorzystaniem procesora, ale z drugiej strony... to AMD Ja gram na 4/4 i5 i problemów nie mam
Ari93 Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Jakaś masakra... dziś znowu jakiegoś patcha ~350MB mi pobrał po którym znowu gra się przycina...
squirrelkuss Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 Ja jeszcze swojej nie odpaliłem nawet od premiery (problemy Intel + radeon na laptopach). Także lecę sprawdzić co za patch przyszedł
Marvinka Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 Ciekawe jak na tych samych klamotach sprawdzałyby się nosteamowe piraty.
Kubeck Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 Wydaje mi się, że tak samo. "Crack" działa w ten sposób, że wstrzykuje użytkownika offline do RGSC.
Nezumi Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 Jeżeli chodzi o lapek intel + Radeon to niby dobrym sposobem jest odpalenie gry na zintegrowanej grafie i gdy gra się uruchomi to przełączyć grafikę ręcznie na Radeona. Niby działa. Na wersjach Offline jest więcej błędów niż na online
Marvinka Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 Wydaje mi się, że tak samo. "Crack" działa w ten sposób, że wstrzykuje użytkownika offline do RGSC. Chodzi tu raczej o brak konieczności uruchamiania klienta steamu w tle, co może mieć dalszy wpływ na stabilność i mimo wszystko płynność gry.
Ari93 Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 ja mam wersje pudełkową czyli gram bez steama ale gta też dodałem do steama i jak pamiętam to przez steama odpalam bo pokazuje w rogu ilość fps co do cracka, jeśli "pirat" jest na dobrym patchu to chodzi lepiej, jeśli nie to w mieście przycina xd pewnie wszystkie piraty są na wersjach premierowych więc np u mnie pewnie by lepiej chodził od mojego aktualizowanego oryginału... ponoć te cracki też nie najlepsze, gdzieś tam coś nie działa itp
ZduneX25 Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Opublikowano 2 Maja 2015 Prędzej przejdę grę niż rockstar ogarnie optymalizację, mało mi już w sumie zostało. Jestem tylko zadowolony, że nawet po przekroczeniu ustawień graficznych o 100mb gra się nawet mniej zacina i naprawdę cieszy oko ta jakość, a zużycie Ramu na grafice dalej nie przekroczyło 95%., więc nie wrócę już do 1024x768, a już na pewno nie do 800x600 (stary monitor 4:5).
ZduneX25 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Opublikowano 3 Maja 2015 Problem rozwiązał się po dokładnym odkurzeniu kompa szkoda tylko, że tak późno się za to zabrałem.
Rekomendowane odpowiedzi