tekem Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Witam jak w temacie mam do wyboru dwa rodzaje pełnych opon i zastanawiam się które wybrać Czy może ktoś miał porównanie i może sie wypowiedzieć Roznice miedzy nimi: jedna jest wyższa ,trochę szersza ma inny bieżnik i inny kształt ( znaczy bardziej płaska) min szerszy środek inna amortyzacje Zastanawiam się na której będzie się lepiej jeździć
Battery_Saver Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 ogólnie totalnie nie polecam opon pełnych, no ale jeśli chcesz... Tą z większą średnicą wewnętrzną będzie łatwiej założyć i jest to "nowszy" model tej węższej, więc w teorii powinna być lepsza amortyzacja względem pierwszej. 1
Tidnes Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 To ja też... żadna. po pierwsze, szkoda stawów a po drugie szkoda baterii
Kazimiera Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Ło panie, zgadzam się z kolegami. Już lepiej modyfikację na 10'' zrobić niż pełne montować. A teraz kilka za dla 10'' i przeciw dla całych: Za 10'': lepsze wybieranie nierówności - o wiele rzadziej myślisz "ale urwał" po wjechaniu w jakąś nierówność lub przeskok szybsza prędkość (nieznacznie, bardziej subiektywnie, środek ciężkości jest wyżej i dobry jest fun z jazdy slalomem) można jeździć bez trzymanki (jak załączy się tempomat), czyli jedną ręką tym bardziej "wporzo" łatwiejsza wymiana dętek jak i samych opon znacznie rzadsze przebicia (właściwie odkąd jeżdżę na 10'' to zmieniam po dwóch sezonach opony, a nie dętki) przeżyjesz spotkanie z krawężnikiem, wystarczy, że w porę podskoczysz całością zdrowsze dla kolan i hulajnogi większy prześwit na dole, dzięki czemu możesz nawet z krawężnika zeskoczyć większa amortyzacja stwarza lepsze warunki do wyłączenia KERSa i zdjęcia ograniczenia prędkości (obie funkcje miały dotychczas nie tylko chronić przechodniów i kierowcę, ale też i sprzęt, czyniąc go "dyskretnym" w sensie matematycznym, a w konsekwencji mułowatym) Przeciw pełnym: strach w deszcz wyjeżdżać bo łatwo o poślizg a nawet po pasach czy liniach oddzielających przejeżdżać - nie ma nic bardziej żałosnego, niż ciągłe strategiczne ustawianie się prostopadłe do takich linii, po to aby ślizgu nie złapać fatalne odczucia z jazdy - czuć wszystko nawet chropowatość starego chodnika/niedbałej wylewki - jak chcesz wiedzieć jak będzie, to wypożycz płatną na pełnych oponach I tak będziesz musiał zmienić pełną oponę po dwóch sezonach (bo się bieżnik zetrze), a wymiana do lekkich przepraw nie należy niezdrowe dla kolan i nadgarstków koszyczek baterii, a także znajdujące się w nim zaczepy urwą się z czasem, co spowoduje obniżenie zasięgu hulajnogi (bateria nie będzie ładować się do pełna, a zasięg będzie wyznaczać niepełne/najsłabsze ogniwo) Wiem jak się jeździ na pełnych, bo pożyczyłem na jakiś czas taką przerobioną m365.
Rekomendowane odpowiedzi