Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam serdecznie,

od 3,5 roku korzystałem z modelu Mi5 Pro, który bardzo miło wspominam. Ze względu na jego wiek, przyszedł czas na zmiany i od niespełna tygodnia stałem się (na razie niezbyt szczęśliwym) posiadaczem modelu Mi Note 10 Lite 6/128 z zainstalowaną stabilną wersją MIUI 11.

W ciągu tych kilku dni zauważyłem kilka ważnych kwestii, które chciałbym poruszyć w tym temacie licząc na wsparcie od Was. Oczywiście, przed napisaniem tego posta, zrobiłem dość dokładny rekonesans w Internecie odnośnie tych problemów - niestety żadnej pomocnej informacji nie udało mi się znaleźć.

1. Problem ze źródłem dźwięku podczas rozmowy.

Problem dotyczy samej rozmowy. Bardzo często nie działa tryb głośnomówiący. Podczas rozmowy po kliknięciu ikonki głośnika, co prawda zmienia kolor jakby był aktywowany tryb głośnomówiący, lecz głos rozmówcy wciąż jest słyszalny jedynie przez górny głośnik do rozmów przy uchu.. Często również po odebraniu połączenia, głos jest słyszalny od razu przez głośnik dolny (tryb głośnomówiący), bez możliwości zmiany go na głośnik górny do rozmów.. Ta sama sytuacja - klikanie ikonki głośnika nic nie zmienia! O dziwo, czasami wszystko działa poprawnie, mniej więcej 1 raz na 10 połączeń.

2. Brak możliwości edycji ikon w pasku wysuwanym od góry.

Czy na prawdę nie istnieje możliwość ustawienia skrótów do różnych aplikacji według własnych upodobań? Mam na myśli ich położenie, po rozwinięciu paska powiadomień. Nigdzie nie jestem w stanie znaleźć ich ustawień, a w domyślnym widoku nie ma nawet skrótu do włączenia/wyłączenia lokalizacji GPS... W moim starym modelu służyła do tego ikonka ołówka (obok ikonki ustawień), dzięki której można było przejść do modyfikacji lokalizacji skrótów. Tutaj takowej nie ma, a szukając tej podstawowej funkcji w ustawieniach, zwątpiłem, że w ogóle istnieje...

3. Brak możliwości wyboru wyświetlanych kontaktów.

Z racji, że kontakty posiadam na karcie SIM jak i przypisane do konta Google, wszystkie z nich (a jest ich sporo) wyświetlają się podwójnie w domyślnej aplikacji kontaktów. Również nigdzie nie mogę znaleźć opcji, aby zmodyfikować widok poprzez wyświetlenie kontaktów TYLKO z karty SIM, bądź TYLKO z konta Google. Ba... nawet nie widzę opcji usunięcia kontaktów z karty SIM.. Jedyne co pozostaje, to używać aplikacji Google Kontakty, która wyświetla jedynie te zlokalizowane na koncie Google. Na prawdę nie ma w MIUI 11 tak podstawowej funkcjonalności?

4. Brak szybkiego wybierania.

Czy jest możliwość przypisania kontaktów pod specyficzne cyfry w klawiaturze do wyboru numeru? Mam na myśli, np. dłuższe przytrzymanie danej cyfry, aby zacząć dzwonić do przypisanego pod nią kontaktu. Również nigdzie nie spotkałem się, aby ta funkcja była w ogóle dostępna i pozostaje mniej komfortowy sposób - utworzenie widżetów z danymi kontaktami na pulpicie, co jednak nie jest dla mnie satysfakcjonujące.

Przykro mi, że od samego początku posiadania telefonu mam już z nim tyle problemów, tym bardziej, że nie jestem wymagającym użytkownikiem, a wymagam jedynie, aby telefon posiadał najbardziej podstawowe funkcje oraz żeby działały poprawnie..

Prosiłbym o pomoc oraz rady, jak sobie poradzić z tymi podstawowymi problemami.

Dziękuję oraz pozdrawiam.

Edited by Bonapetro
Posted (edited)

1. Nie wiem. Błąd oprogramowania? Błąd dialera?

2. Rozwiń całkiem powiadomienia. Przesuń przełączniki w lewo. Ikonka edytuj

3. Włącz kontakty. 3 kropki na górze obok pola szukania. Dostosuj widok. 

4. Chyba nie ma. Taki dialer Googla. Zmień sobie na inny, jest tego na kopy w sklepiku. 

W mi5 dialer, smsy i pewnie coś jeszcze było xiomi. Obecnie wsadzają aplikacje od Googla jako domyślne. 

Edited by frrancuz
Posted

1. Czyli domyślnie wgrywaliby wadliwy soft? Dodam, że przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie pomogło. Pobiorę inny dialer i dam znać czy się coś zmieniło. 

2. Nie mam możliwości przesunięcia ikon na boki, nawet po ich pełnym rozwinięciu, stąd nigdzie nie ma ikonki Edytuj. 

3. Nie mam dostępnej takiej opcji. Domyśliłbym się gdyby była, niestety wszedłem już w każde możliwe ustawienie w poszukiwaniu tej funkcji - nigdzie nie ma. 

4. Poszukam coś w Google Play. Polecasz jakieś, które posiadają wspomniany przeze mnie speed dialing?

No to Google się nie popisało swoimi apkami domyślnymi na telefon.. 

Posted

Co do 4 i właściwie 3  spróbuj true phone świetny zamiennik dużo opcji konfiguracji prawie się czuję jak na starym dialerze i ma też szybkie wybieranie ja nie używam ale w opcjach jest.Co nie wyklucza że stary miui dialer nie zadziała.

Co do 2 to jak widziałem wiele osób na lite ma z tym kłopot poszukaj.

Posted

Dziękuję za rady. Mam nadzieję, że nowa aktualizacja systemu pojawi się stosunkowo szybko i będzie zawierać poprawki błędów. Tymczasem korzystać będę z zewnętrznych aplikacji mając nadzieję, że będą działać tak jak tego oczekuję.

Myślę, że temat można zamknąć. 

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam. 

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...