--Mariusz-- Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Witam, znalazłem całkiem ciekawą promocję na aliexpress, Xiaomi Mi4 za ~220$. Sprzedawca ma feedback 100% pozytywny i zastanawiam sie, czy jest ktoś w stanie po zdjęciach i opisie aukcji stwierdzić, że to na 100% podróba? http://www.aliexpress.com/item/Original-Xiaomi-Mi4-M4-Qualcomm-Quad-Core-Mobile-Phones-3GB-RAM-16GB-ROM-13MP-4G-LTE/32297759404.html Nawet jesli telefon okaże się fakiem, to zawsze mogę wystąpić o full refund, jednak nie chciałbym tracić czasu, jeśli ktoś wie że to 100% fake. Na innych aukcjach ceny ma normalne, nie zaniżone, tylko tutaj jakaś jednodniowa promocja. Warto zaryzykować?
kleryk88 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) ja bym nie kupował dla mnie konto(sprzedawca) wygląda na oszusta nie dość ze tylko 66 komentarzy to jeszcze wszystkie z kanady no bez jaj ja bym się modlił czy w ogóle coś bym dostał a nie czy był by to oryginalny tel Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez kleryk88
--Mariusz-- Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Dziwne, mi pokazuje kupców z całego świata, od Rosji, przez Ukrainę, Anglię, aż po Hiszpanię. W razie czego zawsze mogę bez problemu wystąpić o pełny refund, ale nadal się zastanawiam
Jabol Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Sprzedawca ma mniej niż 1k komentarzy zalatuje ściemą... Poza tym pomyśl... ta cena za taki telefon.... aż takich głupich sprzedawców to nie ma... Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Jabol
--Mariusz-- Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Właśnie dlatego mam opory przed zapłatą Resztę telefonów ma w normalnych cenach, a na ten "promocja" trwa tylko do jutra
acy Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Właśnie dlatego mam opory przed zapłatą Resztę telefonów ma w normalnych cenach, a na ten "promocja" trwa tylko do jutra Kup, będzie podstawa do ciągnięcia tego wątku
--Mariusz-- Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Kup, będzie podstawa do ciągnięcia tego wątku Chyba jednak szkoda mi czasu na walkę o refund, odpuszczam 1
Acid Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Trzeba było brać. Za Xiaomi warto dać zawsze jak najmniej. Nie ważne, że aliexpress, nie ważne że ryzyko podróby, brak gwarancji etc. Byle najtaniej. Wysłane z MI Note 3
--Mariusz-- Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Sprzedawca potwierdza oryginalnosc, a jesli okaze sie ze to fake, to zapewnia full refund bez odsylania, wiec aliexpress po prostu oddaloby mi wszystko
SanFable Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 osobiście czekam na xiaomi ferrari i wtedy zdecyduję czy mi4 czy ferrari, a zanim wyjdzie ferrari i będzie dostępny w sprzedaży to myślę, że mam czas na taki eksperyment i mogę pozwolić sobie na ewentualne zamrożenie mojej kasy zamówiłem, zapłacę jutro/pojutrze jak dojdzie kasa na kartę walutową, chyba, że wcześniej np sklep zamkną czy coś mam w głowie kilka możliwości 1. wpłacam->zamykają sklep czy coś->kasa zamrożona aż upłynie czas na wysyłkę telefonu- 7dni jest 2. wpłacam->chińczyk niby wysyła->nic nie doszło->po 2 miesiącach full refund 3. wpłacam->chińczyk wysyła->dostaję podróbkę, a rozmawiałem z nim o tym i zaakceptował to, że jeśli to będzie podróbka to chcę full refund 4. wpłacam->chińczyk wysyła->dostaję oryginał? 5. (tu jest fajny przekręt) wpłacam->chińczyk niby wysyła->mówi mi, że zapomniał dołożyć jakiegoś etui czy innego gówna->ja otwieram dispute na te kilka $ bo nie ma tej rzeczy->odzyskuję kilka $->chińczyk nie wysłał telefonu innych opcji nie widzę i w najgorszym wypadku pieniądze zamrożone miałbym ~2 miesiące jakby nic nie przyszło coś jeszcze jest możliwe?
acy Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 6, dostajesz przesyłkę z atrapą, a chińczyk idzie w zaparte, że wysłał prawdziwy telefon. ...nie odzyskujesz nawet 1$
SanFable Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 6. ciąg dalszy chińczyk nie akceptuje dispute, sprawe rozwiązuje aliexpress, które ma w regulaminie, zakaz sprzedawania podróbek, a ja bym w dispute dał dowody na to, ze telefon to podróbka pożyjemy zobaczymy ^^ jak coś wyjdzie z tego to się odezwę
baku1991 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Dokładnie tak. Koniecznie wideo z unboxingu i od razu na tym wideo ładuje aplikację do sprawdzania oryginalności. Takiego dowodu Ci nikt nie podważy. Ja miałem 2 sprawy o podróbki i Chińczyk szedł w zaparte. Obie się skończyły full refund. Aczkolwiek jeśli myślisz, że Max 2 miesiące zamrożona kasa to się możesz przejechać bo u mnie trwało z pół roku, ale nie wiem czemu się tak aliexpress ociągało. Sam bym się z tą aukcja pobawił, ale nie mam wolnej kasy. Telefon to na 100% podróbka, ale przydał by mi się dla małej siostry za friko taki. Chińczyk liczy po prostu na Jelenia, który jak zobaczy napis "mi" to bez wchodzenia w szczegóły zatwierdzili przesyłkę. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez baku1991
xpeu89 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Nawet jak będzie podróbka z full refund to pozostaje jeszcze urząd celny i jak zapłacisz to nie odzyskasz podatku.
Acid Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 To ja sobie zanotuje Twój nick by nigdy nie przyjąć Twojego telefonu do serwisu jak rozbijesz ekran. Tak dla zasady. Wysłane z MI Note 1
SanFable Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 jeśli chodzi o VAT to wyliczyłem, może być około 200zł, ale też to nie jest pewne (no chyba, żebym wziął kuriera) chociaż też są różne przypadki jak np vat z kwoty zadeklarowanej przez chińczyka (która jest niższa) na razie czekam aż pieniądze dotrą na kartę z dolarami, w święta przelewy nie działają ;ca wymiany ekranów itp to mam w małym paluszku jeśli to do mnie ^^
SanFable Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 przesyłkę zatrzymał urząd celny, nie wiem czy płacić VAT, czy jeśli nie zapłacę go to czy chińczyk nie dostanie paczki z powrotem i potem odda kase pewna osoba już dostała telefon, bez vatu dzisiaj i wychodzi na to, że to jest podróbka co robić? zapłacić vat, kłócić się z chińczykiem o full refund i mieć podróbke xiaomi za 200zł? czy sprzedać, oczywiście mówiąc, że to podróbka... czy nie płacić vatu i może paczka wroci do chińczyka i mi odda kase?
baku1991 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Raczej nie dostaniesz full refund jeśli nie zapłacisz VAT. Po pierwsze dlatego, że taki zapis istnieje w regulaminie i Ty masz obowiązek tego dopilnować. Po drugie dlatego, że niby po 20 dniach poczta cofa przesyłkę. Ale to teoria. Potrafią trzymać i trzymać i wciąż upominać się o VAT. Więc Chińczyk tak szybko tego zwrotu nie dostanie. Raczej zapłać, zrób ładny unboxing + aplikacja do sprawdzania oryginalności no i batalia o refund pewnie potrwa. Najpewniej będziesz miał podróbę za 200 zł. 1
Acid Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Gratulujemy udanych zakupów na Aliexpress (po raz kolejny) Wysłane z MI Note 3
Endriu Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Również gratuluję głupoty zakupu tak wartościowego oraz jednego z najczęściej podrabianych przedmiotów... Kupiłem na Ali, bo... bo chciałem zaoszczędzić i los mnie ukarał... 1
SanFable Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) nie kupiłem bo chciałem zaoszczędzić, miałem wolną kasę to postanowiłem zaryzykować, liczyłem się z tym, że dostanę podróbkę i możliwe, że dam dzieciakowi ^^ a odnośnie mojego nastepnego telefonu to raczej będzie miNote którego na pewno kupię z XFS. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez SanFable
tosshi2 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Na aliexpress sa tez uczciwi sprzedawcy ktorzy sprzedaja w dobrych cenach. Jednak jak ktos kieruje sie tylko cena to niech sie nie dziwi ze go oszukaja. 3
baku1991 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Najbardziej mnie śmieszą komentarze osób, które chyba nigdy nie kupowały na aliexpress telefonu i uparcie twierdzą, że tam są same podróbki. Ludzie kupować trzeba z głową. Raz czy dwa ktoś się przejechał i już aliexpress to tylko podróbki? Poza tym czytajcie temat. SanFable doskonale zdawał sobie sprawę, że ma do czynienia z podróbką i inni użytkownicy twierdzili podobnie, a Chińczyk szedł w zaparte, że to oryginał. Więc to był z góry zakup podróbki za 23% ceny. Więc już nie róbcie z gościa nie wiadomo jakiej ofiary. Był świadom jak jest i teraz nie biadoli tylko przedstawia sytuację jaka jest. Poza tym pieniądze z aliexpress jest bardzo łatwo odzyskać, w przeciwieństwie do naszego allegro, które ma wszystko gdzieś i Cię wyślą ma komisariat. Więc nie spieszcie się z opiniami, że został oszukany. Oszukany będzie jak kasy nie odzyska. Btw. Widać efekt działalności XFS - ceny w dobrych sklepach spadają i dzisiaj już nie jest opłacalne kupowanie takiego Mi4 u Goldwaya jak kiedyś. I chwała im za to. IBG wreszcie zaczyna mieć normalne ceny. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez baku1991 1
tosshi2 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Ibg zawsze miał normalne ceny Ibg zawsze byl drogim sklepem. Teraz jak jest xiaomiforsale zaczeli obnizac ceny bo nic pewnie juz nie sprzedaja. Xiaomiforsale ma bardzo dobre ceny. Na aliexpress jest bardzo duzo sprzedawcow ktorzy maja dobre ceny, ja sam zamowilem mnostwo telefonow i zawsze bylo wszystko ok. Tylko trzeba kupywac z glowa. 2
baku1991 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 @raf7705 jak kupowałem dla kumpla Redmi1S to przeliczyłem i w Goldway doliczając podatek VAT wciąż wychodziło taniej niż w IBG bez VAT'u więc przeczytaj jeszcze raz swój post i możesz się pośmiać. I nie piszcie mi, że w IBG płacisz za serwis gwarancyjny i inne cuda bo Goldway to tak samo uznana marka i w razie gwarancji jedziesz na tym samym wózku co i w IBG. Może post trochę od tematu odchodzi, ale nie mogłem się powstrzymać jak zobaczyłem, że "IBG zawsze miało normalne ceny" 1
40rozbojnik Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 nie kupiłem bo chciałem zaoszczędzić, miałem wolną kasę to postanowiłem zaryzykować, liczyłem się z tym, że dostanę podróbkę i możliwe, że dam dzieciakowi ^^ a odnośnie mojego nastepnego telefonu to raczej będzie miNote którego na pewno kupię z XFS. Dzieciakowi? Chiński szrot produkowany w garażu bez żadnych atestów czy norm? Bateria może urwać mu kawał nogi czy ręki, ale spoko. Twój dzieciak, twoja odpowiedzialność. Wysłane z mojego UMI ZERO 1
tosshi2 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja raz dostalem podrobke powerbanka. Jak zobaczylem zdjecia ze sie komus zapalil i potrafil wybuchnac to balem sie go uzywac. Nigdy w zyciu nikomu bym tego nie dal. Podroba to podroba, nie wiesz gdzie, jak i z czego jest wykonana. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez tosshi2
Rekomendowane odpowiedzi