dreamy_natalie Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 (edited) Cześć. Pacjent - Xiaomi Mi8 Ostatnio miałam przykry incydent i niestety skończyło się to rozlanym ekranem. Oddałam go do serwisu, ekran został wymieniony (na zamiennik) i z nim nie ma problemu, ale: 1) Moduł aparatu się długo włącza. Sama aplikacja działa bardzo szybko (i w sumie mnie to nie powinno dziwić), jednak obraz pojawia się po około 4-5 sekundach. Na początku jest czarny lub zblurowany podgląd poprzedniego kadru. Jak się można domyślić - odblokowywanie twarzą działa też z opóźnieniem, co jest dość irytujące. Człowiek w serwisie powiedział, że to nie jest wina upadku, ponieważ uszkodzeniu raczej uległaby stabilizacja ekranu czy ostrość, a to działa jak należy... 2. Zakłócenia w mikrofonie Dźwięk jest nagrywany, jednakże prawie go nie słychać, bo wkradają się zakłócenia - coś al á szumy, ale bardziej jakby ktoś zgniatał kartkę (wiecie - ta znana metoda, gdy nie chce się z kimś kontynuować rozmowy... ) 3. System nie wykrywa żyroskopu i akcelerometr, które działały wcześniej bez zarzutów Tutaj nie wiem, co napisać, bo w "nagłówku" jest wszystko zawarte. Sprawdzałam w kilku aplikacjach i żadna nie wykrywa... Bardzo proszę, doradźcie co robić, bardzo lubię ten model i nie chciałabym go wymieniać, a niestety te ww. elementy nie pozwalają mi na korzystanie z niego w pełnym wymiarze. Z góry dziękuję za rady i pomoc. Edited February 14, 2020 by dreamy_natalie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dreamy_natalie Posted February 14, 2020 Author Share Posted February 14, 2020 1 godzinę temu, dzidexx napisał: Wróżkami nie jesteśmy. Chodzi ci o smartfon, bmw czy hulajnogę? Kurcze, pisałam z telefonu i wchodziłam tam w wątek z problemami technicznymi do Xiaomi Mi8, więc nie chcąc się powtarzać nie zapisałam tego, dziękuję za zwrócenie uwagi! Jestem tu nowa i jeszcze nie ogarniam co i gdzie, także jeszcze raz dzięki. ;) Pacjent - Xiaomi Mi8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 Możesz spróbować wgrać inny system i zobaczyć, czy na nim będzie to samo, jak będzie, to znaczy, że ktoś coś źle skręcił przy wymianie ekranu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted February 19, 2020 Share Posted February 19, 2020 Stawiam raczej na rozległe problemy z płytą główną związaną z upadkiem. Wymiana ekranu w tym modelu jest prosta i jak ktoś umie to nie uszkodzi nic na płycie głównej. Płyta nawet nie musi być wyjmowana z ramki na czas naprawy czy grzania ekranu - a skoro jest włożony zamiennik to nie było przekładania części do nowej ramki ekranu. Problem z czujnikami można sprawdzić łatwo przez flash partycji persist w TWRP. Jeśli to pomoże to była to kwestia software. Jeśli nie to czujniki są walnięte fizycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dreamy_natalie Posted March 5, 2020 Author Share Posted March 5, 2020 Dnia 19.02.2020 o 09:51, Acid napisał: Stawiam raczej na rozległe problemy z płytą główną związaną z upadkiem. Wymiana ekranu w tym modelu jest prosta i jak ktoś umie to nie uszkodzi nic na płycie głównej. Płyta nawet nie musi być wyjmowana z ramki na czas naprawy czy grzania ekranu - a skoro jest włożony zamiennik to nie było przekładania części do nowej ramki ekranu. Problem z czujnikami można sprawdzić łatwo przez flash partycji persist w TWRP. Jeśli to pomoże to była to kwestia software. Jeśli nie to czujniki są walnięte fizycznie. Sama już nie wiem co robić... Po aktualizacji do Androida 10, aparat się jakby... naprawił? Ale wciąż są problemy z mikrofonami, oraz żyroskopem & akcelerometrem. Oddałam do kolejnego serwisu, ale oni nie wiedzą co robić, mają się przyjrzeć i ew. wymienić mikrofon, ale żyroskopu & akcelerometru już nie, bo ten moduł nie jest dostępny w Polsce, chyba, że znajdę 'dawcę'... Lubię ten telefon, ale nie wiem czy opłaca mi się w niego pchać tyle hajsu... 600 poszło na wymianę ekranu, teraz 200 na to... :/ Z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radier Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Za 899 były nówki z mi-home, więc kiepski interes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts