Kertukos Posted January 2, 2020 Share Posted January 2, 2020 (edited) Witam, Wpadłem na pomysł kalibracji baterii, która wg. AccuBaterry ma dostępne 2500 z 3300 mAh, czyli ~75% żywotności baterii. Czytałem też kiedyś, że taką kalibrację trzeba robić po każdym root telefonu. Zauważyłem, że większość aplikacji, które kiedyś robiły kalibrację zniknęły ze sklepu play. Znalazłem za to takie rozwiązanie na jednym z zagranicznych forum: Spoiler To wipe battery in TWRP, do the following:boot into TWRP recovery/advanced/File Manager/folder /data/system/click batterystats.binclick Deletereboot system Czy ktoś wie dokładnie co robi taka kalibracja i czy to pomoże oraz czy nic nie popsuję? Edited January 2, 2020 by Kertukos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Na bank nic nie popsuje, tylko plik kasujesz jak urządzenie jest na 100% naładowane, żeby od setki się statystyki tworzyły. A czy skuteczne? Zdania są podzielone , mi na Note4 pomogło na Samsungu t705 też był zauważalny, na redmi4 pro efektu nie było widać.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kertukos Posted January 10, 2020 Author Share Posted January 10, 2020 (edited) Dnia 3.01.2020 o 21:06, Netoper napisał: Na bank nic nie popsuje, tylko plik kasujesz jak urządzenie jest na 100% naładowane, żeby od setki się statystyki tworzyły. A czy skuteczne? Zdania są podzielone , mi na Note4 pomogło na Samsungu t705 też był zauważalny, na redmi4 pro efektu nie było widać. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Moim zdaniem powinno pomóc z tego względu, że przez dłuższy czas lądowałem telefon 1.8m kablem Baseus z Ali i zauważyłem, że nie dostarcza wystarczającej energii. Na oryginalnym kablu po osiągnięciu 100% bateria dostaje dodatkowe ~200 mAh Edited January 10, 2020 by Kertukos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 19 godzin temu, Kertukos napisał: Moim zdaniem powinno pomóc z tego względu, że przez dłuższy czas lądowałem telefon 1.8m kablem Baseus z Ali i zauważyłem, że nie dostarcza wystarczającej energii. Na oryginalnym kablu po osiągnięciu 100% bateria dostaje dodatkowe ~200 mAh Teoretycznie ładowanie niższym prądem jest lepsze dla baterii, czyli dłuższe ładowanie. praktycznie elektronika odpowiada za odpowiednie warunki ladowania, np temperaturę. więc 200mAh nie zrobi różnicy, ale używanie (moim zdaniem) supercharge albo qc już oddziaływuje na zywotność baterii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piutruus Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 Też obiło mi się o uszy, że najbardziej korzystne dla baterii jest stosunkowo dłuższe ładowanie ale czy tak rzeczywiście jest w praktyce? Ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat ze swojego doświadczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted January 11, 2020 Share Posted January 11, 2020 O ładowaniu baterii to jest już tyle napisane że Pan Tadeusz się chowa, każdy ma swoje zdanie, i jak wpiszesz w google, "jak ładować baterię" to lektury macie na tydzień Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grabek95 Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 Cześć mam mi 9t pro od 2 miesięcy. A ci baterry pokazuje mi 88% żywotności baterii czyli 3520mAh troche siano jak na nowy telefon. Da się skalibrować baterie bez tracenia gwarancji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 (edited) Usunięcie statystyk baterii nic nie zmieni. To efekt placebo. Po pełnym ładowaniu i tak się usuwa plik. Więc dla mnie sposób bez sensu. Edited April 1, 2020 by marcin19883 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelt Posted April 8, 2020 Share Posted April 8, 2020 Dokładnie to nic nie daje. Kiedyś te apki robiły szkodę bateriom bo kazały rozładować do zera naładować do 100 i w ten miły sposób bateria traciła jeden pełny cykl ładowania. Lepiej podładowywać a takie śmieszne kasowanie pliku nic nie pomoże, można sprawdzić co siedzi w pamięci i zżera baterię. Lepiej puścić w panelu sterowania optymalizowanie pamięci i wtedy okaże się jakie procesy i apki siedzą i jedzą baterię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts