Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. 

Nie wiem czy prawidłowo tytułuje usługę w razie pomyłki proszę o poprawę. Z tego co wiem nasz box nie ma w standardzie wbudowanego clienta DLNA / UPNP. Można uruchomić w Kodi i przesyłać pliki jednak zauważyłem że czasami są problemy z zdjęciami. Filmy zawsze działały mi dobrze ale ze zdjęciami są czasami problemy. Czy zna ktoś jakiś dobry program do uruchamiania na (chyba dobrze go nazywam) clienta usług DLNA / UPNP 

Posted

Klientem dlna może być np VLC media player.

9e5f99ba7975a00b7de5d116be4a58fc.jpg

Jeśli chcesz z miboxa udostępniać pliki po DLNA (aby je inny telewizor lub smartfon widział), to musisz postawić serwer dlna. Apkę powinieneś szybko znaleźć.

Ja natomiast poleciałbym postawić serwer dlna na routerze. Router praktycznie działa zawsze.

Jeśli planujesz pliki kopiować z urządzenia na urządzenie po sieci, to postaw w takim wypadku serwer FTP lub SMB. Klientem FTP lub SMB może być praktycznie każdy menedżer plików (a nawet VLC Media Player.

Posted

Ale ja nie poszukuję aplikacji na telefon. Chcę streamować z telefonu filmy muzykę oraz zdjęcia bezpośrednio na telewizor bez żadnych dodatkowych urządzeń ani stawiania serwerów na routerach. szukam jakieś alternatywy nie chce wszystkiego strimować do Kodi ponieważ o ile firmy działają bardzo dobrze to ze zdjęciami jest problem. Wiele telewizorów oraz jakiś tanich boksów ma w standardzie takiego klienta.ja nie chcę stawiać na telefonie co chwilę serwera i rzucać do niego wybrane zdjęcia tak to wchodzę sobie do galerii wybieram pojedyncze zdjęcie które chcę wysłać i ono się wyświetla na telewizorze.

Posted
Ale ja nie poszukuję aplikacji na telefon. Chcę streamować z telefonu filmy muzykę oraz zdjęcia bezpośrednio na telewizor bez żadnych dodatkowych urządzeń ani stawiania serwerów na routerach. szukam jakieś alternatywy nie chce wszystkiego strimować do Kodi ponieważ o ile firmy działają bardzo dobrze to ze zdjęciami jest problem. Wiele telewizorów oraz jakiś tanich boksów ma w standardzie takiego klienta.ja nie chcę stawiać na telefonie co chwilę serwera i rzucać do niego wybrane zdjęcia tak to wchodzę sobie do galerii wybieram pojedyncze zdjęcie które chcę wysłać i ono się wyświetla na telewizorze.

Mibox ma wbudowany Chromecast, więc jeśli chcesz fotki przesłać bezpośrednio na TV (wyświetlić), musisz zainstalować na telefonie albo BubbleUPnP, albo Zdjęcia Google.

Jeśli Twój telewizor wspiera miracast, to BubbleUPnP też jest dobrym rozwiązaniem. Omijasz wtedy miboxowy Chromecast. W zasadzie na jedno wychodzi.

Ale skoro nie szukasz żadnej aplikacji na telefon, a chcesz przesyłać z telefonu na tv, to temat zamknięty, bo się nie da bez oprogramowania, które na to pozwala.

W pierwszym poście kompletnie nie można było w stanie wywnioskować o co Ci tak naprawdę chodzi. Jeśli nie trafiłem z odpowiedzią, to napisz od A do Z co potrzebujesz i zastanów się czy to ma ręce i nogi zanim wciśniesz wyślij. To nie jest złośliwość, rozumiem, że nie wszystko człowiek wie, ale na porządne wyjaśnienie potrzeby znajdzie się i szybka porządna odpowiedź.

Posted

Już mam.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waxrain.airplaydmr2

Chcę odbiornik mediów dlna. 

Wiem że ma Mi Box S ma Chromecast jednak ja nie chcę wysyłać zdjęć za pomocą aplikacji Google. Mam swoje programy i chcę wysyłać poprzez dlna i tyle. Aplikacje na telefon mam nie jedną a że mi box nie ma wbudowanego w standardzie programu do odbioru mediów dlna to szukałem czegoś innego niż Kodi.

Posted

Xplore ma opcję odbioru dlna. Używam w domu, serwerem jest rpi4  a na telefonie za pomocą xplore przeglądam dlna postawione na raspberry. Jeżeli z telefonu(lub innego) udostępniasz w sieci media "po dlna" to xplore powinien dać radę je przejrzeć, i pozwolić wyświetlić. Swoimi bądź zewnętrznymi odtwarzaczami.

(Tak, bardzo lubię xplore za jego wszechstronność)

20200102_221354.jpg

• 5 weeks later...
Posted
Dnia 28.12.2019 o 20:34, Daviteusz napisał:

BubbleUpNp powinien sprawę rozwiązać.

Która wersja działa na Boxie ?    arm8 , arm 7   inne ? żadne nie chce sie instalować