gonzo Posted November 30, 2019 Share Posted November 30, 2019 Hej, Nie wiem czy coś takiego jest ew. co mogę wybrać - proszę o pomoc. Chciałbym w mieszkaniu w jednym miejscu umieścić stację pogody. Chciałbym do niej podłączyć kilka czujników - ok 3 czujników wilgotności, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik czystości powietrza. Czy Xiaomi ma takie urządzenie ? ew. jakie są możlisości w sprzęcie xiaomi aby coś takiego skonfigurować.? Dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaFcio Posted November 30, 2019 Share Posted November 30, 2019 Co do czujników wewnętrznych to bezproblemowo, łącznie z zanieczyszczeniem powietrza (choć ten do podpięcia na chińskiej wersji aplikacji albo na zmodowanej). Jeśli chodzi o zewnętrzne to gorzej, ja mam na zewnątrz czujnik aqara w obudowie ochronnej na oknie i jak na razie działa ok. Zobaczymy jak/czy przeżyje zimę bo ma rating do -10 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 w jakiej obudowie ochronnej ? jak to rozwiązałeś ? chodzi mi bardziej o to czy nie przekłamuje temperatury bo myślę, że przez jakąś obudowę która pewnie się nagrzewa(lato) może przekłamywać o dużo stopni (nawet w cieniu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzo Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 A czy ty masz to w formie "stacji pogody" tzn. urządzenia z wyświetlaczem które gdzieś w mieszkaniu/domu postawiłeś i zaczytuje ci dane z czujników i pokazuje na wyświetlaczu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 https://www.gearbest.com/testers-detectors/pp_009705262438.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
gonzo Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 ok, I to się komunikuje z czujnikami temperatury np. tym LINK lub tym LINK i pokazuje wtedy temperature/wilgotność na raz z różnych czujników? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted December 31, 2019 Share Posted December 31, 2019 On 12/1/2019 at 3:19 PM, gonzo said: ok, I to się komunikuje z czujnikami temperatury np. tym LINK lub tym LINK i pokazuje wtedy temperature/wilgotność na raz z różnych czujników? Nie, nie komunikuje się z żadnym zewnętrznym czujnikiem, w dodatku nadal nawet z najnowszym firmwarem nie jest w stanie pobrać pogody (tak ma pobieranie przez internet) z chińskich serwerów dla innej niż Chiny lokalizacji. Poza tym odjazdowy gadżet, wykrywa natychmiast np. otwarcie butelki z alkoholem w pomieszczeniu, no ale rozumiem, że nie o to Ci chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erdo Posted January 18 Share Posted January 18 Dnia 30.11.2019 o 14:10, gonzo napisał: Chciałbym w mieszkaniu w jednym miejscu umieścić stację pogody. Chciałbym do niej podłączyć kilka czujników - ok 3 czujników wilgotności, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik czystości powietrza. Czy Xiaomi ma takie urządzenie ? Xiaomi raczej nie ma takiej rozbudowanej stacji pogodowej, do której możesz podłączyć wiele różnych czujników. Potrzebujesz jakiegoś systemu pogodowego, który będziesz mógł rozbudowywać. Informacje o takich stacjach znajdziesz na stacje-pogody.pl. Na przykład takie możliwości mają stacje typu HP255x: https://stacje-pogody.pl/artykul_stacje_pogodowe_typu_hp255x_co_mierza_czym_sie_roznia_i_jak_dzialaja,108.html Czy niedawno wprowadzona stacja GARNI 2040 Arcus: https://stacje-pogody.pl/artykul_garni_2040_arcus_11_dniowa_prognoza_z_internetu_i_przesylanie_pomiarow_do_serwisow_pogodowych,128.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts