Jump to content

Stacja pogody - poszukuję, pytania

gonzo

Recommended Posts

Hej,

Nie wiem czy coś takiego jest ew. co mogę wybrać - proszę o pomoc.

Chciałbym w mieszkaniu w jednym miejscu umieścić stację pogody. Chciałbym do niej podłączyć kilka czujników - ok 3 czujników wilgotności, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik czystości powietrza.

Czy Xiaomi ma takie urządzenie ? ew. jakie są możlisości w sprzęcie xiaomi aby coś takiego skonfigurować.?

Dziękuję za pomoc

Co do czujników wewnętrznych to bezproblemowo, łącznie z zanieczyszczeniem powietrza (choć ten do podpięcia na chińskiej wersji aplikacji albo na zmodowanej). Jeśli chodzi o zewnętrzne to gorzej, ja mam na zewnątrz czujnik aqara w obudowie ochronnej na oknie i jak na razie działa ok. Zobaczymy jak/czy przeżyje zimę bo ma rating do -10 stopni.

• 5 weeks later...
On 12/1/2019 at 3:19 PM, gonzo said:

ok, I to się komunikuje z czujnikami temperatury np. tym LINK lub tym LINK i pokazuje wtedy temperature/wilgotność na raz z różnych czujników?

Nie, nie komunikuje się z żadnym zewnętrznym czujnikiem, w dodatku nadal nawet z najnowszym firmwarem nie jest w stanie pobrać pogody (tak ma pobieranie przez internet) z chińskich serwerów dla innej niż Chiny lokalizacji. Poza tym odjazdowy gadżet, wykrywa natychmiast np. otwarcie butelki z alkoholem w pomieszczeniu, no ale rozumiem, że nie o to Ci chodzi ;) 

• 3 years later...
Dnia 30.11.2019 o 14:10, gonzo napisał:

Chciałbym w mieszkaniu w jednym miejscu umieścić stację pogody. Chciałbym do niej podłączyć kilka czujników - ok 3 czujników wilgotności, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury wewnętrznej, czujnik czystości powietrza. Czy Xiaomi ma takie urządzenie ? 

Xiaomi raczej nie ma takiej rozbudowanej stacji pogodowej, do której możesz podłączyć wiele różnych czujników. Potrzebujesz jakiegoś systemu pogodowego, który będziesz mógł rozbudowywać. Informacje o takich stacjach znajdziesz na stacje-pogody.pl.

Na przykład takie możliwości mają stacje typu HP255x: https://stacje-pogody.pl/artykul_stacje_pogodowe_typu_hp255x_co_mierza_czym_sie_roznia_i_jak_dzialaja,108.html

Czy niedawno wprowadzona stacja GARNI 2040 Arcus: https://stacje-pogody.pl/artykul_garni_2040_arcus_11_dniowa_prognoza_z_internetu_i_przesylanie_pomiarow_do_serwisow_pogodowych,128.html