chmiel75 Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Trochę się rozczarowałem jeśli chodzi o możliwości GTRa. Jest mało konfigurowalny. Za wyjątkiem funkcji sportowych ten zegarek nic nie może. Nie ma nawet kalendarza. Nie można zainstalować programów. Nie wyświetla pl znaków ani podglądu zdjęć z MMS, @..itp porównałem wskazania kompasu z posiadanym kompasem... Powiem tak.. Nie idźcie tą drogą;) szkoda że nie ma np pilota do tv(sieciowego) w końcu zegarek ma się zawsze przy sobie a pilot przeważnie się gdzieś zapodziewa. Czemu można wrzucić w pamięć tylko jedna dodatkową tarcze? Na plus bateria. Ten zegarek to tylko inna forma opaski sportowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszczepa Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 @chmiel75 Nie czytałeś specyfikacji i testów przed zakupem? WSZYSTKIE jego możliwości są w reklamach - współcześnie każde niedopowiedzenie należy interpretować na minus, nawet jeśli jakaś funkcja wydaje się nam oczywista. Rozczarowałeś się dostępnymi funkcjami, a cieszysz baterią.... kiedyś zegarki o niewiele mniejszej funkcjonalności działały przez lata na wymiennej baterii, ba... nawet wyświetlały non-stop godzinę (sporo osób wgrywa tarcze udające te zegarki). Powiem Ci więcej, jeśli naprawdę zechcesz używać funkcji sportowych rozczarujesz się znacznie bardziej! Naprawdę dobrze działają w tym zegarku: Pomiar czasu (w niektórych treningach jest to jedyna działająca poprawnie opcja) timery, tylko nie wiem czemu nie można ustawić odliczania krótszego niż 1 minuta Krokomierz Budzik Sterowanie muzyką (choć za każdym wejściem do sterowania, zresztą umieszczonego zbyt "głęboko" w menu dane z odtwarzacza ładowane są od nowa, no ale fakt działa i to całkiem OK) Ekran jest piękny, ale nie ma co na nim wyświetlać (patrz mms-y) Wyświetlanie pogody (tylko w sumie po co to komu), Kompas i barometr działa nawet OK, tylko co nam po wysokościomierzu, gdy nie da się korzystać w tego w sposób ciągły, a każde uruchomienie wymaga pełnej inicjalizacji.... aplikacja nie pamięta poprzednich danych... czyli za każdym razem i tak potrzebuje GPSa by wyznaczyć wysokość referencyjną do której będzie odnosił się barometr.... ale nie. za chwilę ekran się wyłączy i znowu zabawa zacznie się od początku. Funkcja całkowicie bezużyteczna, choć w zasadzie działa Automatyczny tryb DND Łatwiej jednak napisać co nie działa, lub działa niepoprawnie: GPS - niektórym nie działa w ogóle, jak masz szczęście to działa, ale jest bardzo niedokładny i często gubi fixa Pulsometr - niby czasem mierzy wartości (nawet poprawnie), większość osób jest zadowolona, ale niestety większość pomiarów jest brana z tabeli danych statystycznych wzbogaconych generatorem liczb pseudolosowych, w treningach wspomagane danymi z akcelerometru (łatwo to sprawdzić odpalając jakiś trening biegowy np. bieżnia i używać zegarka bez możliwości pomiaru np. przez zaklejenie pulsometru (przykłady w wątku "Amazfit GTR już w sprzedaży" ), Powiadomienia... niby działają (choć często dostaję info "sprawdź na telefonie") niestety brak polskich znaków jest kłopotliwy (da się z tym poradzić za pomocą aplikacji Notify & Fitnes) Synchronizacja z zewnętrznymi aplikacjami - jak dla mnie loteria.... zresztą nie ma specjalnego wyboru.... w ogóle trudno jest wyeksportować dane do czegokolwiek... może dlatego, by trudniej było wykryć fałszowanie danych "pomiarowych" Aplikacja Amazfit/ Mi fit to inna historia, obie cukierkowe, niezbyt intuicyjne no i funkcjonalność minimalna Śledzenie snu - w sumie czasem działa, ale także funkcja niedopracowana, brak budzenia w odpowiedniej fazie snu (choć może lepiej... biorąc pod uwagę jak dobrze działają funkcje zegarka) W trakcie treningów nie jest wyświetlana godzina na ekranie podstawowym, Nie można sterować muzyką podczas treningu (w zasadzie podczas treningu nic nie można, powiadomienia jednak szczęśliwie przychodzą) Zegarek jest ładny, bateria trzyma długo, tylko co z tego, kupiłem go w przedsprzedaży, trochę już go używam i jestem coraz bliższy sprzedaży.... Gdyby chociaż działał poprawnie GPS, pulsometr wyświetlał dane z pomiaru, a nie generatora liczb pseudolosowych (ok, nawet jeśli... powinna być jakaś informacja, że wartość jest w danym momencie szacowana, bo sam pulsometr nawet coś mierzy), no i te polskie znaki... , oczywiście śledzenie treningów też jest do poprawy, ale pewnie przy lepszych danych te funkcje też się poprawią. Wtedy może przy jego cenie, baterii i wyglądzie, można by go brać pod uwagę. To jak dla mnie są minimalne wymagania by ten zegarek się do czegoś nadawał.... Wracając jednak do Twojego rozczarowania, zanim kupisz czytaj specyfikację.... zazwyczaj urządzenie nie zrobi nic więcej niż tam opisano (wiem są wyjątki, bo często producent nawet dobrze nie umie opisać produktu), marketing Xiaomi/Huami jest bardzo sprawny. Często mamy funkcje opisane w taki sposób, że spodziewasz się nie wiadomo czego, a w rzeczywistości funkcja jest bezużyteczna. Podam taki przykład z innej bajki: Mi Drone 4K - ma funkcję lotu wg POI.... myślisz, że ustawiasz na mapie POI+zadania (nagrywanie, zdjęcie itp.), wgrywasz do drona i on leci.... w rzeczywistości musisz wystartować, ustawić w aplikacji do sterowania POI (nie jest to ani proste ani szybkie), masz ich ograniczoną liczbę, do tego brak akcji i bardzo ograniczony zasięg, w zasadzie funkcja bezużyteczna! Jeszcze lepsze..... dron ma GPS, ale niestety zdjęcia są zapisywane bez tagów (mamy puste miejsca), czasem nawet godzina jest niewłaściwa.... czyli co z tego, że zdjęcia są nawet OK, sam dron także.... jeśli soft pozbawia nas wielu możliwych zastosowań. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmiel75 Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Gdyby mój GSHOCK miał powiadomienia wibracjami byłby bardziej smart niż GTR. Myślicie że z czasem powstaną sposoby do modyfikacji oprogramowania tego zegarka czy raczej sprzedać go nim się pojawia ślady użytkowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszczepa Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 (edited) Ja sprzedam, jak będę miał coś innego... najwyżej więcej stracę... Zamiast sprzedawać wgraj: Pozdrawiam! [Edit] Właśnie sobie uświadomiłem, że mój leciwy gear fit 2 jest dużo bardziej zaawansowany niż ta zabawka, ma podobne problemy z pomiarami pulsu. Za to wyświeta mmsy, steruje muzyką bez opóźnień (także może odtwarzać z pamięci wewn.), sterowanie muzyką działa też podczas treningu, ma dodatkowe aplikacje takie jak (śledzenie ilości wypitej wody), liczy piętra... w sumie jeszcze sporo więcej... tylko ta bateria 2 dni max. A i wyświetla polskie znaki bez żadnych dodatkowych zabiegów... praktycznie odkąd pamiętam. Edited September 22, 2019 by mszczepa Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmiel75 Posted September 22, 2019 Author Share Posted September 22, 2019 Nie sądzę żeby wgranie tarczy zrobiło z niego Casio GSHOCK. ;-( czy aktualizacje u poprzedników (np stratos) sporo wyniosły do aktualnego stanu używalności zegarka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszczepa Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Stratosa trudno porównywać, bo w nim jest zupełnie inny system (de facto Android), miałem w ciągu 3 dni dwa Stratosy (wymieniałem na nowy bo miałem nadzieję, że to coś zmieni). Możliwe, że ta wersja softu była błędna (pierwsza aktualizacja po dodaniu języka polskiego). Jak dla mnie w Stratosie dalej źle (lub prawie wcale) działało sterowanie muzyką, pulsometr do bani, stabilność słaba GPS znacznie lepszy niż w GTR... ale szybko się poddałem. Do GTR'a bardziej zbliżony jest BIP.... i tu języka polskiego dalej brak, a aktualizacje raczej więcej popsuły niż naprawiły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 Dodam i ja swoje parę groszy do tej litanii żali. Zdawałem sobie sprawę, że GTR to co innego niż Stratos ale zmieniłem go na nowszy model. Ogólnie, nie mam większych zastrzeżeń do urządzenia ale jednak mam kilka. 1. bardzo duże a mianowicie zastrzeżenie co do GPS, działa on z aktualizacji na aktualizację coraz gorzej. To jest tragedia. 2. Bateria, miało być tak pięknie w broszurkach lecz...jest nieco lepiej jak w poprzednikach. Ani razu nie udało mi się osiągnąć 14 dni ale wiem, że są tacy którzy to osiągnęli bez powiadomień i AoD. 3. Z tym się pogodziłem w momencie podjęcia decyzji zakupu ale brak możliwości dogrania aplikacji jednak trochę boli. Powiadomienia z kolei działają bez problemu, nie ma tu problemu też z czcionką i Polskim znakami ale żeby czepiać się o czcionkę w chińskim produkcie który jak już wypuszczony jest na rynek GLOBAL? Powaznie? To aż takim pępkiem świata staliśmy się dzięki wiodącej partii? Ogólnie rzecz biorąc jest to odpowiednik Huawei GT i nawet podobnie wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszczepa Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 @Vergiliusz Ad 2. U mnie bateria bez sof wytrzymała co najmniej 2 tygodnie, miałem praktycznie wszystko włączone, sporo treningów z GPS. Teraz mam Garmina Vivoactive 4 u wytrzymuje 3 do 4 dni.... Ad. 3. No niestety czcionka w wersji global jest ważna, zarówno Polska jak i Grecka Rosyjska.... co ważniejsze producent ma doświadczenie z poprzednich modeli więc powinno działać od razu.GPS u mnie działał nie najgorzej, ale pulsometr prawie wcale.Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 Nie wiem czemu ale wychodzi na to, że to nie jest najlepsze urządzenie tej firmy a już dużo lepiej ponoć jest w jego odpowiedniku ale wyglądającego na modłę Apple czyli w modelu GTS Link to comment Share on other sites More sharing options...
olutus Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 Ja się również rozczarowałem. Jedyny plus to czas czuwania. GPS w tym zegarku to jakaś żenada. Nie dość że łapie z opóźnieniem ( u mnie po jakis dwustu metrach marszu zalapuje - z tym da się żyć) ale najgorsze jest to że trasę w moim przypadku zawyża o jakieś 30% pomimo tego że na mapie trasa jest krótsza od dystansu który przeszedłem. Trzeba odłożyć na GT2. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavco1 Posted November 25, 2019 Share Posted November 25, 2019 Miałem ten zegarek przez prawie dwa miesiące. Zegarek miał kilka poprawek i kazda aktualizacja nie poprawiła działania gps. Do sportu proponuje zakupić zegarek sportowy np. Garmin Vivoactive 3/4, Polar Vantage M (najtańszy z nich) lub Suunto 5/9 (zwykłą wersję). Każdy z nich będzie dużo droższy ale bez porównania do zabaweczki Amazfit. Poza tym aplikacja do tych zegarków na pełno funkcji do obróbki danych zbieranych przez zegarek. Jedynie ekran w nich jest z poprzedniej epoki. Zbliża się Black Friday można zaoszczędzić. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts