fiolek32 Posted September 8, 2019 Share Posted September 8, 2019 Drodzy. Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Otóż mam problem z Google Pay. Aplikacja praktycznie codziennie "zapomina" , że mam skonfigurowaną kartę płatniczą i płatności zbliżeniowe. NFC w porządku, portfel HCE też. Konfiguracja karty poprawna, idę do sklepu, płace jest ok. Ale kolejnego dnia w sklepie , terminal wywala napis "karta nieobsługiwana" a telefon odpala google Pay I monit "skonfiguruj płatności zbliżeniowe". Aplikacja pamięta dane od karty, ale gdzieś gubi ową "konfigurację" płatności zbliżeniowych oraz historię płatności. Pisałem do Google'a w tej sprawie, ale oni chyba taktycznie odpisali, że to wina wbudowanej w system aplikacji do czyszczenia ze śmieci. Ja im odpisałem, że to bullshit, bo sprawdzałem. Czyściłem Sprzątaczem telefon po każdym użyciu Google Pay i w przeciągu godziny płaciłem ponownie i działało. Problem pojawia się dopiero (pewny nie jestem) po dwóch dniach bez aktywności w google Pay. Co ciekawe, wcześniej miałem Xiaomi Mi6 i tam miałem dokładnie ten sam problem. Oba telefony kupione w Polsce, na europejskim systemie, bez żadnych ingerencji w root'a czy Bootloader'a Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 U mnie po przełączeniu w opcjach programisty "włącz optymalizację miui" wywaliło wszystkie ustawienia uprawnień w aplikacjach w tym też kartę w google Pay. Dało się zapłacić ale musiałem jak by na nowo przypisać kartę i potwierdzenie w banku.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
gore2kill4 Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 Ja mam to samo co OP. Wcześniej działało normalnie z tą samą kartą banku. Po jakiejś aktualizacji zaczął się cyrk. Samo randomowo odpina kartę od Gpay a czasem jak płacę to po przyłożeniu wyświetla napis że karta nie skonfigurowana ale płatność przechodzi i wbijam pin. Potem muszę konfigurować kartę od nowa. Czasem po skonfigurowaniu specjalnie nie płacę telefonem kilka dni a i tak karta się odpina. Widziałem już sporo oponki w GP na ten temat. Dam nie znam rozwiązania. Karta bankowa w moim przypadku to Mbank Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 U mnie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 u mnie rowniez ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiolek32 Posted September 12, 2019 Author Share Posted September 12, 2019 Dnia 9.09.2019 o 06:02, dzidexx napisał: Sprawdź. Nie czyść. Wyłącz wszelkie automatyczne czyszczenia i optymalizacje. Ja nigdy tego nie używałem na dwóch Xiaomi - dane karty mi nigdy nie znikły. Nie mam żadnych automatycznych czyszczeń ani optymalizacji. Z aplikacji czyszczącej skorzystałem kilka razy, tylko i wyłącznie w celach testu właśnie Google Pay i zawsze po takim czyszczeniu apka działała poprawnie. Tak jak ktoś pisał, randomowo wywala kartę i trzeba od nowa konfigurować płatności zbliżeniowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 20, 2019 Share Posted September 20, 2019 Mam pytanie do tych co mają problem z google Pay. Czy korzystaliście z klonowania aplikacji w opcjach ? Być może to jest problem. Jak wejdziecie w sklonowane aplikacje potem zębatka i tam jest usuń konta i uruchom ponownie jakoś tak. Po uruchomieniu ponownie telefonu znowu wykasowała się karta w gpay. Parę komentarzy w sklepie Play było na ten temat że to pomaga Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlak Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 Mam ten sam problem co OP. Wcześniej korzystałem z Samsunga i nigdy nie miałem problemów z G pay. Po przesiadce na Xiaomi randomowo pojawia się monit o konfiguracji płatności NFC. Najpierw myślałem właśnie, że apka czyszcząca usuwa więcej niż powinna, ale to raczej nie ona. W pewnym momencie miałem nawet przypisaną do portfela dwa razy tę samą kartę i też myślałem, że to jest powód ale niestety tak nie jest. Przy konfiguracji przez apkę banku karta pojawia się drugi raz. Macie jeszcze jakieś pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 Spróbuj tego co napisałem wyżej. U mnie problem zniknąłWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlak Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 (edited) Nie miałem żadnych sklonowanych aplikacji, ale sprawdziłem Twój sposób. Niestety bez zmian. Dzisiaj w G pay karta zniknęła mi całkowicie. Przejrzałem negatywne opinię na Google Play i często pojawia się tam ten problem z telefonami Xiaomi. Edited September 29, 2019 by Pawlak Link to comment Share on other sites More sharing options...
joli02 Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 U ciebie jest trochę inaczej. U mnie jak karta przestawała działać to była w aplikacji gpay ale szara a u ciebie w ogóle jej nie ma. Dziwna sprawa Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlak Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Do tej pory była, ale do ponownej konfiguracji. G pay wykrywał, że to MasterCard, ale nie pokazywał grafiki karty, dopóki nie skonfigurowałem jej na nowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gore2kill4 Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Spróbuj tego co napisałem wyżej. U mnie problem zniknąłWysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaMi też pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlak Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 U mnie zaczęło działać po przełożeniu karty sim ze slotu 2 do slotu 1 o_O Nie wiem czy to przez to czy po prostu kolejny restart telefonu po Twoim sposobie zrobił robotę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szkodzik Posted October 5, 2019 Share Posted October 5, 2019 Witam. Do wczoraj nie miałem żadnych problemów z płatnościami i nagle komunikat że telefon jest zrootowany albo coś. Roota nie mam. Do dzisiaj miałem miui10 z czerwca i dziś zainstalowałem miui11. Na obu to samo.. czy coś się ostatnio zmieniło że przestało działać Google Pay na xiaomi.eu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawlak Posted October 7, 2019 Share Posted October 7, 2019 Dzisiaj problem powrócił. Karta całkowicie zniknęła z G pay i musiałem wprowadzić ją na nowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkapa220 Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Może trochę późno, lecz miałem podobny problem. Znalazłem rozwiązanie, które działa. Należy dodać karty poprzez stronę internetową Google Pay, dzięki czemu nie doświadczysz już znikających kart z aplikacji GPay. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horbo Posted December 15, 2021 Share Posted December 15, 2021 Jest dodana opcja przywrócenia funkcjonalność i NFC w opcjach. Połączenia i udostępnianie -> NFC -> przywróć funkcjonalność NFC Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomzone Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 WitamJa walczę z tym już dwa tygodnie , wymiana karty nic nie dała resetowanie NFC również , ciągle ten sam komunikat. Kontakt z bankiem również bez efektu - wszystko po stronie banku jest ok .Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts