Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. kupilem jakiś czas temu Xiaomi Mi 9T w wersji globalnej. Byłem w Czechach i na Słowacji i w obu krajach niestety nie mam wogóle zasięgu. Ani gdy wybiera automatycznie, ani gdy chcę wybrać sieć zagraniczną ręcznie. Roaming włączony. Na poprzednim telefonie Redmi Note 3 na tej samej karcie SIM nie było problemu.

Pomóżcie co może być przyczyną.

Poniżej dane telefonu.

Screenshot_2019-08-17-09-37-22-806_com.android.settings.png

Opublikowano

Z jakiej masz sieci? Jeśli z Orange to trzeba zmienić ustawienia APN na IPv4. Pokaż też jaki masz preferowany typ sieci ustawiony.

Jeśli masz z innej sieci popatrz na ustawienia APN. Nie wiem czemu ale w Orange zasysa ustawienia APN na IPv6 przez co jest brak zasięgu/internetu w niektórych przypadkach.

Opublikowano
Z jakiej masz sieci? Jeśli z Orange to trzeba zmienić ustawienia APN na IPv4. Pokaż też jaki masz preferowany typ sieci ustawiony.

Jeśli masz z innej sieci popatrz na ustawienia APN. Nie wiem czemu ale w Orange zasysa ustawienia APN na IPv6 przez co jest brak zasięgu/internetu w niektórych przypadkach.

A co ma APN od internetu do zasięgu? Byłem na Słowacji i mam Orange i Play i zasięg miałem a mam apny załadowane automatycznie ip6/ip4. Co najwyżej neta by nie miał, a nie całkiem zasięgu.  

Opublikowano

Dzwoń do boa. Play na Słowacji tylko o2sk. Play coś zmienił z roamingiem i w każdym kraju jest problem. Przeważnie tylko jeden partner roamingowy. Niestety jest to powód dla którego pozbyłem się Play . Niech ci włącza roaming i partnerów roamingowych.

Opublikowano

Tylko dlaczego na wcześniejszym telefonie działało bez problemu, na telefonie żony też nie było problemu a też ma w sieci Play. Czy to nie będzie coś z telefonem? Jakaś wada fabryczna lub ROM?

1 godzinę temu, k120 napisał:

A co ma APN do internetu do zasięgu? Byłem na Słowacji i mam Orange i Play i zasięg miałem a mam apny załadowane automatycznie ip6/ip4. Co najwyżej neta by nie miał, a nie całkiem zasięgu.

Dokładnie mam problem połączyć się z siecią zagraniczną. Karta Play. Na wcześniejszym telefonie nie było problemu.

Opublikowano
23 godziny temu, k120 napisał:

A co ma APN od internetu do zasięgu? Byłem na Słowacji i mam Orange i Play i zasięg miałem a mam apny załadowane automatycznie ip6/ip4. Co najwyżej neta by nie miał, a nie całkiem zasięgu.  

Ma dużo, jeśli APNy są niepoprawne to nie ma zasięgu, bo nie łączy z siecią... Wiele razy miałem tak na Mi 6.

Dnia 17.08.2019 o 20:31, Antyhaker napisał:

Z tym Orange to pewnik? U mnie problemu nie było.

Jeśli masz Orange oraz ustawiony IPv6 to spróbuj udostępnić hotspot do komputera i następnie pobrać większy plik/kilka plików. Będzie błąd sieci. ;) 

@Santos_1981

Nie pisz posta pod postem. Jedyne rozwiązanie to:

22 godziny temu, alfabet napisał:

Dzwoń do boa.

Jeśli to nie wina APN, to wina sieci Play. Jeśli chodzi o brak zasięgu zza granicą w tej sieci to czytałem dzisiaj forum PLAY i sporo osób ma ten problem. Byłem kiedyś u nich i miałem wiele problemów. Ja bym proponował zmianę sieci. Nie jest to wina telefonu, bo u innych działa. ;) 

22 godziny temu, Santos_1981 napisał:

Tylko dlaczego na wcześniejszym telefonie działało bez problemu

Na forum PLAY czytałem, że pomaga wymiana karty SIM. Spróbuj włożyć swoją kartę też do innego telefonu bądź popróbuj z odpowiednim APN od PLAY.

Opublikowano
Na forum PLAY czytałem, że pomaga wymiana karty SIM. Spróbuj włożyć swoją kartę też do innego telefonu bądź popróbuj z odpowiednim APN od PLAY.

Haha apny są od internetu i MMS, zasięg tu nie ma nic do rzeczy. Usuń apny i dalej zasięg powinieneś mieć. Powiedz mi jak masz wysłać sobie smsa konfiguracyjnego gdzie właśnie są ładowane apny jak nie masz zasięgu? Totalna bzdura i tyle. Mylisz pojecia.Pokaż mi który APN jest od zasięgu. Bo nie ma takiego. Jest APN od ims, od internetu oraz od MMS i tyle. Zasięg masz w modemie itp a nie w APN.  Jakby było tak jak piszesz to pierwsze co to każdy na świecie pierwsze co ladowalby ręcznie apny aby załapać zasięg.. a tu często APN brak a zasięg jest.

Polecam lekturę jak działa sieć GSM/UMTS a nawet prostą regułkę z Wiki, bo jak widać nie bardzo wiesz o co chodzi i tyle.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Access_Point_Name

Już nie wspomnę co ma ip6/ip4 do zasięgu, przecież to ma związek z netem/siecią a nie z zasięgiem.

Opublikowano

@k120

Pomyliło mi się, rzeczywiście bez APN zasięg powinien być, ale tak czy siak warto je sprawdzić... może przez blokowanie przez bramę sieciową nie ma też tego zasięgu. To jest PLAY, tego nie pomalujesz - u nich dzieją się dziwne rzeczy. U mnie w Orange na poprzednim modelu Mi 6 z ustawieniami APN IPv6 od Orange miałem problemy z poprawnym zalogowywaniem się do sieci, przez co nie było zasięgu, a internetu tym bardziej. Na Mi 9T też tak się dzieje, zasięg jest ale internet się psuje w niektórych przypadkach. Z resztą tak jak mówiłem, sprawdzać warto wszystko. Niech zadzwoni do PLAY, wymieni kartę SIM i zobaczymy czy będzie mu działać.

1 godzinę temu, skay77 napisał:

Może wystarczy sam mod wgrać jak to się robi na customach?

Sprecyzuj.