Dziebniety Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Witam Mam problem z czujnikiem zbliżeniowym podczas rozmowy. Ekran się nie wygasza po zbliżeniu do ucha. Soft global 10.3.2.0. Chciałem zmienić czułość czujnika ale nie mogę go zmienić gdyż nie ważne na jaką wartość dB ustawie zawsze mam tylko opcję "Fail" do kliknięcia. Czy to jest problem systemowy, czy ktoś ma podobnie na tym sofcie, czy może uszkodziłem czujnik, gdyż parę razy telefon mi upadł? Jeżeli istnieje rozwiązanie problemu będę wdzięczny za pomoc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Forsaken Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Niestety ale nie ma rozwiązania tego problemu. Niektórzy piszą żeby przedmuchać czujnik sprężonym powietrzem, niektórzy sugerują mniej zabudowane etui, jeszcze inni podają aby zmienić czułość czujnika w ustawieniach. ja próbowałem wszystkiego. Nic nie pomogło. Większość udaje że problem nie istnieje. Prawda jest taka, mi mix2s to bubel. Zmień telefon.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
vvvzc Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Uwaga nie jest to wina telefonu a samego romu MIUI ja korzystam z LineageOS i działa wszystko bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krychu Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Jak kupiłem telefon to czujnik działał. Po przejściu na miui.eu, nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Forsaken Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Mi nie działał na globalu. W pewnym momencie zaczął fiksować.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lockerek Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Od jakiegos czasu tez mam problem z czujnikiem na globalu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziebniety Posted April 28, 2019 Author Share Posted April 28, 2019 Czyli trzeba czekać na 11... Ech Chiny Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor Posted May 4, 2019 Share Posted May 4, 2019 tez mialem ten problem, sprawe rozwiazalem zwiekszajac jego czulosc w ustawieniach... teraz juz sie ekran wygasza 5cm od twarzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mn1s1ek Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 A na jaką wartość ustawiłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor Posted May 5, 2019 Share Posted May 5, 2019 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekffw Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 Dnia 4.05.2019 o 21:25, doktor napisał: tez mialem ten problem, sprawe rozwiazalem zwiekszajac jego czulosc w ustawieniach... teraz juz sie ekran wygasza 5cm od twarzy Możesz napisać sposób zmiany ustawień? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bale Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Przyczyną jest zabrudzenie szczeliny czujnika ultradźwiękowego, składającego się z dwóch modułów znajdujących się po obu stronach górnego głośnika. Jak się przyjrzycie, między szkłem a ramką obudowy, po obu stronach głośnika są szczeliny - szkło nie dolega do ramki. Gdy dostaną się tam zanieczyszczenia , czujnik najpierw zaczyna tracić czułość a potem całkiem przestaje działać. Wystarczy wziąć cienką prostą kartkę i samym narożem przeczyścić szczeliny, przesuwając od głośnika na boki. Tylko ostrożnie, by kawałek kartki nie urwał się i nie pozostał w szczelinie. Kilka takich ruchów na boki powinno pomóc. Jeśli to nie zadziała, to ostatecznie przetrzeć spirytusem okolice szczelin, by wpłynął on do środka i rozpuścił resztki zanieczyszczeń. Potem można pobawić się czułością. Zdarzyło mi się to 3 razy, za każdym razem udawało się przywrócić normalne działanie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziebniety Posted May 21, 2019 Author Share Posted May 21, 2019 Ok mam oryginalną pudełkową obudowę, ustawiłem sensor na 10dB, ale działa tylko gdy dotknę ręką górną ramkę telefonu przy uchu nie działa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
krychu Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 Przyczyną jest zabrudzenie szczeliny czujnika ultradźwiękowego, składającego się z dwóch modułów znajdujących się po obu stronach górnego głośnika. Jak się przyjrzycie, między szkłem a ramką obudowy, po obu stronach głośnika są szczeliny - szkło nie dolega do ramki. Gdy dostaną się tam zanieczyszczenia , czujnik najpierw zaczyna tracić czułość a potem całkiem przestaje działać. Wystarczy wziąć cienką prostą kartkę i samym narożem przeczyścić szczeliny, przesuwając od głośnika na boki. Tylko ostrożnie, by kawałek kartki nie urwał się i nie pozostał w szczelinie. Kilka takich ruchów na boki powinno pomóc. Jeśli to nie zadziała, to ostatecznie przetrzeć spirytusem okolice szczelin, by wpłynął on do środka i rozpuścił resztki zanieczyszczeń. Potem można pobawić się czułością. Zdarzyło mi się to 3 razy, za każdym razem udawało się przywrócić normalne działanie.Dzięki. U mnie pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bale Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 11 godzin temu, Dziebniety napisał: Ok mam oryginalną pudełkową obudowę, ustawiłem sensor na 10dB, ale działa tylko gdy dotknę ręką górną ramkę telefonu przy uchu nie działa! Post wyżej podałem rozwiązanie, które działa. Zastosuj, będziesz zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziebniety Posted June 12, 2019 Author Share Posted June 12, 2019 Dnia 22.05.2019 o 10:35, Bale napisał: Post wyżej podałem rozwiązanie, które działa. Zastosuj, będziesz zadowolony No niestety mimo zrobienia tego co mówiłeś niestety działa tylko wtedy kiedy przykryję ręką górę telefonu. Do ucha nijak nie działa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bale Posted June 19, 2019 Share Posted June 19, 2019 Dnia 12.06.2019 o 18:51, Dziebniety napisał: No niestety mimo zrobienia tego co mówiłeś niestety działa tylko wtedy kiedy przykryję ręką górę telefonu. Do ucha nijak nie działa... Powoli, delikatnie, kartką, alkoholem, na zmianę - powinno się udać. Jeśli mimo wszystko nie będzie działać, to pozostaje rozebrać i wyczyścić ręcznie kanały. Może jakiś większy paproch się dostał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejdm1 Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 Też mam problem z czujnikiem zbliżeniowym. Niby podczas testów różnymi apkami działa, ale przy wykonywaniu połączenia ekran cały czas jest podświetlany. Używam etui silikonowe, ale nawet po ściągnięciu nie działa podczas rozmowy. Co można zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Forsaken Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Nic...Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekffw Posted August 14, 2019 Share Posted August 14, 2019 U mnie też był problem z czujnikiem zbliżeniowym. Zrobiłem tak : wacik na patyczku zamoczyłem w wódce, przetarłem górną szczelinę gdzie jest głośnik, następnie drugą stroną suchym wacikiem wytarłem do sucha i działa po tym ok. Cała operacja trwała ok 30 s ☺️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bale Posted September 8, 2019 Share Posted September 8, 2019 Niedawno zauważyłem, że czujnik znów działa coraz słabiej, mimo czyszczenia papierem i alkoholem. Zwiększanie czułości w menu serwisowym też niewiele pomagało. Więc... żyletka w dłoń i delikatnie wsadziłem ostrze w szczelinę obok głośnika. Robi się to zdecydowanie lepiej niż kartką, bo sztywniejsza. Trzeba tylko uważać i robić to z wyczuciem. Wszystkie śmieci usunięte, czujnik działa idealnie. Sugeruję to rozwiązanie dla tych, którzy dalej mają z problem z czujnikiem. Tylko ostrożnie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dmc Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 Właśnie wyczyściłem i czujnik ożył, ale zwraca 0 lub 5 więc taki sobie jest, przy rozmowach jednak nie wyłącza ekranu. Fatalne miejsce na ten czujnik i chyba każdemu się to w końcu wybrudzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hemi003 Posted February 8, 2020 Share Posted February 8, 2020 Po około roku od zakupu telefonu czujnik przestał działać. Przyzwyczaiłem się do tego blokując ekran w czasie rozmowy. Po około trzech miesiącach niedziałającego czujnika zaczął działać ponownie (nic z nim nie robiłem, nic nie czyściłem, nic nie resetowałem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeraltPL Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 Mój poszedł na gwarancję, bo ani czyszczenie, ani reset do ustawień fabrycznych nic nie dał. W tym tygodniu powinien wrócić z gwarancji. Zobaczymy co wymyśli serwis. Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Edit: telefon wrócił z wymienionym ekranem i złączem ładowania. Póki co wszystko działa poprawnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
chodzyn Posted December 17, 2020 Share Posted December 17, 2020 U mnie pomogło czyszczenie kartka z drukarki. Byłoby łatwiej gdyby gramatura była większa niż 80g, ale i tak się udało. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartekffw Posted December 28, 2020 Share Posted December 28, 2020 Tym sposobem naprawiłem i głośnik i czujnik zbliżeniowy. Szczoteczka i odkurzacz. https://youtu.be/hVnsvF3QUws Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekony Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Gdzie zmienia się czułość tego czujnika? Mam redmi note 9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts