Jump to content

Andorid 9 a Roaming

Moebius

Recommended Posts

Cześć.

5 Stycznia otrzymałem na swój Mi A1 aktualizację do Android 9, oczywiście jak większość pewnie zaktualizowałem sobie system mając gdzieś kopie danych i aplikacji tak na zaś.

Aktualizacja przebiegła pomyślnie i nawet nie było problemów z niczym a przynajmniej tak mi się zdawało.
Mam bowiem kilka drobnych niedogodności względem poprzedniego Androida ale nic strasznego poza Roamingiem.

Jestem w Playu i zgodnie z tym co wczoraj wypatrzyłem przez stronę internetową oraz aplikacje, dziś zostało mi potwierdzone przez (jak zawsze) miłą konsultantkę, czyli że posiadam aktywny Roaming krajowy i zagraniczny w ramach którego przysługuje mi limit danych (jakiś tam).
No i wszystko pięknie tylko, że:

1) W przypadku gdy będąc w Polsce stracę kontakt z siecią Play i przechodzę na nadajnik kogoś innego, telefon oczywiście sygnalizuje mi to literką R na pasku zasięgu i nie pozwala mi na przesył danych mobilnych - to jest jeszcze do przeżycia.

2) W przypadku gdy przekroczyłem granice Polski i znalazłem się w totalnie obcej sieci mój telefon stwierdził "nope". Nie dość że nie mogłem przesyłać danych mobilnych to nie mogłem nawet zadzwonić czy wysłać wiadomości sms. 

Pierwsza rzecz jaką zrobiłem, to z pomocą internetu szukałem co w telefonie może być taką przyczyną.
- Okazuje się jednak, iż opcję Roamingu mam uruchomioną.
- Telefon powinien automatycznie wybierać z dostępnych sieci.

Nie posiadam żadnej zewnętrznej aplikacji blokującej cokolwiek w Roamingu, a przynajmniej mnie nic o tym nie wiadomo.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić ?
Opcja rootowania telefonu oraz wracania do poprzedniej wersji androida jakoś mi się nie uśmiecha niestety.

Musisz dać dostęp do internetu w ustawieniach roamingu. Roaming poza granicami ustalasz z Operatorem. Jeżeli telefon za granicą nie łączy się z żadną siecią, tzw. że operator za granicą odrzuca takie połączenie, czyli roaming poza granicami kraju masz wyłączony.

45 minut temu, Nezumi napisał:

Musisz dać dostęp do internetu w ustawieniach roamingu. 

W takim razie gdzie jeszcze mam tego szukać jeśli nie tu: https://drive.google.com/file/d/16zfBAbGdLwEf4_wlTSxhfb7TxOAe4fj9/view?usp=drivesdk

45 minut temu, Nezumi napisał:

Roaming poza granicami ustalasz z Operatorem. Jeżeli telefon za granicą nie łączy się z żadną siecią, tzw. że operator za granicą odrzuca takie połączenie, czyli roaming poza granicami kraju masz wyłączony.

Przy czym, tak jak pisałem, tak strona internetowa jak i konsultantka po podaniu niezbędnych danych, potwierdza że mam uruchomioną usługę roamingu.

2 godziny temu, Moebius napisał:

W takim razie gdzie jeszcze mam tego szukać jeśli nie tu

Poszperaj po Google, nie używam czystego androida, wiem natomiast, że jest takowe ustawienie osobno.

2 godziny temu, Moebius napisał:

mam uruchomioną usługę roamingu.

Tylko teraz, czy Pani zrozumiała, że chodzi Ci o roaming globalny, a nie krajowy? :) Jeżeli telefon łączy się z nadajnikami w PL, a nie łączy się za granicą, to problemem są BTSy za granicą i ich operatorzy oraz operator krajowy. Jeżeli roaming w kraju działa, a poza krajem już nie, to problem jest u operatora.

W przypadku braku możliwości wysłania nawet sms za granicą to tak, tutaj jest problem bardziej z samą usługą po stronie operatora. 

Co do internetu w roamingu krajowym to sprawdź poprawność ustawienia punktów dostępowych.

• 3 months later...

Również miałam problem z dostępem do internetu. Chodzi o telefon Xiaomi 8 Lite. Również zainstalowałam update Androida. Play nic nie zdziałał. Ustawili tylko roaming krajowy i wymienili SIM. Odkryłam aplikację Mi Roaming - tam ustawiłam Autostart. Od tamtej pory YouTube i inne aplikacje śmigają. Wszystko wyłącznie na terenie Polski!

Edited by Karola123