Jump to content
  • 0

MIUI a internet mobilny - jak skutecznie wyłączyć

Question

Posted

Cześć, jadę do Czarnogóry i internet kosztuje jak złoto tj. 3,6zł za 100KB. Moje pytanie jak skutecznie wyłączyć internet, czy przełączenie ikonki z wysuwanego menu wystarczy by aplikacje same nie mogły go sobie włączyć?

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted
5 minut temu, Axles napisał:

Cześć, jadę do Czarnogóry i internet kosztuje jak złoto tj. 3,6zł za 100KB. Moje pytanie jak skutecznie wyłączyć internet, czy przełączenie ikonki z wysuwanego menu wystarczy by aplikacje same nie mogły go sobie włączyć?

Heh, temat na rzeczy. Z autopsji: kumpel był kilka tygodni temu w Turcji, na wczasach. Przez cały czas miał wyłączony przesył danych, właśnie przyciskiem na panelu nawigacyjnym. Z Wi-Fi w hotelu nie korzystał - z względów oczywistych (bezpieczeństwo). Efekt - rachunek powiększony o blisko 50 PLN. 

Fakt, że on używa Huawei, nie Xiaomi, ale... Myślę, że dla pewności, oprócz wyłączenia przyciskiem, wyłącz Przesył danych w Ustawienia -> Karty SIM i sieci mobilne -> Użycie danych. Oprócz tego, w sekcji Ustawienia -> Karty SIM i sieci mobilne, odznacz opcję "Zawsze odbieraj MMS", a w "Roaming" wyłącz Roaming krajowy, w panelu "Przesył danych podczas roamingu" zaznacz "Nigdy" .

Oprócz tego, na wszelki wypadek, w Ustawienia -> Karty SIM i sieci mobilne -> ustawienia danej karty SIM (pierwsze pozycje), zmień Preferowany tryb sieci na "Tylko 2G".

Wiem, że sporo tego i pewnie niektóre elementy nie są konieczne, ale z drugiej strony licho nie śpi.

• 0
Posted
12 minut temu, pantinPL napisał:

A najlepiej to chyba usunąć punkty dostępu APN. Po powrocie wpisać sobie na nowo.

To zależy. Jeśli @Axles nieopatrznie wyłączy telefon i uruchomi go ponownie, to system może automatycznie dodać APN...

• 0
Posted

Wtedy może tak być. To może lepiej edytować obecne i dodać jakąś * albo inny znak co nie pozwoli na połączenie z internetem. W takim przypadku chyba nie powinien dodawać sobie nowych po restarcie.

• 0
Posted

Ja z autopsji wiem że najlepiej w opcjach wyłączyć dostęp aplikacji do działania w tle i po problemie przetestowane w Grecji:)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

• 0
Posted

pytanie trochę z innej beczki aczkolwiek dotyczy wyłączania danych mobilnych, czy jest możliwość włączenia i wyłączenia danych mobilnych przez wpisanie komendy w terminalu?

Tapatalk - Xiaomi Mi6