Skocz do zawartości
  • 0

Robot z Chin mnie śledzi

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Tytuł dałem nieco żartobliwy, ale sprawa wygląda tak:

1. tworzę nową stronę www, nigdzie nie podlinkowaną, nigdzie nie zgłaszaną
  2. wchodzę na nią z mojego MI2S
  3. po 2–3 dniach (albo wcześniej) stronę taką odwiedzają roboty z chińskich adresów IP

Czy to jest całkowicie normalne?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

A to ciekawa obserwacja z tymi robotami.

Z jakiego tytułu niby mają być wysyłane jakiekolwiek statystyki gdziekolwiek?

Wywaliłem z systemu wszystkie dodatki związane z xioami, mam nadzieję, że to przyczyni się do mniejszej inwigilacji telefonu.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej odetnij jeszcze neta, a telefon zakop pod ziemią. Sam schowaj się w piwnicy by Cię z satelity namierzać nie mogli. No i czapeczka z folii aluminiowej obowiązkowa.

MI3 powered By Miuipolska.pl

Edytowane przez zydowsky
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Oj szydercy :)

Rzućcie hasła do skrzynek email na forum, przecież inwigilacja wam nie przeszkadza  ;)

AA, no tak, to nie jest to samo, co?

Edytowane przez tas
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

To samo. Tylko skala inna. Co może takie małe forum w porównaniu do Google i ich usług w chmurze. Tam to dopiero jesteś na tacy.

Wysłane z MI4 W

BTW: tak gwoli wyjaśnienia. Nie mamy dostępu do Waszych haseł. Jako admin mogę je co najwyżej zresetować, ale podglądu nie mam. E-mail jest jawny dla mnie ale hasło nie. Zresztą było by to głupotą gdyby skrypt forum przechowywał hasła jawnie ;p

• 0
Opublikowano

czyli mozecie bez obaw ustawiac hasla w stylu: ni3n4w1dz3-Acida xD

co do robotow, jaka przegladarka? Miui ma jakies przyspieszenie internetu (cos jak turbo/boost w operze chyba) i moze ta funkcja Twoja strone odwiedza?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, ale gdyby była to tego typu funkcja (przyśpieszanie), to odwiedziny pierwszy raz wywołanej, calkiem nowej strony, nastąpiłyby chyba nieco wcześniej niż po dniach?

Nic nie wiem o tej funkcji w MIUI - chętnie się dowiem.

A te chińskie roboty podszywają się pod różne archaiczne "ludzkie" browsery (zwykle przychodzą właśnie taką serią), ale przeważnie z tej samej domeny ptr.cnsat.com.cn.

Przykłady - trzy poniższe wizyty miały miejsce w ciągu paru minut, wszystkie z ptr.cnsat.com.cn (IP: 202.46.50.38):

• Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; zh-CN; rv:1.9.1.2) Firefox/3.5.2
  • Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:22.0) Gecko/20100101 Firefox/22.0
  • Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0)

A "Szybkie pobierania" (niebieski koliberek) już dawno wyłączyłem, bo jak było włączone to mi aplikacja Gmail nie chciała w ogóle wyświetlać/pobierać załączników. Nie zauważałem jednak wtedy wpływu na działanie stron www.

Edytowane przez latet
  • 0
Opublikowano (edytowane)
  1. wchodzę na nią z mojego MI2S

A z jakiej preglądarki wchodzisz, może z tej wbudowanej? Może ona jakieś statystyki wejść na strony przeprowadza?

Bardzo wiele stron jak się wchodzi na nie np. z linka wyszukiwarki google, najpierw (widać to w pasku przeglądarki) przechodzi na jakieś adresy google stats, czy jakiś ajax. Może to coś podobnego, tylko chińskiego ? Jakieś baidu ? Nie wiem.

Edytowane przez lg4xhd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...