hards 0 Posted June 8, 2018 Report Share Posted June 8, 2018 Witam, Kojarzy ktoś w jakiej jednostce jest jest wskazywane ciśnienie powietrza. Bo dziwnie mi wskazuje ciągle w granicach 980-995, nie wydaje mi się żeby ciągle było tak niskie. Da się kalibrować barometr? Link to post Share on other sites
hards 0 Posted June 8, 2018 Author Report Share Posted June 8, 2018 (edited) No ale na rzutach ekranu xiaomi BIPa widziałem > 1000 hPa u mnie od tygodnia nie przekroczyło 995 a bywało 985-990 średnio w tym czasie. raczej coś jest nie tak skalibrowany. Edited June 8, 2018 by hards Link to post Share on other sites
Zbyszko 7 Posted June 8, 2018 Report Share Posted June 8, 2018 BIP dobrze Ci pokazuje. Po prostu w prognozach pogody podaje się ciśnienie w całym kraju zrównane do poziomu morza. W internecie są kalkulatory jak wyliczyć ciśnienie w zależności od wysokości m npm. Link to post Share on other sites
fake4r 119 Posted June 9, 2018 Report Share Posted June 9, 2018 Porównywałem już kiedyś (i teraz też dla tego wpisu) ze starym jeszcze PRLowskim barometrem który mam w kuchni Wyniki pokrywają się. Oczywiście pomiar w BIPie jest w hPa. Link to post Share on other sites
walek75 56 Posted June 11, 2018 Report Share Posted June 11, 2018 Jeżeli chodzi o jednostki to wynik ciśnienia atmosferycznego podawany jest w hPa. Co się tyczy dokładności, to jest różnie. W moim BIPie niestety wskazania barometru są "całkiem do bani". W zegarku siedzi czujnik Siemens/Infineon DPS310, który wg notki katalogowej powinien mieć dokładność "jedwabistą", ale teoria z praktyką często się rozjeżdża. Porównałem wskazania z mojego BIPa w tych samych warunkach (ten sam czas, ta sama lokalizacja) ze wskazaniami z moich dwóch czujników pogodowych (na układzie BMP 180 i BMP280), czujnikiem z telefonu Google Nexus 5, oraz ze wskazaniami z Amazfit Pace. Cztery wymienione barometry podawały wynik bardzo zbliżony do siebie (różnica ułamków hPa), natomiast BIP podawał wynik zawyżony o ponad 7 hPa (całkiem sporo). Niestety nie jest mi znana metoda kalibracji czujnika. Porównywałem wyniki dla kilku wartości ciśnienia atmosferycznego i niestety różnica wskazań nie jest stała (więc nie mogę założyć, że ciśnienie rzeczywiste, to ciśnienie podawane przez BIPa minus 7 hPa). Jak znajdę trochę czasu, to użyję worka próżniowego w którym umieszczę BIPa i Pace'a, będę pompował powietrze zwiększając ciśnienie i wówczas będę mógł sporządzić charakterystykę rozbieżności. Może w pewnym zakresie różnica będzie liniowa i będę mógł aproksymować do rzeczywistych wartości. Link to post Share on other sites
Recommended Posts