Skocz do zawartości
  • 0

zabezpieczenie telefonu

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Witam,

W jaki sposób mam zabezpieczyć dane na telefonie przed nieautoryzowanym wejściem. Jeśli po wpisaniu błędnie znaku, pojawia się dokladna instrukcja dla potencjalnego złodzieja jak można obejść ekran blokady poprzez usunięcie odpowiednich plików przez twrp? Brakuje jeszcze tylko informacji, o które pliki chodzi, ale chyba nie problem się domyślić, normalnie żenada.

Screenshot_2018-01-21-05-32-41-892_lockscreen.png

Edytowane przez atlantydas

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Od kiedy blokada ekranu zapewnia jakiekolwiek bezpieczeństwo? Jeżeli odblokowujesz BL sam się wystawiasz na ryzyko włamu. Chcesz zablokować dostęp do danych folderów/apek, po prostu użyj blokady w Panelu Sterowania....

• 0
Opublikowano
12 minut temu, atlantydas napisał:

Brakuje jeszcze tylko informacji, o które pliki chodzi, ale chyba nie problem się domyślić, normalnie żenada.

Odblokowując bootloader powinieneś wiedzieć że tracisz bezpieczeństwo, nawet bez wgrywania twrp, bo to zawsze z odblokowanym bl można zrobić. Jedyne co można zrobić to dodatkowo hasło do twrp, ale to też można obejść.

• 0
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, FromWP napisał:

Jedyne co można zrobić to dodatkowo hasło do twrp, ale to też można obejść.

Jak dodać te hasło, jest to gdzieś w opcjach jak wejdę do twrp?

Czy przy odblokowanymi bootloaderze, narażam się jedynie na ataki przez fizyczna ingerencjie w telefonie czy też poprzez atak z sieci?

Jak zablokować bootloader? Jaki wtedy mam pobrać soft?

Myślałem, ze tylko jeśli tel będzie zrootowany, zmniejszy to poziom bezpieczeństwa

Edytowane przez atlantydas
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, atlantydas napisał:

Myślałem, ze tylko jeśli tel będzie zrootowany, zmniejszy to poziom bezpieczeństwa

Z zablokowanym bl, to tylko oficjalne romy global. Co do bezpieczeństwa plików, to jak je zrobisz prywatne w Miui, będą szyfrowane i  dostanie się do nich bez hasła prywatności będzie niemożliwe, twrp nie pomoże. Ale ogólnie odblokowanie telefonu nie stanowi problemu z odblokowanym bl. Sam w sobie root, nie jest niebezpieczny, tylko programy którym dajesz dostęp do roota mogą być niebezpieczne. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Czy przy odblokowanymi bootloaderze, narażam się jedynie na atak przez fizyczna ingerencjie w telefonie czy też rowniez zmniejszam poziom bezpieczeństwa poprzez atak z sieci? 

Chodzimi o google athenticator, włam na maila i czytanie potwierdzeń SMS.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...