zielonyuser Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Czołem. Czy jest sposób na kalibrację poziomicy z aplikacji kompas? Pozdrawiam Paweł
FromWP Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 13 minut temu, zielonyuser napisał: Czy jest sposób na kalibrację poziomicy z aplikacji kompas? Jest z poziomu chińskiego menu serwisowego. Kładzie się na płaskiej poziomej powierzchni i klika kalibruj. Ale dokładnie co i jak musisz poszukać.
zielonyuser Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 W aktualnym romie global dev jest tyko opcja testu. Wydaje mi się że bawiąc się poziomicą z poziomu aplikacji udało mi się zobaczyć napis "kalibracja" ale nie jestem w stanie tego powtórzyć, ani czy tyczyło to poziomicy czy kompasu.
FromWP Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 16 minut temu, zielonyuser napisał: udało mi się zobaczyć napis "kalibracja" Tam gdzie jest test, jest też kalibracja czujnika położenia. Jak znajdę jakiś poradnik to podeślę, ale po południu. W samym kompasie jest jego kalibracja, trzeba telefonem ósemki robić, ale to nie ma nic wspólnego z poziomicą.
zielonyuser Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 Dzięki za zainteresowanie. Nie widzę opcji kalibracji Widziałem w sieci o czym mówisz ale nie wiem czy jest u mnie opcja "testu chińskiego,,.
FromWP Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 2 godziny temu, zielonyuser napisał: Widziałem w sieci o czym mówisz ale nie wiem czy jest u mnie opcja "testu chińskiego No bo tutaj tego nie ma, uruchomiłeś Engineering Mode i tu jest tylko testowanie. W chiskim menu serwisowym. U ciebie też jest, a tu poradnik jak w to wejść i skalibrować czujnik zblieżniowy. Podobnie postępujesz przy kalibracji Accelerometer Sensor, bo to ciebie interesuje. Jak wejdziesz w test tego sensora, wystarczy położyć telefon poziomo i kliknąć Calibration. Wyświetli się małą czcionką Succes i po wszystkim (nic tam nie trzeba wpisywać). Nie ma znaczenia przy wychodzeniu z tego menu czy klikniesz potem Pass, czy Faill (czasami Pass nie działa). https://miuipolska.pl/forum/topic/11144-czujnik-zbliżeniowy-w-połączeniach-przychodzących-nie-działa-redmi-3/?do=findComment&comment=257926
zielonyuser Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 Nie mogę wejść w to menu. Skrót vol+ razem z power wywołuje u mnie Mi Recowery. Czytałem tutaj że nie we wszystkich mi wygląda ono tak samo. No nic... Szukam dalej.
FromWP Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 1 godzinę temu, zielonyuser napisał: Nie mogę wejść w to menu. Skrót vol+ razem z power wywołuje u mnie Mi Recowery. Czytałem tutaj że nie we wszystkich mi wygląda ono tak samo. No nic... Szukam dalej. To jaki ty masz telefon? We wszystkich zwykłych Redmi które znam to działa. Dzisiaj kalibrowałem znajomemu w Redmi 4a czujnik zbliżeniowy i wchodził bez problemu. W recovery powinien wejść przy przytrzymaniu trzech przycisków. Nic innego nie znajdziesz.
Kacper Skrzypek Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Vol+ i power odpala (u mnie przynajmniej - global dev 7.11.16) recovery. Może na andku 6 jest inaczej, ale teraz zupełnie zapomniałem Jakie Mi Recovery? Jak możesz to podeślij zdjęcie... Chińskie menu powinno wyglądać tak:
zielonyuser Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Ja zawsze mam dziwne problemy. Przepraszam za jakość drugiego zdjęcia ale nie mam lepszego aparatu a zrzut ekranu nie działa przy recovery. Edit: Właśnie sprawdziłem vol+, vol-,power i uzyskałem restart. Edytowane 29 Listopada 2017 przez zielonyuser Nowe fakty
Kacper Skrzypek Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 U mnie niestety to samo.Wygląda więc na to że nie ma chińskiego menu serwisowego w ogóle na tym ROMie (Android 7), co według mnie jest dziwnym posunięciem Xiaomi (a może to kwestia instalacji... nie wiem). Na Andku 6 miałbyś go normalnie. tapnięte z Redmi 4a
zielonyuser Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Opublikowano 30 Listopada 2017 Czekam na odblokowanie bl. Zobaczymy na innym Romie.
FromWP Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 Widać zapomnieli o tym chińskim menu w romach z Androidem 7, a nie dodali opcji kalibracji z poziomu diagnostyki. Czy to błąd, czy celowe działanie się okaże w przyszłości. Jak wrócisz do romu z Androidem 6 to menu będzie. 1
zielonyuser Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Problem rozwiązany.....ale po kolei. Po odblokowaniu BL przesiadka na miui polska dała całkowitą zwiechę kompasu i poziomicy. Funkcja naprawy w TWRP poprawy nie przyniosła, próby kalibracji w chińskim menu również. Potem przesiadka na global stable i to samo. Dopiero powrót na global beta dała powrót do funkcjonalności kompasu i poziomicy, co ciekawe już poprawnie skalibrowanego. Menu chińskie zniknęło. Jak na tą chwile problem rozwiązany, choć trochę naokoło. Z zalet to odblokowany BL, nowa wersja TWRP 3.1.1. i nowe doświadczenia. Dzięki Wam za pomoc.
FromWP Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 1 godzinę temu, zielonyuser napisał: co ciekawe już poprawnie skalibrowanego Prawdopodobnie ta kalibracja w chińskim menu się udała i została zapamiętana. To tylko kalibruje, nie ma wpływu na nie działanie aplikacji które z tego korzystają. A ten global stable instalowałeś Miflashem, czy twrp? Przechodzenie na globala zawsze lepiej romem fastboot i Miflashem.
zielonyuser Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 TWRP .Miflash odmówił współpracy pomimo romu .TGZ
FromWP Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 10 minut temu, zielonyuser napisał: TWRP .Miflash odmówił współpracy pomimo romu .TGZ Prawidłowo rozpakowanego dwukrotnie 7zipem? W fastboot nie powinno być problemów, a instalacja Miflashem, to nie do końca to samo co przez twrp, szczególnie globala. 1
zielonyuser Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Troszkę mnie wystraszyłeś. Jakich kłopotów mam się spodziewać? Teoretycznie telefon dobę działa normalnie.
FromWP Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 12 minut temu, zielonyuser napisał: Jakich kłopotów mam się spodziewać? Nie pisałem że masz się spodziewać kłopotów. Jak działa normalnie to może jest wszystko ok, nie masz sie czego obawiać. Co najwyżej nie będziesz miał OTA z twrp (ale pewny nie jestem). Postawienie od nowa romu Miflashem z opcją flashall formatuje telefon od podstaw i eliminuje wszystkie ewentualne błędy. Dostajesz telefon jak wyjęty z pudełka, prosto z fabryki. 1
zielonyuser Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2017 Idąc za radą bardziej doświadczonego kolegi powracam do global stable Miflashem. I co? I dalej nie mam funkcjonalnego kompasu i poziomicy . Więc aktualizacja .zip do global dev . I kompas działa jak należy.
EloyZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak można ponownie skalibrować mierzenie horyzontu w aplikacji kompasu od miui. Pomiar myli się o 3 stopnie i bardzo mi to przeszkadza a nie mogę znaleźć nigdzie żadnego poradnika dotyczącego akurat tej funkcji. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
zielonyuser Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dla zainteresowanych: problem rozwiązany. Skuteczną metodą jest "czysty flash", nie przez fastboot tylko poprzez wyżej wspomniane menu recovery. Wszystko działa ja powinno. Dzięki za pomoc i zainteresowanie. Pozdrawiam Paweł
Rekomendowane odpowiedzi