Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Za to ciekawie wygląda funkcja Chroma Flash. Dzięki temu zdjęcie jest jakby w naturalnych kolorach gdy używamy lampy.

Chroma Flash robi jednocześnie dwa zdjęcia czyli normalne i z flashem, uśrednia i wychodzi fotka w naturalnych kolorach mimo lampy.

O, to bardzo interesujące. Uwielbiam tego typu nowatorskie funkcje. Możesz pokazać przykład? (najlepiej to samo z tą funkcją i bez niej).

A jak się w MI4 sprawuje tryb HDR? Bo w MI2S jestem z niego niezwykle zadowolony (nie jest przesadzony, bardzo przydatny i ładny).

Edytowane przez latet
Opublikowano

Wszystko pokażę w moim poście na stronie.

HDR jest super. Są nawet dwa tryby HDR: live i normal. Pięknie wychodzą zdjęcia zachodu słońca.

Wysłane z MI4 W

Opublikowano

Zdjęcie z lampą bez Chroma Flash:

va5ujuda.jpg

Zdjęcie z lampą z Chroma Flash:

5urasuvu.jpg

Oczywiście na drugim zdjęciu kolory są prawidłowe, tak jak widzi ludzkie oko.

Wysłane z MI4 W

Opublikowano (edytowane)

Bardzo interesujące i obiecujące. Czy mógłbyś przy okazji zrobić inny przykład, w klasycznych warunkach korzystania z flasha, czyli w nocy, w pomieszczeniu oświetlonym zwykłym, słabym światłem z żarówki?

Czy myślisz, że jest szansa, że ta funkcja trafi do innych urządzeń Xiaomi, np. wraz z MIUI6?

Edytowane przez latet
Opublikowano (edytowane)

W sensie mocy, czy jakiegoś specjalnego zestawu instrukcji ułatwiających to zadanie?

Tak czy siak - niby dlaczego to samo nie dałoby się wykonać na słabszym sprzęcie, tylko - oczywiście - wolniej? Powód może być tylko jeden - marketing.

Przy okazji - jak tam na Mi4 z wysłaniem MMS-ów?

Edytowane przez latet
Opublikowano

Eh... nie mocy.

Chroma Flash, OptiZoom, UbiFocus to funkcje sprzętowe wprowadzone do Snapdragona 805.

Aczkolwiek Xiaomi widać przeportowało te funkcje do Snapdragona 801 i dlatego trafiły tylko i wyłączenie do MI4. Takie same funkcje ale pod inną nazwą są w LG G2 też ze Snapdragonem 801.

MMS? Działa przecież bez problemu. Nie wiem czemu tu miało by być coś nie tak.

Wysłałem z MI4 nju do MI3 t-mobile.

Opublikowano

oo to super, wlasnie kojarzylem cos ze do snapa 805 dali duzo funkcji dlatego w pierwszej chwili zawiodlem sie ze dali "tylko" 801 ;)

a na slabszym sprzecie by sie dalo... pewnie jakies programy sie pojawia w markecie ale zapewnw jakoscia i szybkoscia nawet nie beda mialy startu do MI4 ;p

Opublikowano

HTC One M8 też ma takie funkcje bodaj. Z wyborem focusa na gotowym zdjęciu, aczkolwiek tam oni stosują do tego jeszcze drugą kamerę. A też jest 801 w M8. Te funkcje na bank nie pojawią się w MI3 i MI2. 

Opublikowano

MMS? Działa przecież bez problemu. Nie wiem czemu tu miało by być coś nie tak. Wysłałem z MI4 nju do MI3 t-mobile.

Wolałem zapytać na wszelki wypadek, bo jestem zmęczony problemami z MMS-ami na MI2S.

Opublikowano

Wolałem zapytać na wszelki wypadek, bo jestem zmęczony problemami z MMS-ami na MI2S.

To ciekawe bo ja żadnych problemów z MMS nie mam.
Opublikowano

Z tą zmianą miejsca ostrości to może i jest powiązane z prockiem.

Ale ta cała chroma to po prostu dwa zdjęcia złączone w jedno.

Parametry balansu bieli są z tego bez lampy żeby zachować kolory a błysk lampy tylko doświetla ciemne partie zdjęcia. Podstawowe umiejętności ustawienia lustrzanki dla potrafiących się nią posługiwać.

Opublikowano

Cóż ale jakoś nie było tej funkcji w kamerach telefonów Snapdragon 800. Dopiero od 801 pojawiły się. Więc albo to API KitKata dla kamer od Google albo cpu ma jakąś poprawkę że robi odpowiednio szybko dwa zdjęcia i łączy w jedno w ułamku sekundy.

Wysłane z MI4 W

Opublikowano

Myślę że musieli wprowadzić coś nowego żeby zainteresować nowych klientów a że to było w miarę łatwe to zaimplementowania, no to jest.

Pewnie że fajnie, że to jest i znajdą się chętni żeby wymienić telefon na nowszy.

Opublikowano

Wiem. Ale z jakiegoś powodu wszystkie flagowce na 801 mają te nowe funkcje kamery (pod tą lub podobną nazwą).

Wysłane z MI4 W

Musieli czymś zrekompensować tego Snapdragona 805. :-)

Ja i G2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...