jhosef Posted July 27, 2017 Share Posted July 27, 2017 Mam od pewnego czasu Redmi 4X. Używam go na dwie karty sim, jedna prywatna, druga służbowa. Dotychczas używałem Meizu m2 Note i tam "oprogramowanie" dual sim działało pierdyliard razy lepiej niż w Xiaomi. Tu jest to absolutnie do 4 liter. O czym mowa: Wariant 1 - brak domyślnej karty sim Dzwoni zawsze z jedynki jeśli dzwonię po raz pierwszy co prawda pyta się z licznikiem - ok. Ktoś dzwoni do mnie na np nr 2 - oddzwaniam podpowiada się domyślnie 1. Nie było by to tragiczne, gdyby to samo nie działo się przez zestaw głośnomówioący. Wówczas praktycznie zawsze dzwoni z nr 1. Wariant II Karta sim 2 jako domyślna Wówczas zawsze i uparcie dzwoni z 2. Nawet jak ktoś do mnie dzwoni na 1 to i tak oddzwania z 2. To jeszcze jakoś da się przetłumaczyć bo w końcu domyślny jest numer. Nie znalazłem większych ustawień odnośnie dual sim poza - karta na dane, karta domyślna. W Meizu działało to tak, że bez ustawionego numeru domyślnego telefon oddzwaniał zawsze z numeru na który było dzwonione. Dzwonił ktoś do mnie na 1 oddzwaniam na 1, dzwonił ktoś na 2 - oddzwania z 2. Dawał jednak przy tym czas na zmianę decyzji. To samo było po bt. Najgorsze w tym jest to, że niechcący dzielę się prywatnym numerem z klientami a to w mojej branży jest bardzo niewskazane. Do tego maciupinka ikona nr sim i mamy pasztet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted July 28, 2017 Share Posted July 28, 2017 Obsługa kart w Xiaomi nie zmieniła się od kilku lat i praktycznie cały czas jest tak samo. Mi nigdy nie sprawiało to problemu, wystarczy opisać sobie nazwy kart SIM np. prywatna i służbowa i jest już prościej. No w przypadku używania zestawu BT, to jest już problem z obsługą. Jeśli więcej korzystasz z służbowego numeru podczas rozmów przez BT, to ustaw domyślną kartę do połączeń na służbową. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo rzeczywiście mogłoby to wszystko działać trochę lepiej, ale i tak jest nieźle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KiESWY Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Cześć, podczepię się pod wątek... Czy w Redmi X4 na snapie, przy dwóch kartach sim, istnieje możliwość zablokowania mobilnej transmisji danych dla jednej z kart? W ustawieniach, wydaję mi się, dotyczy to obu kart. Chciałbym mieć jedną kartę do internetu, drugą tylko do połączeń. Posiadam wiekową kartę sim, której nie mogę wyciąć aby to sprawdzić empirycznie - stąd moje pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ale kartę do internetu wskazujesz tylko jedną. To dla połączeń mogą być dwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
KiESWY Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Dzięki za odpowiedź, ustawiam to w opcjach, czy poprzez umieszczenie karty w odpowiednim slocie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgcompany Posted July 31, 2017 Share Posted July 31, 2017 Ustawiasz w opcjach. Obydwa sloty obsługują 4G. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paciula Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Ja korzystam np. Z aplikacji True Phone dialer bo też mnie ta obsługa dual sim denerwowala w xiaomi. Wysłane z mojego S30 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jhosef Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 Dnia 28.07.2017 o 16:42, mgcompany napisał: No w przypadku używania zestawu BT, to jest już problem z obsługą. Jeśli więcej korzystasz z służbowego numeru podczas rozmów przez BT, to ustaw domyślną kartę do połączeń na służbową. Nie jest to idealne rozwiązanie, bo rzeczywiście mogłoby to wszystko działać trochę lepiej, ale i tak jest nieźle. Ale jak ustawiam domyślną na służbową to jej do...uja wyłączyć nie mogę. Czasem - nie codziennie wyłączam służbową kartę. Na pewno na weekendy. A ten durny dual sim nie pozwala wyłączyć domyślnej karty... No przecież to trzeba zrobić świadomie, nie da się jej wyłączyć przypadkiem... I muszę najpierw odznaczyć ją jako domyślą dopiero później mogę ją wyłączyć a po właczeniu pamiętać aby zaznaczyć ją jako domyślą. Toć to porąbane jest. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heisenberg Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 Nie chcę się czepiać, ale rozmowa toczy się o modelu Redmi 4X czy Redmi Note 4X? Bo jak o tym pierwszym to troszkę nie ten dział Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts