Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeżeli coś źle pisze, ale mam dośc duży problem.

Xiaomi Redmi Note 4 mam od 3 miesięcy

Jak wiecie bateria w tym modelu jest dośc dobra i powinna trzymać około 2 dni przy 4-5 godzinach włączonego wyświetlacza z ciągłą transmisją danych bądź WiFi. Tak było na początku, jednak po jakimś czasie zaczęła działać dużo gorzej i teraz mam 2-3 godziny włączonego wyświetlacza i działa mi 1-1.5 dnia bez ciągle włączonej transmisji danych bądź WiFi, włączam tylko wtedy, gdy używam telefonu.

Jak to naprawic?

Opublikowano

Zobacz, co blokuje Ci przejście telefonu w deep sleep. Aby to zrobić, wejdź w "control panel" i w "battery info". Następnie zobacz czy jakaś aplikacja nie pobiera zbyt dużo prądu. Wejdź w nią, i sprawdź, czy nie ma nic napisane o "utrzymaniu aktywności" przez wiele godzin

Opublikowano

@ReximPL Kilka rzeczy na początek,
czy wcześniej łączność z siecią też stanowiła u Ciebie duży % zużywanej baterii?
kiedy używasz sieci komórkowej to na 3g czy 4g? do tego czy masz przeważnie mocny sygnał? (kiedy sygnał jest słabszy chcąc nie chcąc trzeba sie liczyć ze zwiększonym zużyciem energii)

Na koniec! - ważne 
unnamed.thumb.png.cefde20b19450d87e756d87dce615a31.png
W ustawieniach programistycznych opcje sieci - głównie "Dane komórkowe zawsze aktywne" ale również inne (dość prądożerne opcje) upewnij się że masz je wyłączone jak na powyższym screenie. Ustawienia>Dodatkowe ustawienia>Opcje programistyczne

Opublikowano

Mam ustawione preferowany typ LTE.

Na telefonie mam przeważnie 4/5 kresek sygnału w domu H+, a na zewnątrz 4G/H+, a w opcjach programistycznych mam tak jak ty

Opublikowano

W ustawieniach uprawnień a przede wszystkim ustawieniach upranien>autostart nie masz jakiejś apki która mogłaby bez przerwy łączyć sie z siecią?

Opublikowano

Na forum en.miui.com znalazłem rozwiązanie Twojego problemu!
 @ReximPL Musisz sflashować tego fixa:
Fix-Deep-Sleep.zip

Na szybkości:
-Wrzucasz zapakowany plik na telefon
-Restartujesz do Recovery (możesz to zrobić z poziomu apki do aktualizacji>3 kropki po prawej na górze>uruchom ponownie w trybie recovery)
-Znajdujesz ten plik i flashujesz *może pojawić się informacja "Filed to mount '/data'* - według autora nie stanowi to problemu bo fix powinien już działać
-Restartujesz telefon i miejmy nadzieje cieszysz sie dłuższym życiem fona

oryginalny temat:
http://en.miui.com/thread-386101-1-1.html

Opublikowano

Jest opcja, że sobie zepsuję telefon?

Co daje deep sleep? Będą mi przychodzić powiadomienia z messengera jak będę miał włączoną transmisję danych?

Opublikowano

Nie powinieneś nic zepsuć, a powiadomienia powinieneś dostawać standardowo. To nie jest żadna modfikacja tylko fix do standby czyli trybu czuwania

Opublikowano

Jak odpaliłem tryb recovery to telefon był taki ekran jak w załączniku i nic nie moglem zrobić, więc musiałem go wyłączyc

a.jpg

Opublikowano

no tak nie masz TWRP facepalm zapomniałem, może ktoś dać znać czy można takiego fiksa sfleshować też przez kompa bez wgrywania twrp? jesli o xiaomi chodzi jestem swieży wiec nie chce tez kolegi w błąd wprowadzać

Opublikowano

Ja ostatnio po wyjęciu z prądu widziałem jak procenty leciały w dół. Naładowałem do 100%, wyłączyłem i włączyłem na nowo. Pomogło. Teraz nie mam sieci na pierwszy miejscu, przez noc 2% spadło. 

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...