ReximPL Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Siema Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeżeli coś źle pisze, ale mam dośc duży problem. Xiaomi Redmi Note 4 mam od 3 miesięcy Jak wiecie bateria w tym modelu jest dośc dobra i powinna trzymać około 2 dni przy 4-5 godzinach włączonego wyświetlacza z ciągłą transmisją danych bądź WiFi. Tak było na początku, jednak po jakimś czasie zaczęła działać dużo gorzej i teraz mam 2-3 godziny włączonego wyświetlacza i działa mi 1-1.5 dnia bez ciągle włączonej transmisji danych bądź WiFi, włączam tylko wtedy, gdy używam telefonu. Jak to naprawic?
ZielonyBuszmen Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zobacz, co blokuje Ci przejście telefonu w deep sleep. Aby to zrobić, wejdź w "control panel" i w "battery info". Następnie zobacz czy jakaś aplikacja nie pobiera zbyt dużo prądu. Wejdź w nią, i sprawdź, czy nie ma nic napisane o "utrzymaniu aktywności" przez wiele godzin
ReximPL Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Opublikowano 7 Lipca 2017 Wstawię ci screeny z info o baterii, bo trochę nie ogarnąłem o co ci chodzi
Erystyczny Opublikowano 8 Lipca 2017 Opublikowano 8 Lipca 2017 @ReximPL Kilka rzeczy na początek, czy wcześniej łączność z siecią też stanowiła u Ciebie duży % zużywanej baterii? kiedy używasz sieci komórkowej to na 3g czy 4g? do tego czy masz przeważnie mocny sygnał? (kiedy sygnał jest słabszy chcąc nie chcąc trzeba sie liczyć ze zwiększonym zużyciem energii) Na koniec! - ważne W ustawieniach programistycznych opcje sieci - głównie "Dane komórkowe zawsze aktywne" ale również inne (dość prądożerne opcje) upewnij się że masz je wyłączone jak na powyższym screenie. Ustawienia>Dodatkowe ustawienia>Opcje programistyczne
ReximPL Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Opublikowano 9 Lipca 2017 Mam ustawione preferowany typ LTE. Na telefonie mam przeważnie 4/5 kresek sygnału w domu H+, a na zewnątrz 4G/H+, a w opcjach programistycznych mam tak jak ty
Erystyczny Opublikowano 9 Lipca 2017 Opublikowano 9 Lipca 2017 W ustawieniach uprawnień a przede wszystkim ustawieniach upranien>autostart nie masz jakiejś apki która mogłaby bez przerwy łączyć sie z siecią?
Erystyczny Opublikowano 9 Lipca 2017 Opublikowano 9 Lipca 2017 Na forum en.miui.com znalazłem rozwiązanie Twojego problemu! @ReximPL Musisz sflashować tego fixa:Fix-Deep-Sleep.zip Na szybkości: -Wrzucasz zapakowany plik na telefon -Restartujesz do Recovery (możesz to zrobić z poziomu apki do aktualizacji>3 kropki po prawej na górze>uruchom ponownie w trybie recovery) -Znajdujesz ten plik i flashujesz *może pojawić się informacja "Filed to mount '/data'* - według autora nie stanowi to problemu bo fix powinien już działać -Restartujesz telefon i miejmy nadzieje cieszysz sie dłuższym życiem fona oryginalny temat:http://en.miui.com/thread-386101-1-1.html
ReximPL Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Opublikowano 10 Lipca 2017 Jest opcja, że sobie zepsuję telefon? Co daje deep sleep? Będą mi przychodzić powiadomienia z messengera jak będę miał włączoną transmisję danych?
Erystyczny Opublikowano 10 Lipca 2017 Opublikowano 10 Lipca 2017 Nie powinieneś nic zepsuć, a powiadomienia powinieneś dostawać standardowo. To nie jest żadna modfikacja tylko fix do standby czyli trybu czuwania
ReximPL Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Opublikowano 10 Lipca 2017 Dobra to zaraz to zrobię i zobaczę
ReximPL Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Opublikowano 10 Lipca 2017 Jak odpaliłem tryb recovery to telefon był taki ekran jak w załączniku i nic nie moglem zrobić, więc musiałem go wyłączyc
Erystyczny Opublikowano 10 Lipca 2017 Opublikowano 10 Lipca 2017 no tak nie masz TWRP facepalm zapomniałem, może ktoś dać znać czy można takiego fiksa sfleshować też przez kompa bez wgrywania twrp? jesli o xiaomi chodzi jestem swieży wiec nie chce tez kolegi w błąd wprowadzać
mariusz.ur Opublikowano 10 Lipca 2017 Opublikowano 10 Lipca 2017 W pierwszej kolejności to sprawdź inną kartę sim . Wadliwa karta może być przyczyną. Spróbuj np. 3g zamiast lte jeśli i tak nie łapie lte w domu .
Erystyczny Opublikowano 10 Lipca 2017 Opublikowano 10 Lipca 2017 @mariusz.ur w tym temacie co podlinkowałem gościu pisał że to częsty problem przy note'ach 4 z helio x20 właśnie z siecią 3g więc wątpie zeby doszukiwać się wad karty sim
ReximPL Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Opublikowano 10 Lipca 2017 To znaczy dzisiaj zmieniłem preferowany typ sieci z lte na 3g i nadal d*pa
bednar93 Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Ja ostatnio po wyjęciu z prądu widziałem jak procenty leciały w dół. Naładowałem do 100%, wyłączyłem i włączyłem na nowo. Pomogło. Teraz nie mam sieci na pierwszy miejscu, przez noc 2% spadło.
Rekomendowane odpowiedzi