tryhp3 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Mały test aparatu Redmi Note 4 Global (SnapDragon, B20) w porównaniu do legendarnej Noki Lumia 1020. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez tryhp3 2
Lamcza Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ogladalem na tel. dla mnie dalej lumia ale note 4 wcale nie zly : p Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
tryhp3 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 13 minutes ago, Lamcza said: Ogladalem na tel. dla mnie dalej lumia ale note 4 wcale nie zly : p Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Za te pieniądze, raczej nie da się znaleźć nic lepszego.
tpawel Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Za te pieniądze, raczej nie da się znaleźć nic lepszego.Chodzi Ci o aparat czy ogółem? Wysłano z Redmi Note 4x 1
zdzislaw422 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 @tryhp3 Dzięki za wstawkę. RN4 nie najgorszy ale.. jednak nokia to inna klasa aparatu. Chciałem porównań to mam
tryhp3 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) 5 hours ago, tpawel said: Chodzi Ci o aparat czy ogółem? Wysłano z Redmi Note 4x Aparat i ogółem. Chodzi oczywiście o cenę Chińską (nie oficjalną Polską). Chociaż przeglądając allegro po popularności ofert, to jest to teraz top 1. 4 hours ago, zdzislaw422 said: @tryhp3 Dzięki za wstawkę. RN4 nie najgorszy ale.. jednak nokia to inna klasa aparatu. Chciałem porównań to mam No inna klasa, jest to telefon z 2013 roku ale do dzisiaj może swobodnie konkurować z flagowcami (szczególnie jeżeli się go trochę wspomoże bogatym trybem ręcznym). Szkoda, że nie rozwijają tej matrycy dalej (przynajmniej nic o tym nie wiadomo). Edytowane 2 Czerwca 2017 przez tryhp3
galakty Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Bez urazy, ale 1020 nie daje rady flagowcom z 2016 roku, a co dopiero z obecnymi. Tak, ma od ciula megapikseli i na tym jej atuty się kończą.
Ari93 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Legendarna to była Nokia 808 z sensorem 1/1.2", 1020 ma "zaledwie" 1/1.5". Tylko że idąc tym tropem obecnie chyba najlepszy Samsung S8 ma stosunkowo malutkie 1/2.5". Jeśli samsung w S9 wpadnie na pomysł zamontowania matrycy wielkości tej z Nokii 808 to pozamiata rynek totalnie Zaraz pewnie ktoś przypomni o tym "potworku" Samsunga: S4 Zoom i K Zoom ale tam też Samsung wpakował matryce zaledwie 1/2.3" i zdjęcia z tego co pamiętam wychodziły stosunkowo średnie.
galakty Opublikowano 4 Czerwca 2017 Opublikowano 4 Czerwca 2017 @Ari93 S8 niestety ale nie jest lepszy od S7, a w niektórych kwestiach nawet kuleje (np. przy włączonym EIS dropi klatki przy zmianach ekspozycji, huehue). 1
tryhp3 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) 21 hours ago, galakty said: Bez urazy, ale 1020 nie daje rady flagowcom z 2016 roku, a co dopiero z obecnymi. Tak, ma od ciula megapikseli i na tym jej atuty się kończą. A widział jakiekolwiek testy? Byłem przed rokiem, na wakacjach ze znajomymi, i wyglądało to tak, -"zrób nam zdjęcie" - "przecież macie czym" - "ale twój robi lepiej..." Ale to tak jak pisałem, zwłaszcza w trybie ręcznym, bo automat czasem się gubi: 19 hours ago, Ari93 said: Legendarna to była Nokia 808 z sensorem 1/1.2", 1020 ma "zaledwie" 1/1.5". To są też bajki. Lumia 1020 jest wyraźnie lepsza od Noki 808, tu nawet nie ma co komentować, tu ślepy zobaczy różnice : Do tego pokaż mi test gdzie S8 wychodzi gorzej (zdecydowanie) od S7, bo ja widziałem kilka i to S8 był nieco lepszy. Poza tym, nie jestem za bardzo entuzjastą Samsunga. Ostatnio porównywałem z kuzyna. Ogólnie zdjęcia ładne (bardzo). Ale one nie fotografują rzeczywistości tylko inny świat. Kontrast podbity, temperatura kolorów podbita, ostrość tak samo. Pomyślałem sobie gdzie ja jestem... Edytowane 5 Czerwca 2017 przez tryhp3
galakty Opublikowano 5 Czerwca 2017 Opublikowano 5 Czerwca 2017 12 godzin temu, tryhp3 napisał: Do tego pokaż mi test gdzie S8 wychodzi gorzej (zdecydowanie) od S7, bo ja widziałem kilka i to S8 był nieco lepszy. Może inaczej. Postęp i różnica w cenie między S8 a S7 nie odzwierciedla tego. S8 jest delikatnie usprawniony, ale np. nadal ma problemy z refleksami ze względy na ogromną jak na smartfon optykę. Do tego zdjęcia macro są trudne w realizacji, masz bardzo cienką granicę ostrzenia. Tam gdzie S8 ma problem to wysoka rozpiętość tonalna w wideo / zmiany ekspozycji i włączona jednocześnie stabilizacja EIS. Potrafi zdropić do 10-15 FPS, ale być może to kwestia wczesnego software. S7 tak, S7 ma sztuczne barwy, wszystko podbite o kilka stopni w górę. S8 już tego nie ma. Ba, malo tego... G6 przy S8 robi strasznie sztuczne zdjęcia, przekłamane. Nawet Pixel bardziej koloruje od S8. Trochę się zapędziłem z tym gorszym S8, jest nieco lepszy, ale ma kilka problemów i cena nie odzwierciedla postępu. 1
Ari93 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 @tryhp3 z tym legendarny chodziło mi bardziej że to 808 była rewolucją, 1020 to była "tylko" ewolucja. Co do porównania to fakt, 1020 jest lepszy ale zdjęcia z 808 wyglądają po prostu jak by były niższej rozdzielczości, z tego co pamiętam zalecane było 5 MPx bo wtedy pixel składał się z 9 subpixeli, był bezstratny zoom, mniej szumów i takie tam A co do porównania jeszcze wyżej z MI5, tak wszyscy psioczą na ten aparat a moim zdaniem wcale nie radzi sobie najgorzej na tym filmiku.
tryhp3 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2017 @Ari93 z tym psioczeniem, to chyba chodzi o to, że zacina w 4k nagrywanie, a chodziło dobrze na początku. W dzień aparat Mi5 miało dobry, narzekanie jest w nocy. W Mi6 z bolączek zostało nagrywanie w nocy w 4k, co mi akurat nie przeszkadza i może się na niego skuszę.
galakty Opublikowano 7 Czerwca 2017 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Nawet na miui7 spadki w 4K będą, zapytaj użytkownika @latet jakie spadki potrafi zrobić Mi5... Rekord chyba to 8 FPS. Mi6 jeszcze nikt nie przetestował dokładnie.
Ari93 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Opublikowano 8 Czerwca 2017 @tryhp3 ja od początku użytkowania uważam że aparat jest naprawdę niezły (już pomijając 4K) i to nawet w nocy co powyższe porównanie w filmiku to potwierdziło, może jest ciemniej ale nadal ostro i bez kosmicznych szumów. Fotki nocne też oceniam nieco przez pryzmat tripoda i zdjęć z iso 100-200 przy naświetlaniu 32 sekundowym... kilka naprawdę udanych udało mi się zrobić a przy takim naświetlaniu nawet w całkowitej ciemności idzie "ugrać" całkiem sporo
galakty Opublikowano 9 Czerwca 2017 Opublikowano 9 Czerwca 2017 9 godzin temu, Ari93 napisał: @tryhp3 ja od początku użytkowania uważam że aparat jest naprawdę niezły (już pomijając 4K) i to nawet w nocy co powyższe porównanie w filmiku to potwierdziło, może jest ciemniej ale nadal ostro i bez kosmicznych szumów. Fotki nocne też oceniam nieco przez pryzmat tripoda i zdjęć z iso 100-200 przy naświetlaniu 32 sekundowym... kilka naprawdę udanych udało mi się zrobić a przy takim naświetlaniu nawet w całkowitej ciemności idzie "ugrać" całkiem sporo Tryb manualny ratuje sytuację. Nawet na Mi4c przy naświetlaniu 1/2 (więcej się nie da, bo muszę kupić nowszy telefon, ot taka polityka :D) można zrobić super fotę wieczorem w domu przy świetle z żarówki. Ale w trybie auto będzie bieda. RAW też ratuje sytuację, ale u mnie nie istnieje niestety, mimo że sensor wspiera
miklo Opublikowano 9 Czerwca 2017 Opublikowano 9 Czerwca 2017 FreeDCam zrzuca rawy na mi4c. Niestety 4 bity na kolor, z tego, co pamiętam. Także bida niestety.
galakty Opublikowano 9 Czerwca 2017 Opublikowano 9 Czerwca 2017 24 minuty temu, miklo napisał: FreeDCam zrzuca rawy na mi4c. Niestety 4 bity na kolor, z tego, co pamiętam. Także bida niestety. Ta apka pomimo chęci dewelopera jest tragiczna i co chwilę crashuje. A szkoda, bo ma więcej opcji i np. naświetlanie do 1/30000, a nie 1/1000.
Rekomendowane odpowiedzi