mtmwielgosz Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 (edited) Jako jeden z pierwszych użytkowników Redmi Note zainstalowałem nieprzetestowany polski rom. Mój błąd. Rom nie działał i praktycznie nic nie mogłem zrobić z komórką. Uceglenie komórki może być również skutkiem instalacji innych niesprawdzonych romów lub "większych" modyfikacji. Jeśli jesteś teraz w takiej sytuacji to ten poradnik jest dla Ciebie. Sam proces naprawy trwa... kilkanascie sekund.Słowa wstępu: - Redmi Note nie może wejść do Recovery Mode inaczej niż przez MIUI (znany bug) // Od pewnego update'u już można, ale nie jestem na bieżąco. - Naciskając Volum Up + Power (gdy komórka jest wyłączona) przechodzimy właśnie do zbugowanego menu (patrz p.1) -Volum Down + Power wchodzi do jakiegoś chińskiego menu do testowania telefonu - tam też nic nie zrobimy. A więc nie przedłużając:Potrzebne pliki: - Zainstalowane sterowniki Mediatek USB (udostępniane przez checkmate, dziękuje). // Jeżeli masz nieszczęsny 8smy wynalazek Microsoftu to poszperaj w Google jak zainstalować sterowniki (funkcja sprawdzania podpisów) - Flash Tool + Redmi Note rom (w jednym pliku).Instrukcja: 1. Rozpakowujemy folder gdziekolwiek. 2. Otwieramy plik "flash_tool". 3. Klikamy opcję "Scatter-loading".4. Wybieramy plik tekstowy "MT6592_Android_scatter" (z folderu Flash Tool'a). Po wykonaniu tych czynności naszym oczom powinien ukazać się widok jak ze zdjęcia (załącznik). 5. Naciskamy "Download". Prawdopodobnie wyskoczy jakieś ostrzeżenie, które ignorujemy. 6. Podłączamy nasz Redmi Note z wyjętą baterią do komputera przez USB. 7. Jak zobaczymy, że pobieranie się zaczęło (pasek na dole programu zacznie się przesuwać) wkładamy baterie. 8. Po chwili powinno się nam pojawić, że pobieranie zostało zakończone i wszystko fajnie. Odłączamy telefon, włączamy go normalnie (pierwsze uruchomienie może zatrzymać się na logu MIUI jakies dwie minuty). 9 Cieszmy się odzyskanym phablecikiem Edited September 10, 2014 by mtmwielgosz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramirez Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Popraw proszę zdjęcie, bo się nie wyświetla (odsyła do strony głównej konta Microsoft) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtmwielgosz Posted May 30, 2014 Author Share Posted May 30, 2014 Poprawione. Obraz w załączniku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Mam nadzieję że "zaraz" poradnik nie będzie potrzebny Wiecie ocb. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Mam nadzieję że "zaraz" poradnik nie będzie potrzebny Wiecie ocb. Chodzi ci o to, że jak będzie stabilny ROM to po prostu wgranie za pomocą Updater i już? Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 (edited) Nie, chodzi mi o to, że fajnie jak by wyszedł "zaraz" ROM z językiem polskim który już nie "uwali" Note'a No a wtedy będzie już poradnik praktycznie zbędny. Edited May 30, 2014 by checkmate Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtmwielgosz Posted May 31, 2014 Author Share Posted May 31, 2014 Różne rzeczy sie dzieją w życiu i nie wiadomo kiedy sie przyda taka wiedza ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 (edited) To, że jest poradnik, to bardzo dobrze. Gdyby ktoś się pomylił i zrobił coś nie tak, w wyniku czego telefon by padł, to zawsze można przywrócić go do życia, korzystając z instrukcji tu zawartych. .....Mój Note juz w Hong Kongu, czyli w poniedziałek u mnie będzie..... Edited May 31, 2014 by observer Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Ale jesteś nie kumaty... Nie wierzę że wszystko trzeba tłumaczyć. Fajnie że jest poradnik Ale oby nikomu nie musiał się przydać. Jezu. Swype & Mi-2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 W sumie to to samo co dla MI. W Mi3 jak coś pójdzie bardzo źle to masz miflash, robi dokładnie to samo co Spflash. Tu niestety dochodzi dodatkowy problem MTK. Brak porządnego recovery. Wysłane z MI3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 (edited) A jest szansa na jakieś recovery typu CWM lub TWRP jak było w przypadku Hongmi żeby ułatwić proces aktualizacji? btw. ostatnio gdzieś czytałem że jakiś Elephone z prockiem MTK jak w Hongmi Note dostał właśnie androida 4.4, ciekawe czy kiedyś miui wypuści 4.4 dla Note, dla Mi-2 już nawet nie czekam - jak nie ma ART to zostaję na 4.3.21 i nie zamierzam dalej go aktualizować EDIT: Aa no faktycznie, MIUI > Updater. Jak w Mi-2, my bad. Edited May 31, 2014 by checkmate Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Ale co chcesz uprościć? Rom instaluje się z poziomu MIUI > Updater. Tak samo jest obecnie w Redmi. Z Aktualizacje wskazuje się rom, telefon uruchamia się w TWRp, sam odpala instalację i sam uruchamia ponownie. Done. Tu jest tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
observer Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Ale jesteś nie kumaty... Nie wierzę że wszystko trzeba tłumaczyć. Nie wiem o co ci chodzi? O co się tak pienisz? Rozumiem z tego ,że ty tą całą wiedzę masz już w genach i nigdy nie musiałeś się jej uczyć, lub nie trzeba było ci jej tłumaczyć, czy tak? Niektórym trzeba wszystko wytłumaczyć, innym tylko trochę. To wszystko zależy czy miałeś z takimi czy podobnymi rzeczami do czynienia w swojej przeszłości. To ,że nabyłeś pewną wiedzę i jesteś na pewnym "poziomie mocy" nie upoważnia cię na obrażanie innych. Tak samo mogą potraktować cie inni specjaliści w dziedzinie , w której jesteś laikiem , a aktualnie potrzebujesz ich pomocy. Trochę skromności. No chyba ,ze jesteś wszechstronnie utalentowany, to wtedy rozumiem twoje komentarze. Wiesz wszystko i nie potrzebujesz nigdy żadnej pomocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Nie zamierzam więcej wszystkiego tłumaczyć, jeżeli nie zrozumiesz przesłania jakiegoś mojego postu co napisałem to mnie nie cytuj i tyle. Post #4 "Wiecie ocb" a tu taki spam poleciał bo nie zrozumiałeś, gratuluję Często pomagam chłopakom przez PW jak coś im nie działa itd. No ale nie muszę tracić czasu na pisanie posta z 1000 znaków by napisać tak aby każdy zrozumiał... To jak opowiedzieć dowcip i go wyjaśniać bo ktoś nie załapał. Jestem chamski i trzeba na mnie uważać z mojej strony koniec spamu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
salawat Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 the file is not available anymore? Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 @mtmwielgosz, faktycznie, nie udostępniasz już tego pliku re-up ktoś, będzie git. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtmwielgosz Posted June 3, 2014 Author Share Posted June 3, 2014 (edited) Ahhh z tym OneDrivem same problemy. Później wrzucę gdzie indziej.Ok zmieniłem na google drive. Edited June 3, 2014 by mtmwielgosz Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted June 12, 2014 Share Posted June 12, 2014 (edited) Od siebie dodam by nikt nie musiał już szukać - Sterowniki USB Mediatek MT6592 (Note) dla Windows XP, Vista i 7/8 Poprawiony link: https://drive.google.com/folderview?id=0B0txCS7uoGPoLTN5WDh0Tklnazg&usp=sharing (te z 7'ki jak wiadomo również dla Win 8) U mnie w pracy na XP z tymi sterami ruszyło, na Win 8 przydało się + trzeba było również wyłączyć wymuszanie podpisu cyfrowego żeby móc działać: http://tnij.org/4qnajod Przykład na XP: żeby zainstalować stery - w folderze 2K_XP_COM trzeba kliknąć PPM na plik MDMCPQ i wybrac opcję Zainstaluj, to samo się tyczy drugiego pliku usb2ser_2kXP (32bit) Dość banalne, ciężej działające stery znaleźć xD Może się komuś przyda. Mtm, proszę, dodaj te linki do 1 postu, dzięki. Edited June 12, 2014 by checkmate Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted June 12, 2014 Share Posted June 12, 2014 Checkmate, te stery są zablokowane, musisz jako publiczny ustawić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
checkmate Posted June 12, 2014 Share Posted June 12, 2014 A teraz? https://drive.google.com/folderview?id=0B0txCS7uoGPoLTN5WDh0Tklnazg&usp=sharing Kurcze, właśnie że dałem od razu Publiczne, teraz widzę że jednak nie zapisało, ehh Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtmwielgosz Posted June 13, 2014 Author Share Posted June 13, 2014 Dodane, dzięki Wysłane z mojego HM NOTE 1W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuczis Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 nie bardzo mogę sciągnąć te sterowniki mediateka. Można poprawic ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamanek Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 https://drive.google.com/file/d/0B37tIkL0hqYpdzZkeVl1SWRQdFU/edit?usp=sharing Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuczis Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 szmanek thx Link to comment Share on other sites More sharing options...
chriss2 Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 Witam Was... przy mi2s było łatwiej z tymi aktualizacjami. Mam nowego Nota wgrałem rom z pierwszego postu i niestety mam teraz MIUI w wersji z 24.05. Przy próbie updatu dostaje komunikat że mam najnowsza wersję... Jak mogę do nota bez recovery wgrać MIUI Polska dla Nota? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 Niemożliwe że masz jakieś tam 24.05. Co to za bzdura? Jaki plik wgrales? Jaki pobrałes? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chriss2 Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 pobrałem plik z pierwszego postu "SP Flash Tool v5.1352.01 + Redmi Note rom" w settings mam wersję MIUI: MIUI-4.5.24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 No to dobrze. Teraz wgraj normalnie przez Updater nową wersję ze strony. Wysłane z MI3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chriss2 Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 jasne już widzę... tam są dodatkowe funkcje (wybierz plik, settings, reboot to recovery). dzięki za podpowiedź. odpaliłem to recovery... można wgrać jakieś tłumaczenie? Co prawda podegranie pliku update.zip jest proste (kolejno opcja: 2 -> 3) ale wersja ang byłaby nice to have.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 Nie ma takiej możliwości. Wysłane z MI3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chriss2 Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 cóż... pozostaje czekać że coś się zmieni... czuję się nieco rozczarowany... wsparcie dla mi2s było świetne miałem nadzieję że z notem będzie podobnie. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Numb Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 Niestety wsparcie jest gorsze, bo seria Millet to high-end, o który dbają, a seria Redmi to low/mid-end i wsparcie jest jakie jest... Link to comment Share on other sites More sharing options...
FxJ Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 "pmt changed for the rom; it must be downloaded" Co wtedy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mruczek66 Posted July 8, 2014 Share Posted July 8, 2014 Witam. Niestety po wciśnięciu download nic się nie dzieje. Mam tak samo jak na zdjęciu w instrukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mtmwielgosz Posted July 8, 2014 Author Share Posted July 8, 2014 Zainstalowałes sterowniki Media Tek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts