klimu Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 (edited) Właśnie zastanawiam się nad nowym telefonem ale Xiaomi tym razem przegmawało z nazewnictwem. W sklepach są: 1. Redmi note 4 (Mtk edyszn) Helio x20 2. Redmi note 4 Global SD edyszn) SD 625 3. Redmi note 4X (SD edyszn) SD 625 4. Redmi note 4X (Mtk edyszn) Helio x20 https://www.banggood.com/search/redmi-note-4/0-0-0-1-3-45-0-price-0-0_p-1.html Wiem że 4 od 4X różni się obudową. Ale czy note 4 i note 4 global mają tą samą obudowę? I czy note 4X Mtk i note 4 SD również? Jaka jest różnica pomiędzy note 4 global a note 4X SD oraz pomiędzy note 4 Mtk a note 4X Mtk? Inne obsługiwane pasma? obudowa? Edited April 26, 2017 by klimu Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 4x i 4 global ma tą samą obudowę. Zdecydowanie najlepiej wykonany jest Note 4 na mtk. Co do pasm to wersja global ma LTE800,pozostałe obsługują wszystkie inne dostępne w pl. Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mgcompany Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 (edited) Nazewnictwo nie jest jakoś specjalnie skomplikowane, tylko sklepy zrobiły zamieszanie z nazwami (jak zwykle), bo piszą mylnie w nazwach "4 4X" zamiast opisać konkretnie jaka to wersja, a jak dodadzą jeszcze Pro/Prime, to w ogóle robi się kaszana. Redmi Note 4 można podzielić na trzy wersje + warianty dostępnej pamięci: 1. Redmi Note 4 MTK z Helio X20, dostępny od 2016 roku, wersje pamięci 2/16GB, 3/32GB, 4/64GB, są wersje z obsługą częstotliwości B20 i bez niej. Nie ma 4X z procesorem MTK. W Polsce nie był dostępny w oficjalnej dystrybucji, tylko sprowadzany prywatnie i przez firmy. 2. Redmi Note 4 Qualcomm z Snapdragonem 625, dostępny od tego roku, wersje pamięci 3/32GB i 4/64GB, ten model to wersja Global z B20. W Polsce oficjalnie jest dostępna wersja z 3/32GB. Wersję 4/64 trzeba sprowadzić z Azji. 3. Redmi Note 4X z Snapdragonem 625, dostępny od tego roku, wersja pamięci 3/32, bez obsługi B20. W Polsce nie jest dostępny w oficjalnej dystrybucji, tylko sprowadzany prywatnie i przez firmy. Wersje z MTK i Snapdragonem różnią się szczegółami. Różnice w budowie są dobrze opisane w tym poście: Edited April 27, 2017 by mgcompany Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 klimu Posted April 27, 2017 Author Share Posted April 27, 2017 2 godziny temu, mgcompany napisał: Nie ma 4X z procesorem MTK. Wersje z MTK i Snapdragonem różnią się szczegółami. Różnice w budowie są dobrze opisane w tym poście: To czym jest ten telefon? https://m.banggood.com/Xiaomi-Redmi-Note-4X-Fingerprint-5_5-inch-4GB-RAM-64GB-MTK-Helio-X20-Deca-core-4G-Smartphone-p-1139835.html?rmmds=search Obudowa wg opisu jak 4X. (5 otworow glosnika i mikrofonu, oraz brak śrubek ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mgcompany Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 (edited) Czymś czego nie ma. To nie jest oferta, tylko fałszywa zapowiedź jakich wiele w sklepach internetowych, jak to napisał niedawno Acid, żeby podnieść sobie klikalność i zdobyć nowych klientów. Oni sobie piszą co chcą i jeszcze na długo przed oficjalną premierą. Owszem, pojawiła się wersja Redmi Note 4 z procesorem MTK i w wersji 4/64, zapowiedziana parę miesięcy temu, a teraz jest dostępna na Aliexpress. I tu jest właśnie problem z nazewnictwem prowadzonym przez sklepy. Być może ta wersja jest w tej samej obudowie co 4X (w co raczej wątpię) i stąd mogą pojawiać się takie nieścisłości. Sklep Eternal nazwał go 4X, gdzie reszta nazywa go po prostu 4, ale dodają też np. "Pro", "Prime", a niektóry nawet "Pro Prime". Mimo wszystko Xiaomi trochę poleciało z tematem i wprowadzili za dużo wariantów jednego modelu. Edited April 27, 2017 by mgcompany Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ruskitoster Posted April 27, 2017 Share Posted April 27, 2017 jest jeszcze podobno wersja redmi note 4 ze snapdragonem 625 i w calosci z metalu ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 darthnorbe Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Czy ktoś ogarnięty podpowie mi jak to w końcu jest? Szukam wersji która posiada cieniutkie paski z tyłu obudowy (całą czarna). Czyli to może być też wersja RN4? Ogólnie to chciałbym kupić (najlepiej z Polski) właśnie ten z cieniutkimi paskami z tyłu, 3 lub najlepiej 4gb ram i B20. (RN4X nie ma B20?) Nie wiem już nic... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Nie ma. Ta z cienkimi paskami ma mtk i nie ma b20. Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 darthnorbe Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 (edited) To już pal licho B20. Ale jak oni sprzedają note 4X ze snapdragoem i cienkimi paskami? http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-4x-4-64gb-snap625-lte-czarny-i6802080261.html Czy ta grafika pokazuje jak jest w 100%? Edited May 8, 2017 by darthnorbe Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 radier Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 35 minut temu, tpawel napisał: Nie ma. Ta z cienkimi paskami ma mtk i nie ma b20. Wysłano z Redmi Note 4x Nie miałeś na myśli Snapa 625? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Nie. Cienkie paski plastikowe ma Redmi Note 4 na mtk i redmi pro z oledem na mtk ( z prawej na zdjęciu kolegi) Redmi Note 4x i redmi Note 4 global ma plastikowe duże osłony anten. Na górze i na dole. Ok 1 cm szerokości Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 darthnorbe Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 7 minut temu, tpawel napisał: Nie. Cienkie paski plastikowe ma Redmi Note 4 na mtk i redmi pro z oledem na mtk ( z prawej na zdjęciu kolegi) Redmi Note 4x i redmi Note 4 global ma plastikowe duże osłony anten. Na górze i na dole. Ok 1 cm szerokości Wysłano z Redmi Note 4x Czekaj czekaj czekaj, cienkie paski w sensie te po lewej czy po prawej? Bo właśnie cały internet twierdzi że 4X ma cieńkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Cienkie paski to te po prawej. To po lewej od tego błyszczącego paska w górę to plastik. Po prawej to co ponad paskiem jest metalowe. Do tego boczne szlify są inne. Mam w domu Redmi pro też i na żywo dużo lepiej się prezentuje Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 radier Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Trochę mieszasz opis niepotrzebnie. Obrazek wyjaśnia wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted May 8, 2017 Share Posted May 8, 2017 Nie mieszam. Cienki pasek jest po prawej, to po lewej to tylko wygląda na jeszcze cienszy pasek a jest tak naprawdę szeroką plastikową wstawką Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 darthnorbe Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 Może ja jestem ślepy ale ten pasek po lewej jest zdecydowanie cieńszy.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PurpleHaze Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 (edited) 26 minut temu, darthnorbe napisał: Może ja jestem ślepy ale ten pasek po lewej jest zdecydowanie cieńszy.... Tak tylko nad nim zaczyna sie plastik, a w dyskusji chodzi wlasnie o ilosc plastiku w obudowie. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, telefon ze zdjecia po lewej ma nad paskiem plastikowa obudowe, a pod paskiem czyli w czesci srodkowej metal. I tak samo jest u dolu telefonu. Ten po prawej ma w srodku metal, potem delikatnie szerszy pasek plastiku i nad nim znowu metal. Edited May 9, 2017 by PurpleHaze 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 darthnorbe Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 Przed chwilą, PurpleHaze napisał: Tak tylko nad nim zaczyna sie plastik. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, telefon ze zdjecia po lewej ma nad paskiem plastikowa obudowe, pod paskiem metal (i analogicznie u dolu). Ten po prawej ma w srodku metal, potem delikatnie szerszy pasek plastiku i nad nim znowu metal. Co z tego jak ten po lewej wygląda lepiej i tego też chcę zdobyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 darthnorbe Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 No i właśnie o to mi chodzi, czy ten podpisany 4X może być u nas dostępny ze snapem i B20? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 Oba wygldają tragicznie hehe . A tak na serio tak wygląda lepie.Przyjedź do mnie, weźmiesz oba w rękę i zobaczysz że na mtk lepiej wygląda Zdjęcia tego nie oddają. Note 4x za bardzo trąca Note 3 pro. Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 muzykart Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 (edited) Sorry ale właśnie kupiłem w Play'u Redmi Note 4 (przynajmniej tak jest sygnowany na opakowaniu z czerwoną naklejką "Global Version"). Mam procesor Snapdragon 625, 4GB ram i 64GB pamięci (W AIDA64 widnieje "mido" przy urządzeniu). Posiada po 5 dziurek u dołu obudowy na mikrofon i głośnik, u góry ma wyjście słuchawkowe po lewej oraz IR port i drugi mirofon po prawej (NIE NA ŚRODKU! ), nie mam również śrubek na dole koło microUSB. Obudowa z tyłu wygląda dokładnie jak na zdjęciu po lewej z powyższych wątków. Kupiłem etui gumowe czy jakieś takie do Redmi Note 4 i niestety wycięcia na górne porty nie pasują (w etui są u góry 3 otwory rozmieszczone w równych odległościach od siebie w tym jeden po środku). Jest również różnica w położeniu aparatu+lampy+czytnika linii papilarnych. W etui wycięcie jest około 3-4mm niżej niż położenie tych elementów na obudowie telefonu. Telefon jest w kolorze GOLD z przodu biały (i dostałem do niego czarną ładowarkę i czarny kabel USB) Z tego co wyczytałem na XDA wychodzi na to że Redmi Note 4 Global Version = Redmi Note 4X. Tak to jest? Edited August 24, 2017 by muzykart Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 tpawel Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 Masz redmi note 4 global version 4/64 i on ma snapa . China (4x) ma mtk. Zamotali to niesamowicie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
klimu
Właśnie zastanawiam się nad nowym telefonem ale Xiaomi tym razem przegmawało z nazewnictwem.
W sklepach są:
1. Redmi note 4 (Mtk edyszn) Helio x20
2. Redmi note 4 Global SD edyszn) SD 625
3. Redmi note 4X (SD edyszn) SD 625
4. Redmi note 4X (Mtk edyszn) Helio x20
https://www.banggood.com/search/redmi-note-4/0-0-0-1-3-45-0-price-0-0_p-1.html
Wiem że 4 od 4X różni się obudową. Ale czy note 4 i note 4 global mają tą samą obudowę? I czy note 4X Mtk i note 4 SD również?
Jaka jest różnica pomiędzy note 4 global a note 4X SD oraz pomiędzy note 4 Mtk a note 4X Mtk? Inne obsługiwane pasma? obudowa?
21 answers to this question
Recommended Posts