Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te same governory co w Redmi W. To typowe dla MTK. Najczęściej jest właśnie hotplug. 

Tu w zasadzie niewiele da się zrobić, a w zasadzie nic. Powersave, userspace, i performance - one się do niczego nie nadają.

Zostaje hotplug. Szkoda, bo na Redmi 1S jest ondemand czy interactive i to znaczenie wydajniejsze governory.

Opublikowano

Zapomnij.

Wysłane z MI3

Albo dobra, napiszę coś więcej ;p

Governory są w kernelu. Kernel jest na podstawie źródeł - w tym też od Google. 

Qualcommy są znacznie lepiej aktualizowane, toteż taki MI3 dostał ulepszony Ondemand na przełomie 2013/2014. 

Kernel w MTK zdaje się być zupełnie odseparowany od reszty. Tam nie ma typowych dla Androida 4.1-4.4 Interactive czy Ondemand, tylko Hotplug. 

By w redmi znalazł się interactive czy ondemand to musiałby się stać cud, może nawet rzadszy od spadających żab z nieba. 

Hotplug został opracowany pod MTK i oni się tego trzymają. By były nowe to właśnie Mediatek musiałby ruszyć palcem i wytworzyć nowe lub przetestować te od Qualcomma - co jest mało prawdopodobne. 

Z drugiej strony nowe governory można dołożyć do kernela. Co jednak wymaga developera, który taki kernel skompiluje ze źródeł i dołoży kod innych governorów. Na XDA jest ze 20 governorów. Słowo klucz: źródeł. A tych jakoś MTK nie daje.

Kompilacja custom kernela dla Nexusa 7 czy Nexusa 4 to banał. Bo jest Google i Qualcomm. Nic tylko programować.

Dlatego o MTK można zapomnieć. 

• Like 1
Opublikowano

Wow, ale się rozpisałeś, dzięki za mega wyjaśnienie ;)

MTK leci strasznie w kulki, łaskę zrobili że udostępnili kod dla KitKata, na horyzoncie Android 5.0? Miesiąc temu mało znany Elephone na Mediateku (tym samym co Note) dostał andka 4.4... I jakoś nie widać by coś to zmieniło sytuację.

[sarkazm]

Co im szkodzi udostępnić źródła/kod dla swoich procesorów? Bo sprzedaż telefonów do 150$ z Aliexpress spadnie? ;) Wielka mi tajemnica, jak by się bali, że ktoś to wykorzysta i powstanie coś lepszego z tych tanich co będzie lepsze od nich, w sumie dużo nie potrzeba ;D

Albo boją się pokazać jak wielką kichę mają w kodzie, ew. nieudolnie kopiowali Snapdragona.

Nie rozumiem w ogóle polityki tej firmy, są jak Samsung - zalewają rynek tanimi prockami, co chwile nowe wersje, a żadne nie są wspierane.

W takim razie trzeba czekać na Redmi Note 1s na Snapku 600, no innego wyjścia nie widzę :D

Ogólnie jestem zadowolony ze swojego Note'a, jedyny minus to taki że lubię trochę grzebać/zmieniać wiele rzeczy po swojemu w telefonie, ogólnie czasy największego modowania i kombinowania (Desire) mam chyba za sobą. No a takim KitKatem to się nacieszę albo jak kupię coś nowszego co ma od razu 4.4, albo poczekam cierpliwie, w tym czasie Google wyda i ze dwa Lolipopy :D

Ale i tak nikt by nie przebił takiego połączenia gigantów wsparcia oprogramowania - Samsung Galaxy Core Prime LTE 3 na Mediateku - telefon wydany i jeszcze na taśmie produkcyjnej zapomniany przez producenta ;)

[/sarkazm]

Czyli potencjał zmarnowany, a szkoda ;)

Opublikowano

Szybkie pytanie. Zalezy mi na aparacie baterii, gry tak srednio, ale ma wszystko dzialac plynnie. Jak się ma redmi note do mi3 ? Oplaca się doplacic xzy wgl poczekac ma mi3s ?

Opublikowano

Redmi a MI3? Przecież to dwa różne światy. Mi3 we wszystkim jest lepszy. Chociaż to zależy już od osobistych preferencji. Są tacy co potrzebują 2 sim.

Opublikowano

On chyba pytał konkretnie o baterię i aparat a nie ogólne porównanie.

W normalnym użytkowaniu nie można zarzucić że Redmi nie jest płynny ( o to też pytał ) za to co do ceny to się zgadza, to dwa różne światy... :wink:

Opublikowano

Jeśli nie zależy na dual sim to jak najbardziej się opłaca. Zamiast denerwować się codziennie bugami w Redmi Note, gdzie update przychodzą co miesiąc lub dwa, można siedzieć na stabilnej lub cotygodniowej do Mi3. Niestety seria Redmi jest low/mid-endem, a Millet high-endem. Kto ma telefony z obydwu to wie jaka jest różnica ;)

Opublikowano

Szybkie pytanie. Zalezy mi na aparacie baterii, gry tak srednio, ale ma wszystko dzialac plynnie. Jak się ma redmi note do mi3 ? Oplaca się doplacic xzy wgl poczekac ma mi3s ?

Miałem ten sam problem co ty przy wyborze słuchawki.

Wybrałem Note głównie ze względu na 2 karty sim.

Aparat jest w miarę ok ale nie oczekuj cudów przy słabym oświetleniu.

Bateria na plus.

Co do płynności to jestem zadowolony jest płynnie i bez zacięć.

Wysłane z Redmi Note

Opublikowano

Miałem ten sam problem co ty przy wyborze słuchawki.

Wybrałem Note głównie ze względu na 2 karty sim.

Aparat jest w miarę ok ale nie oczekuj cudów przy słabym oświetleniu.

Bateria na plus.

Co do płynności to jestem zadowolony jest płynnie i bez zacięć.

Wysłane z Redmi Note

właśnie o takie osoby mi chodziło. Pomimo tego, że note i mi3 to rózne półki to jednak data wydania note i mi3 i pare innych rzeczy mnie zastanawiaja :)

Opublikowano

Trudno powiedzieć. Ale tak samo masz u innych. Ok może raz na jakiś czas zdarzy się htc m7 dual ale generalnie żaden topowy fon nie jest dual sim.

Wysłane z MI3

Opublikowano (edytowane)

Ja się w swoim czasie przesiadłem z niskopółkowego RedRice na wysokopółkowy MI2S. Nie żałuję (brak mi tylko czasem Dual SIM oraz większej głośności głośnika), ale jakby mnie tak ktoś zapytał, abym szczerze powiedział na czym ta wysokopółkowość polega w codziennej praktyce, to bym się musiał mocno nagłowić. Solidniej wykonana obudowa, to na pewno – RedRice trochę trzeszczał, gdy się go ściskało. Trochę lepszy ekran, ale tylko trochę. No i możliwość kręcenia filmów timelapse, tak, to fajna sprawa, nawet przez to zamówiłem mini statyw Xiaomi.

Edytowane przez latet
Opublikowano

Ale bądźmy szczerzy, chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę czemu powstał Redmi. By zalać Chiny segmentem low-end od Xiaomi. Z taką popularnością w Chinach musieli łyknąć ten segment rynku. Ja ich rozumiem, że aktualizacje są jakie są dla Redmi. 

Ich produktem bazowym jest MI3 - tak jak rok temu MI2S. Millet: high-end, Redmi: low-end.

Z opowieści znajomych chińczyków wiem, że u nich wygląda to prosto: cała rodzina ma Xiaomi. Babcie i dziadkowie Redmi, a młodzi Millety :)

Może akurat Note jest dobry bo 5,5 cala + tryb elder mode (który u nas jest wyłączony) jest dobry dla tych dziadków :)

Opublikowano (edytowane)

Panowie, mam problem. Podczas jazdy na rowerze używam navime to taki odpowiednik endomondo. Na obecnej wersji softu program potrafi się wyłączyć, raz po kilku a raz po kilkunastu kilometrach. Testowałem też inne programy i na każdym było to samo. Dzisiaj uruchomiłem jeszcze raz z opcją nie wyłączania ekranu i navime działało ok. Ale bateria mimo iż duża to nie wytrzyma 7-8 godzin pracy.

Może coś w ustawieniach wyłącza programy działające w tle. Może coś można poprawić. Najgorsze jest to że wyłączało się to w różnych momentach.

Proszę o pomoc

Tak samo dziwne jest to że jak mam włączone Tapatalka to po uśpieniu telefonu i jak go włączę to zamiast dalej wyświetlać to co przeglądałem to Tapatalk się wyłączya.

Wysłane z mojego HM NOTE 1W przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zientas
Opublikowano

Popatrz w profilach zasilania tam masz opcję automatycznego czyszczenia pamięci, musisz spróbować stworzyć własny profil i potestować, u mnie pomogło gdy poczta mi się wyłączała.

Po drugie też w procesach ( w MI3 przytrzymując środkowy przycisk) ikonę tego programu przesuń w dół aż pojawi się kłódka wtedy czyszczenie nie uwzględni tego programu

Wysłane z mojego MI 3W

• Like 1
Opublikowano

Panowie, mam problem. Podczas jazdy na rowerze używam navime to taki odpowiednik endomondo. Na obecnej wersji softu program potrafi się wyłączyć, raz po kilku a raz po kilkunastu kilometrach. Testowałem też inne programy i na każdym było to samo. Dzisiaj uruchomiłem jeszcze raz z opcją nie wyłączania ekranu i navime działało ok. Ale bateria mimo iż duża to nie wytrzyma 7-8 godzin pracy.

Może coś w ustawieniach wyłącza programy działające w tle. Może coś można poprawić. Najgorsze jest to że wyłączało się to w różnych momentach.

Proszę o pomoc

Zacząłbym od przyznania tej aplikacji prawa autostartu. I upewnienia się, że nie jest usypiana jakimś narzędziem typu Greenify. Choć jeśli działa na pierwszym planie, tym bardziej przy włączonym ekranie, to nic takiego nie powinno się dziać. Może więc po prostu się zawiesza i jest zabijana przez system.

• Like 1
Opublikowano

Próbowałem, wyświetla aplikacje ale po przytrzymaniu przechodzi do informacji o aplikacji. Nie ma żadnej kludki

Wysłane z mojego HM NOTE 1W przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

zadziałało, wszystkie te opcje zostały włączone i dziś całą trasę zapisał bez żadnej zwiechy.

Zastanawiam się co daje dołączenie aplikacji do autostartu, jest sens żeby uruchamiała się przy każdym uruchomieniu telefonu skoro używam jej raz dziennie czasem przez godzinę może dwie a czasem rzadziej.

ale dzięki za pomoc bo już minie to wkurzało.

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się co daje dołączenie aplikacji do autostartu, jest sens żeby uruchamiała się przy każdym uruchomieniu telefonu skoro używam jej raz dziennie

Wydaje się, że dodanie aplikacji do autostartu oznacza, że jest automatycznie uruchamiana po jej ubiciu lub zawieszeniu. Niekoniecznie chodzi tu o restart telefonu, w każdym razie nie tylko o niego.

U mnie wygląda to tak:

autostart.png

Edytowane przez latet
Opublikowano

Ponieważ Usługi Google Play usypiam za pomocą Greenify, co daje spore oszczędności baterii. Ale był efekt uboczny - zanim dodałem sklep do autostartu, to jedynym sposobem na aktualizowanie sie programów było ręczne wchodzenie do sklepu. Teraz dzieje się to automatycznie przy restarcie telefonu.

Opublikowano

Witam! Czy Redmi Note posiada certyfikację CE?? Jak z pozostałymi modelami(np. Mi3)?

Jeśli tak to gdzie znajdę takie dokumenty?? Niestety czekałem miesiąc na Coolpada F1 i UC w Poznaniu zatrzymał mi paczkę i nie chcą puścić do obrotu przez CE, a nie posiadam żadnych dokumentów...

Opublikowano

Pewnie żaden Xiaomi nie ma CE... ale musisz mieć wielkiego pecha, aby z tego powodu zatrzymali / odesłali ponownie... Może ibuygou z przesyłką DHL? Mój telefon doszedł od spemall.com DHLem i bez VAT...

Opublikowano

Witam! Czy Redmi Note posiada certyfikację CE?? Jak z pozostałymi modelami(np. Mi3)?

Jeśli tak to gdzie znajdę takie dokumenty?? Niestety czekałem miesiąc na Coolpada F1 i UC w Poznaniu zatrzymał mi paczkę i nie chcą puścić do obrotu przez CE, a nie posiadam żadnych dokumentów...

Witaj, mam coś takiego dla Hongmi, ale jak byś miał problem z Hongmi Note to mówisz że to ten model własnie ;)

https://drive.google.com/file/d/0B4XfTbrMZsT-MG8xNlhzUVE1OVE/edit?usp=sharing

Opublikowano

Witam,

Jak sprawić, aby mieć w Redmi Note popularny widget od Google - "Wiadomości i pogoda" (jego proces ma nazwę genie). Ze Sklepu Play pobrać się go nie da (choć są podobne, ale to nie to).

2. Co trzeba zrobić, aby Windows7 "widział" podłączonego przez USB Redmi Note? (z Win8 problemu nie ma).

Dzięki!