Skocz do zawartości

Aktualizacja do Android N dla MiBox MDZ-16-AB [BETA 1560 13 gru]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MiBoxa MDZ-16-AB można zaktualizować do Bety Androida 7. 

UWAGA: w wyniku aktualizacji przechodzi się do kanału Beta toteż box może nie otrzymać ostatecznej (finalnej) aktualizacji do Androida 7 przez OTA. Prawdopodobnie trzeba będzie zainstalować ręcznie tak jak poniższy update.

Po aktualizacji do N nie działa:

• HDR w Netflix
  • 5.1 passthrough

A więc kto potrzebuje powyższych to niech nie instaluje.

Piszę ten poradnik jako ciekawostkę. Nie ma przymusu aktualizacji do N w tej chwili bo prawie nic się nie zmienia poza typowymi zmianami Androida 7. Można w końcu dodać więcej kont Google, i menu ustawień jest... w pionie (dziwne...). Kiedyś ma pojawić się oficjalne OTA także równie dobrze można poczekać.

U mnie ogólnie działa choć Youtube ma pewne zacięcia w 60 FPS. 

Instalacja:

1. Pobranie update.zip (1560) (mirror: AFH)i umieszczenie pliku na jakimś nośniku USB
  2. Odłączyć zasilanie MiBoxa kabelkiem, włożyć go lekko do otworu ale nie tak by jeszcze włączyć zasilanie
  3. Na pilocie nacisnąć i trzymać przycisk Wstecz i środkowy przycisk kursora d-pad
  4. Trzymając przyciski podłączamy zasilanie do boxa
  5. Box powinien przejść do tekstowego recovery
  6. Na ekranie wybieramy "Apply update from EXT" > "Update from udisk" > "update.zip". Instalacja gotowa gdy pokaże "Install from udisk complete".
  7. W menu wybieramy reboot.

I tyle.

miboxN-1.thumb.png.d2427f3621999d91758c3e4225286aca.pngmiboxN-2.thumb.png.4a8a495fbaeb63c560081879c56fcf12.pngmiboxN-3.thumb.png.45fc5cdbb2da24d5ebfaed2bfe458c58.pngmiboxN-4.thumb.png.78625987567b5aca1d4f87e98c8be75f.png

Jak wrócić do Androida 6?

Robimy to samo tylko w recovery instalujemy zip który jest w tym archiwum: https://yadi.sk/d/VBVNbPNwvhCXH

I wykonujemy wipe o ile sam się nie zrobi. Nie testowałem powrotu do 6.0 także wszystko na własne ryzyko

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Acid napisał:

Nie ma automatycznej zmiany odświeżania. Można ustawić ręcznie ale całe UI wtedy laguje.

Czyli nadal najistotniejszej rzeczy nie poprawili ehh szkoda, jak dobrze ze mam Shielda ;)

Edytowane przez PeterMac
Opublikowano (edytowane)

No jak to nie, to najbardziej irytujący problem, bo można zapomnieć o idealnej płynności na filmach z 23,976fps jak TV nie przełączy sie w tryb 24p, dla wielu bardziej wymagających taki odtwarzacz jest bezużyteczny, niestety problem dotyczy całej masy innych odtwarzaczy na Androidzie.

Edytowane przez PeterMac
Opublikowano

Ci bardziej wymagający wyłożą 3x tyle kasy na Shielda, ew. 2x tyle na Minixa Neo U9-H, a ci mniej wymagający zmienią to sobie w menu przed włączeniem filmu w 23,976fps...

Dziwi mnie natomiast brak wsparcia dla 5.1 w becie. Trochę to dziwne bo 5.1 to podstawowa funkcja w Androidzie >6.0.

Mam nadzieję, że Xiaomi nie okroi Mi Boxa z tej funkcji.

BTW. Czy ktoś testował już downgrade z Nougata > Marshmallow?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Minix Neo U9-H ? to to nawet nie ma AndroidTV także to inna bajka, co do Shield TV to nie przesadzaj ze 3x tyle kosztuje, bo nawet nie x2 tyle, pada nowego można odsprzedać za ~250zł także droższy nawet nie jest dwukrotnie.

Edytowane przez PeterMac
  • Like 1
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Acid, możesz podać źródło pochodzenia pliku update.zip?

Cytat

i menu ustawień jest... w pionie (dziwne...). 

To akurat norma dla Androida TV w wersji 7. Tak samo wygląda to na NVidia Shield i Nexus Player :)

Edytowane przez videl
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Acid

Czy są jakieś zmiany przy transmisji WiFi po instalacji update.

Przy 100 MBit wyszło mi najwięcej 40 Mb/s,upatruje w tym problem przy odbiorze tv w 1080

Edytowane przez dark695
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy udało się komuś wrucić do oficjalnej wersji?

Mi box pobiera aktualizację i przy weryfikacji wyskakuje błąd z pendrive to samo.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy ta beta poprawia coś w płynności oglądania ? (mam przycięcia w YT, Netflix, na obrazie z casta...). Przetestowałem odtwarzanie z USB i też lekko haczy. Przycinki są minimalne ale denerwujące. Jak u was wygląda sprawa odtwarzania mediów na 7.0 ?

Edytowane przez pingwin_corp
Opublikowano

Zaktualizowałem post o wersję 1560, którą już sobie wgrałem. Polecam aktualizację. Nie wiem co poprawia ale i tak lepiej być niż nie być na niej. 1080p/60 w Youtube działa w miarę, jest trochę przycięć ale da się oglądać. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.12.2017 o 21:38, Acid napisał:

Zaktualizowałem post o wersję 1560, którą już sobie wgrałem. Polecam aktualizację. Nie wiem co poprawia ale i tak lepiej być niż nie być na niej. 1080p/60 w Youtube działa w miarę, jest trochę przycięć ale da się oglądać. 

5.1 już działa czy nadal nie jak na poprzedniej becie?

Tu trochę więcej info: https://xiaomi.eu/community/threads/xiaomi-mdz-16-ab-nougat-beta-download-source-build-1560-12-2017.42621/

PS. Warto by dodac informację, że po powrocie do M kasują się DRMy i nie działa Netflix, itp.

EDIT: Tutaj sposób na downgrade bez utraty DRM: http://daivietpda.com/2017/11/mdz-16...at-7-0-to-6-0/

Edytowane przez RadkoR
Opublikowano
13 minut temu, marekzak napisał:

W jakiej wersji Androida działa Netflix ? Mi kilka sekund po włączenia filmy wyrzuca że ma problem

Mam to samo, gadałem z supportem netflixa.

To nie jest wina ani Mi Box'a, ani internetu, tylko samego Netflixa (ewentualnie Twojego telewizora).

Opublikowano
Przed chwilą, mini21 napisał:

Mam to samo, gadałem z supportem netflixa.

To nie jest wina ani Mi Box'a, ani internetu, tylko samego Netflixa (ewentualnie Twojego telewizora).

Dzięki za informacje !

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o zabezpieczenia HDCP.

Netflix wysyła jakieś "zapytanie" do telewizora, jeśli telewizor nie odpowiada/nie obsługuje to po prostu nie ruszy.

Gdzieś czytałem, że może wyjściem byłoby zainstalowanie starej wersji Netflix'a (przed jedną z aktualizacji), ale nie wiem czy to zadziała i nie wiem skąd by ją wziąć.

Edytowane przez mini21
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej,

Chyba przekombinowałem... Próbowałem wrócić do 6 MM tak jak opisano w poście pierwszym i nawet się udało, tyle że podczas update box wyrzucił error. Po restarcie podniósł się do wstępnej konfiguracji ale nie mogę zmusić pilota do działania :/ Tak samo nie wchodzi w recovery podczas restartu. Macie jakiś pomysł jak odkręcić tą sytuację?

I w sumie drugie pytanie - czy wiecie jak wejść do recovery z poziomu klawiatury pomijając pilot, który nie działa?

Edytowane przez Jacob
Dodanie nowego zdania.
Opublikowano

Ale podpinasz jakąś klawiaturę? W systemie jak nie działa pilot to podłącz klawiaturę. Z pilota wyjmij baterię i włóż ponownie i może wyskoczy info o parowaniu. Ja w recovery poruszałem się pilotem od... drugiego, starego miboxa na IR.

Opublikowano

No właśnie podpinam klawę bo pilot nie ogarnia :/ ani z podłączoną klawiaturą ani podczas uruchamiania mi boxa ani w systemie. Wyjęcie baterii i włożenie nic nie dało. Jeszcze dzsiaj sprawdzę bo pilot leży bez baterii już 2 dzień. Zamówiłem już kabel USB Male - Male żeby z poziomu kompa poprzez ADB wejść do recovery i zrobić update ROMu do najnowszej bety Nougat'a - może wtedy zaskoczy. Wszystko zaczęło się od chęci powrotu do MM... :/

Opublikowano

No i jeszcze HDMI-CEC. Pilotem od TV też można fajnie operować. Ja oryginalnego pilota dawno zakopałem w szufladzie. Tylko Logitech Harmony.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...