MasakRRa Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 (edited) Jak byłem zadowolonym użytkownikiem od października tego telefonu to już jakiś problem mnie napotkał. Mianowicie. Gdy np długo używam jednej aplikacji np messenger czy whatsup a ekran cały czas jest w użytku. To tak jakby wypala obraz tego messengera i whatsupa na ekranie. Dziwnie to wygląda... Po odłożeniu telefonu. Problem znika, Wina wyświetlacza? Edited March 2, 2017 by MasakRRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtrac Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 (edited) zrob zrzut ekranu i wstaw jakies fotki u mnie osobiscie nie spotkalem sie z takim problemem na Mi5 a uzytkuje telefon bardzo mocno od sierpnia a jaki masz wyswietlacz Jdi, lg i sharp ? Edited March 2, 2017 by wojtrac Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 43 minuty temu, MasakRRa napisał: Wina wyświetlacza? Wyswietlacz albo PCB. To się nazywa efekt ducha Bardziej stawiałbym na wyśywetlacz. Telefon kupowany z jakiegoś logiczneog źródła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted March 2, 2017 Author Share Posted March 2, 2017 24 minuty temu, wojtrac napisał: zrob zrzut ekranu i wstaw jakies fotki u mnie osobiscie nie spotkalem sie z takim problemem na Mi5 zrzut ekranu niestety nie pokazuje tego, jedynie bym musiał zdjęcie zrobić tego. 12 minut temu, kamillm napisał: Wyswietlacz albo PCB. To się nazywa efekt ducha Bardziej stawiałbym na wyśywetlacz. Telefon kupowany z jakiegoś logiczneog źródła? Kupwane na aze.com.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtrac Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 (edited) Znajac polskie realia zycze powodzenia z uznamiem gwaracji badz jej realizacja (bedziesz zapewne reklamował telefon bo nic innego ci nie pozostanie) Kupując telefon na Ibuygou i dopłacając pare dolcow wiecej masz dwa lata gwarancji realizowanej w Polsce u Acida i uważam że ta opcja jest pewniejsza od polskich sklepow tzw krzak i ich udzielonej niby gwarancji Dawniejszych chyba sklep xiaomi.com.pl na miuipolska, po "wejściu" Xiaomi do Polski przebrandowali się na aze.com.pl (w necie temat rzeka odnosnie tego sklepu) Edited March 2, 2017 by wojtrac Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 7 godzin temu, MasakRRa napisał: zrzut ekranu niestety nie pokazuje tego Bo na zrzucie nie bedzie widać tego typu defektu. 7 godzin temu, MasakRRa napisał: Kupwane na aze.com.pl Walcz z nimi o uznanie gwarancji bo to ewidentna wina podzespolu. 7 godzin temu, wojtrac napisał: dawniejszych chyba sklep xiaomi.com.pl Dokładnie czyli sklep z opiniami "omijac szerokim lukiem".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ryba85 Posted March 3, 2017 Share Posted March 3, 2017 9 godzin temu, kamillm napisał: Bo na zrzucie nie bedzie widać tego typu defektu. Walcz z nimi o uznanie gwarancji bo to ewidentna wina podzespolu. Dokładnie czyli sklep z opiniami "omijac szerokim lukiem".... Ja i znajomi nie narzekaliśmy na aze Jak nie sprawdzi to się nie dowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
MasakRRa Posted March 3, 2017 Author Share Posted March 3, 2017 Pisałem do nich w tej sprawie bo nawet nie wysłali mi faktury. Odpisali mi wciągu 30min i powiedzieli że proszę przesłać telefon na podany adres i formularzem usterki itp. Tylko muszę pojechać do domu po pudełko bo chcą calą zawartość... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted March 4, 2017 Share Posted March 4, 2017 Dnia 3.03.2017 o 10:30, MasakRRa napisał: Pisałem do nich w tej sprawie bo nawet nie wysłali mi faktury. Pilnuj takich rzeczy na przyszlosc, dowod sprzedaży ważna rzecz Dnia 3.03.2017 o 10:30, MasakRRa napisał: Odpisali mi wciągu 30min i powiedzieli że proszę przesłać telefon na podany adres i formularzem usterki itp. Czyli na razie wzorowo, informuj jak będzie wygladała sytuacja dalej czy przyjmą telefon na reklamacje itp. itd. I pamietaj o odnotowaniu tego faktu przez nich, 3 naprawy = nowe urządzenie, dużo osób o tym zapomina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted January 2, 2018 Share Posted January 2, 2018 Siema i do siego roku Mam problem. Kupiłem sobie używanego Mi5 bo potrzebuję NFC, mój problem polega na tym, że na ekranie wypalają się ikony i pasek wyszukiwarki google. Na global beta wypaliły się ikony, po flashu do global stable ikony zniknęły, za to wypalił się pasek wyszukiwarki. Poniżej wstawiam zdjęcia. Pierwszy raz takie cos widzę. Jak wypalił mi się AMOLED w S2, to wypalenie było permanentne a tutaj można wypalić coś innego. Ktoś się spotkał z takim czymś? Ekran może być nieoryginalny? Czy to bug softu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxiorekk Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 Dnia 2.01.2018 o 18:28, Blom napisał: Siema i do siego roku Mam problem. Kupiłem sobie używanego Mi5 bo potrzebuję NFC, mój problem polega na tym, że na ekranie wypalają się ikony i pasek wyszukiwarki google. Na global beta wypaliły się ikony, po flashu do global stable ikony zniknęły, za to wypalił się pasek wyszukiwarki. Poniżej wstawiam zdjęcia. Pierwszy raz takie cos widzę. Jak wypalił mi się AMOLED w S2, to wypalenie było permanentne a tutaj można wypalić coś innego. Ktoś się spotkał z takim czymś? Ekran może być nieoryginalny? Czy to bug softu? Niektóre egzemplarze MI5 z ekranem LGD mają taki problem, że jaśniejsze rzeczy wypalają się na ekranie. Rozwiązanie masz tutaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freemindostr Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 To ja podejdę trochę szerzej do tematu... :-). Mam to samo w mi5s - ekran od LG. Wypalanie się ekranów dotyczy głównie paneli LGD, ekranów od LG. Problem polega na tym ,że te wyświetlacze, zwłaszcza w górnej partii ekranu, nie reagują zbyt dobrze na biel bliska 6000k. To samo było chociażby w LG G4 i G5. Co ciekawe mając nexusa 5x, w którym de facto był ten sam typ matrycy co w g4 (FHD zamiast QHD), nie miałem problemów z powidokami. Ludzie narzekali za to ,że biel w n5x jest dosyć żółta, szczególnie względem innych tel jak np g4. Problem ten rozwiązano przy ,którejś łatce dodając mozliwość "schłodzenia" kolorów w opcjach programistycznych, lecz to znów powodowało u niektórych powidoki. Zanim przejdę do rozwiązania bez roota chciałem przedstawić pewien wniosek... Wyświetlacze te będą działały ok w standardowej konfiguracji, problemy będą tam gdzie system będzie podbijał w nich kolory. Wychodze więc z założenia ,że ten żółtawy odcień w n5x jest natywny dla tego typu paneli od lg. Od jakiegoś czasu próbowałem różnych aplikacji nakładających filtr na obraz. CF lumen bez roota odpadał, nie działał jak trzeba. Najlepszym okazał się dla mnie sFilter z predefiniowanymi kolorami. Jako ,że nie mamy tutaj możliwości ręcznej regulacji każdego ze składowych RGB wybieramy w sumie jakikolwiek kolor i nakładamy filtr o natężeniu 5%. Przy tej wartości powidoki stają się praktycznie niewidoczne. Co ciekawe przy 7-10% filtr już nie pomaga. I teraz coś co wyeliminowało u mnie powidoki w 100% (bez żadnych nakładek, całkowicie systemowo). Najzwyklejsze ustawienia kontrastu i kolorów w ustawieniach. I nie chodzi mi tu o zmianę barwy z chłodniejszej na cieplejszą :-). Spróbujcie wybrać kontrast -> standardowy (kontrast pozostanie na stałym poziomie). Wydaje mi się ,że ta właśnie opcja nie "podbija" w żaden sposób wyświetlanego obrazu. Sam obraz wyda wam się dosyć mocno żółty w odniesieniu do tego co przed chwilą widzieliście jednak dokładnie taki sam odcień miałem w n5x. Po chwili zresztą oko się przyzwyczaja i kolor biały będzie już wyglądał na biały .. do póki nie zestawicie go z innym telefonem ^^. Próba -> prawie 1 h wyświetlania stałego obrazu z białymi elementami (w tym wypadku FB, zawsze odbijał ikonkę czatu i logo). Efekt -> całkowity brak jakichkolwiek odbarwień na szarym tle. Żaden filtr ekranu i bawienie się z RGB nie dawały mi 100% efektu, tu zaś jak ręką odjął.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts