Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wczoraj zakupiłem Redmi Pro i co od razu rzuciło mi sie w oczy to to że wyświetlacz jest bardzo słabej jakości. Niby to Full HD a czcionki i ikonki są strasznie postrzępione. Wcześniej miałem LG Optimus G, wyświetlacz tylko HD i na nim prezentowało się wszytko znacznie lepiej mimo że zagęszczenie pixeli jest mniejsze niż w Redmi Pro. U Was też tak jest czy po prosu mam jakiś felerny model?

Opublikowano

Hmmm... Przyznam, że jestem mocno zaskoczony tym, co piszesz. Trochę Redmi Pro przewinęło się przez moje ręce i wyświetlacz zawsze był żyleta. 

Jaki system jest na pokładzie, bo możliwe, że masz zainstalowany jakiś syfmiui i stąd ten problem, choć nie spotkałem się z tym dotąd.

Opublikowano

Oled tak ma, nic na to nie poradzisz. Wyświetlacz jest bardzo dobrej jakości, to nie jakość, sposób tworzenia obrazu i kształt piksela daje taki efekt. Lepiej wyglądają ciemno czcionki na jasnym tle niż białe na ciemnym. Trzeba się przyzwyczaić.

Opublikowano

System to pianka 6.0 wersja miui 8.0.7.0 global. Najbardziej poszarpane są ukośne kształty np X i okrąg baterii. Ja niestety nie mam porównania, wcześniej tylko macałem samsunga note edge ale to inna liga chyba.

Opublikowano

Wiesz jednak OLED od firmy TIANMA to nie Super AMOLED Samsunga. Możliwe, że lekko ślepawy jestem i nie zauważyłem niedoskonałości panelu w Redmi Pro ;)

System swoją drogą masz i tak raczej do wymiany, bo Global dla Redmi Pro nie istnieje, a to co masz w telefonie jest niewiadomego pochodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Wiem, wiem. Rom  zmienię w najbliższym czasie. Jeśli po instalacji nic się nie zmieni to pomyśle nad oddaniem go na gwarancje bo u mnie te defekty są dość łatwo zauważalne.

Chociaż teraz puściłem sobie na YT  demko które ma pokazywać możliwość ekranów OLED - jest bardzo dobrze... Tylko te czcionki mam beznadziejne

Edytowane przez Bayerek
Opublikowano
5 minut temu, Bayerek napisał:

Wiem, wiem. Rom  zmienię w najbliższym czasie. Jeśli po instalacji nic się nie zmieni to pomyśle nad oddaniem go na gwarancje bo u mnie te defekty są dość łatwo zauważalne.

A nie masz jakieś folii może naklejonej na ekran? ;) Ja właśnie miałem i okropnie było przez nią widać i rozmywa właśnie ekran.

Co do Samsung vs Redmi to porównując S4 do Redmi Pro moim zdaniem Oled w xiaomi jest lepszy, bardziej mi te kolory leżą od przekontrastowanych samsungów ;)

Pozdro

Opublikowano
11 minut temu, Bayerek napisał:

Chociaż teraz puściłem sobie na YT  demko które ma pokazywać możliwość ekranów OLED - jest bardzo dobrze... Tylko te czcionki mam beznadziejne

Kurcze ja także nie mam zastrzeżeń do czcionki czy obrazu, nawet sobie powiększyłem tekst na max, i żadnych pikseli nie widać

Opublikowano
1 godzinę temu, Bayerek napisał:

Cześć!

Wczoraj zakupiłem Redmi Pro i co od razu rzuciło mi sie w oczy to to że wyświetlacz jest bardzo słabej jakości. Niby to Full HD a czcionki i ikonki są strasznie postrzępione. Wcześniej miałem LG Optimus G, wyświetlacz tylko HD i na nim prezentowało się wszytko znacznie lepiej mimo że zagęszczenie pixeli jest mniejsze niż w Redmi Pro. U Was też tak jest czy po prosu mam jakiś felerny model?

Jesteś pewien, że kupiłeś oryginalny telefon...?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zmiana ROMa niczego Ci nie zmieni. Ten wyświetlacz tak ma, jak już pisałem wcześniej. Odpowiada mniej więcej widokowi HD na 5" jeśli chodzi o ostrość krawędzi. Dodatkowo widać zawsze przebarwienia na skrajach powierzchni różniących się jasnością bądź kolorem.

Tyle, że to praktycznie nie przeszkadza :) A dodatkowo czerń jest czarna.

Mnie jeszcze lekko denerwuje odbicie po wyłączeniu wyświetlacza. Patrząc na wprost jest ok i jest ciemny, patrząc pod dowolnym kątem jaśnieje i odbija światło w odcieniach beżo-zieleni. Wygląda to kiepsko, jak wyświetlacze sprzed 10ciu lat ale co zrobić, taki urok tego modelu.

Natomiast samo wyświetlanie kolorów jest genialne i poziom jasności również. Nawet biel nie jest zła. Te plusy powodują, że cieszy oko i jest bardzo dobry. :)

Edytowane przez sp4ubw
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Bayerek mógłbyś podesłać zdjęcie twojego wyświetlacza? Mnie twój problem zainteresował, rzuciłbyś trochę światło na sprawę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Dnia 19.01.2017 o 19:17, XiaoRén napisał:

@Bayerek mógłbyś podesłać zdjęcie twojego wyświetlacza? Mnie twój problem zainteresował, rzuciłbyś trochę światło na sprawę.

Próbowałem robić zdjęcie ale moj stary telefon nie nie jest w stanie wychwycić tych niedoskonałości. 

Dodatkowo zauważyłem że im mniejszą jasność ustawie  tym bardziej czerń dostaje czerwonej poświaty, ekran nie gaśnie lecz cały czas świeci tak jak w ekranie LCD. Jednak gdy ustawie jasność na max czerń jest czarna, ale zauważyłem trzy piksele które cały czas świecą na biało ☺️

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, chaos666 napisał:

Po co ci aparat? zrób zrzut ekranu, np: z pulpitu,  z neta gdzie jest tekst i najbaadziej wystpępują i widać twoje problemy......

Pomysł chyba nie trafiony. Zrzut ekranu będzie grafiką przed jej zobrazowaniem przez wyświetlacz!  

Jak uszkodzisz wyświetlacz, to na zrzucie ekranu będzie widać uszkodzenia? No raczej nie... ;-)

Edytowane przez Zexon72
  • Like 2
Opublikowano

I przypomniało mi się jeszcze jedno... Gdy telefon naładuje się do pełna i nie odłącze go od razu to ekran znów zaczyna szaleć. Zmienia się poziom podświetlenia ale już nie na całej powierzchni ekranu tylko  w postaci prostokątów... Gdy odłącze ładowarkę to jest ok...

Opublikowano
11 minut temu, Bayerek napisał:

I przypomniało mi się jeszcze jedno... Gdy telefon naładuje się do pełna i nie odłącze go od razu to ekran znów zaczyna szaleć. Zmienia się poziom podświetlenia ale już nie na całej powierzchni ekranu tylko  w postaci prostokątów... Gdy odłącze ładowarkę to jest ok...

A rom już zmieniłeś ?

Opublikowano

Nie zmieniłem. Chiałem to zrobić  ale po zdjęciu blokady przez chińczyka nadal nie mogę odblokować bootloadera bo wywala mi błąd w programie MiFlashUnlock. 

Opublikowano (edytowane)

Jaki konkretnie błąd masz w MiUnlock? Jeśli mówiący o tym, że weryfikacja kont w telefonie i programie nie udała się wówczas musisz wgrać do teletonu czysty system od xiaomi. Najlepiej China Developer za pomocą SP Flash Tool. Po wczytaniu w nim pliku scratter zaznaczasz do flashowania TYLKO DWIE PARTYCJE!! 

1 BOOT

2 SYSTEM 

i nic więcej. Są poradniki z instrukcją zabawy preloaderem, jakimś mniejszym plikiem cust - strata czasu! 

Mając w telefonie china dev unlock będzie już tylko formalnością :)

Jeśli masz za to błąd "No need unlock..." znaczy się, że bootloader jest odblokowany (zdarzają się takie egzemplarze) - wtedy od razu możesz instalować twrp poprzez fastboot. 

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano
15 minut temu, XiaoRén napisał:

Czy nie jest to słynny błąd 50%? Występie od razu?

O to chodzi. Dadkowo napisane jest: Not connected Mi Phone.

Opublikowano
6 godzin temu, chaos666 napisał:

Po co ci aparat? zrób zrzut ekranu, np: z pulpitu,  z neta gdzie jest tekst i najbaadziej wystpępują i widać twoje problemy......

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać haha =D

1484559286_by_PLTROLOLOLO.jpg

• Like 2
Opublikowano

Haha, nie miałem absolutnie intencji prześmiewczej względem @chaos666, poprostu ostatnio coś takiego na mistrzach widziałem i skojarzyło mi się z tutejszym wątkiem =P ale dość OT, wnosimy głupoty do poważnego tematu =)

Opublikowano (edytowane)

U mnie też wszystko jest postrzępione. Zastanawiam się czy to problem z ekranem czy z oprogramowaniem ( mam najnowszy MIUI Polska). Rozwiazales już ten problem? Bo się zastanawiam czy nie oddać telefonu na gwarancję. 

+ Jak robię screenshota, to w informacjach jest że rozdzielczość to full HD

Edytowane przez Ssmart
Opublikowano
Dnia 25.01.2017 o 23:44, Ssmart napisał:

U mnie też wszystko jest postrzępione. Zastanawiam się czy to problem z ekranem czy z oprogramowaniem ( mam najnowszy MIUI Polska). Rozwiazales już ten problem? Bo się zastanawiam czy nie oddać telefonu na gwarancję. 

+ Jak robię screenshota, to w informacjach jest że rozdzielczość to full HD

Fajnie gdyby była możliwość porównania tego postrzępienia. Jeśli jakoś różniłyby się od siebie to można spokojnie reklamować telefony. Gdyby jednak okazało się że postrzępienie jest podobne to oznaczałoby że sp4ubw miał rację :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...