Bayerek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Cześć! Wczoraj zakupiłem Redmi Pro i co od razu rzuciło mi sie w oczy to to że wyświetlacz jest bardzo słabej jakości. Niby to Full HD a czcionki i ikonki są strasznie postrzępione. Wcześniej miałem LG Optimus G, wyświetlacz tylko HD i na nim prezentowało się wszytko znacznie lepiej mimo że zagęszczenie pixeli jest mniejsze niż w Redmi Pro. U Was też tak jest czy po prosu mam jakiś felerny model?
Zexon72 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Hmmm... Przyznam, że jestem mocno zaskoczony tym, co piszesz. Trochę Redmi Pro przewinęło się przez moje ręce i wyświetlacz zawsze był żyleta. Jaki system jest na pokładzie, bo możliwe, że masz zainstalowany jakiś syfmiui i stąd ten problem, choć nie spotkałem się z tym dotąd.
sp4ubw Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Oled tak ma, nic na to nie poradzisz. Wyświetlacz jest bardzo dobrej jakości, to nie jakość, sposób tworzenia obrazu i kształt piksela daje taki efekt. Lepiej wyglądają ciemno czcionki na jasnym tle niż białe na ciemnym. Trzeba się przyzwyczaić.
Bayerek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2017 System to pianka 6.0 wersja miui 8.0.7.0 global. Najbardziej poszarpane są ukośne kształty np X i okrąg baterii. Ja niestety nie mam porównania, wcześniej tylko macałem samsunga note edge ale to inna liga chyba.
Zexon72 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Wiesz jednak OLED od firmy TIANMA to nie Super AMOLED Samsunga. Możliwe, że lekko ślepawy jestem i nie zauważyłem niedoskonałości panelu w Redmi Pro System swoją drogą masz i tak raczej do wymiany, bo Global dla Redmi Pro nie istnieje, a to co masz w telefonie jest niewiadomego pochodzenia.
Bayerek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Wiem, wiem. Rom zmienię w najbliższym czasie. Jeśli po instalacji nic się nie zmieni to pomyśle nad oddaniem go na gwarancje bo u mnie te defekty są dość łatwo zauważalne. Chociaż teraz puściłem sobie na YT demko które ma pokazywać możliwość ekranów OLED - jest bardzo dobrze... Tylko te czcionki mam beznadziejne Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Bayerek
JachuWojtan Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 5 minut temu, Bayerek napisał: Wiem, wiem. Rom zmienię w najbliższym czasie. Jeśli po instalacji nic się nie zmieni to pomyśle nad oddaniem go na gwarancje bo u mnie te defekty są dość łatwo zauważalne. A nie masz jakieś folii może naklejonej na ekran? Ja właśnie miałem i okropnie było przez nią widać i rozmywa właśnie ekran. Co do Samsung vs Redmi to porównując S4 do Redmi Pro moim zdaniem Oled w xiaomi jest lepszy, bardziej mi te kolory leżą od przekontrastowanych samsungów Pozdro
wojtekmarchewka Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 11 minut temu, Bayerek napisał: Wiem, wiem. Rom zmienię w najbliższym czasie. Jeśli po instalacji nic się nie zmieni to pomyśle nad oddaniem go na gwarancje bo u mnie te defekty są dość łatwo zauważalne. Chociaż teraz puściłem sobie na YT demko które ma pokazywać możliwość ekranów OLED - jest bardzo dobrze... Tylko te czcionki mam beznadziejne Kurcze ja także nie mam zastrzeżeń do czcionki czy obrazu, nawet sobie powiększyłem tekst na max, i żadnych pikseli nie widać
mrosi Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 1 godzinę temu, Bayerek napisał: Cześć! Wczoraj zakupiłem Redmi Pro i co od razu rzuciło mi sie w oczy to to że wyświetlacz jest bardzo słabej jakości. Niby to Full HD a czcionki i ikonki są strasznie postrzępione. Wcześniej miałem LG Optimus G, wyświetlacz tylko HD i na nim prezentowało się wszytko znacznie lepiej mimo że zagęszczenie pixeli jest mniejsze niż w Redmi Pro. U Was też tak jest czy po prosu mam jakiś felerny model? Jesteś pewien, że kupiłeś oryginalny telefon...? 1
Bayerek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) 32 minuty temu, mrosi napisał: Jesteś pewien, że kupiłeś oryginalny telefon...? telefon kupiłem tu http://www.xiaomi4you.pl/sklep/ Wydaje mi się że to pewne źródło. Zmienię rom a później zobaczymy Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Bayerek
sp4ubw Opublikowano 10 Stycznia 2017 Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Zmiana ROMa niczego Ci nie zmieni. Ten wyświetlacz tak ma, jak już pisałem wcześniej. Odpowiada mniej więcej widokowi HD na 5" jeśli chodzi o ostrość krawędzi. Dodatkowo widać zawsze przebarwienia na skrajach powierzchni różniących się jasnością bądź kolorem. Tyle, że to praktycznie nie przeszkadza A dodatkowo czerń jest czarna. Mnie jeszcze lekko denerwuje odbicie po wyłączeniu wyświetlacza. Patrząc na wprost jest ok i jest ciemny, patrząc pod dowolnym kątem jaśnieje i odbija światło w odcieniach beżo-zieleni. Wygląda to kiepsko, jak wyświetlacze sprzed 10ciu lat ale co zrobić, taki urok tego modelu. Natomiast samo wyświetlanie kolorów jest genialne i poziom jasności również. Nawet biel nie jest zła. Te plusy powodują, że cieszy oko i jest bardzo dobry. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez sp4ubw
XiaoRén Opublikowano 19 Stycznia 2017 Opublikowano 19 Stycznia 2017 @Bayerek mógłbyś podesłać zdjęcie twojego wyświetlacza? Mnie twój problem zainteresował, rzuciłbyś trochę światło na sprawę.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bayerek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dnia 19.01.2017 o 19:17, XiaoRén napisał: @Bayerek mógłbyś podesłać zdjęcie twojego wyświetlacza? Mnie twój problem zainteresował, rzuciłbyś trochę światło na sprawę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Próbowałem robić zdjęcie ale moj stary telefon nie nie jest w stanie wychwycić tych niedoskonałości. Dodatkowo zauważyłem że im mniejszą jasność ustawie tym bardziej czerń dostaje czerwonej poświaty, ekran nie gaśnie lecz cały czas świeci tak jak w ekranie LCD. Jednak gdy ustawie jasność na max czerń jest czarna, ale zauważyłem trzy piksele które cały czas świecą na biało ☺️
Zexon72 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 @Bayerek myślę, że spokojnie możesz reklamować sprzęt. Trafił Ci się wadliwy wyświetlacz, bo takich cudów w nim nie powinno być.
chaos666 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Po co ci aparat? zrób zrzut ekranu, np: z pulpitu, z neta gdzie jest tekst i najbaadziej wystpępują i widać twoje problemy......
Zexon72 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) 2 minuty temu, chaos666 napisał: Po co ci aparat? zrób zrzut ekranu, np: z pulpitu, z neta gdzie jest tekst i najbaadziej wystpępują i widać twoje problemy...... Pomysł chyba nie trafiony. Zrzut ekranu będzie grafiką przed jej zobrazowaniem przez wyświetlacz! Jak uszkodzisz wyświetlacz, to na zrzucie ekranu będzie widać uszkodzenia? No raczej nie... Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Zexon72 2
Bayerek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2017 I przypomniało mi się jeszcze jedno... Gdy telefon naładuje się do pełna i nie odłącze go od razu to ekran znów zaczyna szaleć. Zmienia się poziom podświetlenia ale już nie na całej powierzchni ekranu tylko w postaci prostokątów... Gdy odłącze ładowarkę to jest ok...
wojtekmarchewka Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 11 minut temu, Bayerek napisał: I przypomniało mi się jeszcze jedno... Gdy telefon naładuje się do pełna i nie odłącze go od razu to ekran znów zaczyna szaleć. Zmienia się poziom podświetlenia ale już nie na całej powierzchni ekranu tylko w postaci prostokątów... Gdy odłącze ładowarkę to jest ok... A rom już zmieniłeś ?
Bayerek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2017 Nie zmieniłem. Chiałem to zrobić ale po zdjęciu blokady przez chińczyka nadal nie mogę odblokować bootloadera bo wywala mi błąd w programie MiFlashUnlock.
Zexon72 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Jaki konkretnie błąd masz w MiUnlock? Jeśli mówiący o tym, że weryfikacja kont w telefonie i programie nie udała się wówczas musisz wgrać do teletonu czysty system od xiaomi. Najlepiej China Developer za pomocą SP Flash Tool. Po wczytaniu w nim pliku scratter zaznaczasz do flashowania TYLKO DWIE PARTYCJE!! 1 BOOT 2 SYSTEM i nic więcej. Są poradniki z instrukcją zabawy preloaderem, jakimś mniejszym plikiem cust - strata czasu! Mając w telefonie china dev unlock będzie już tylko formalnością Jeśli masz za to błąd "No need unlock..." znaczy się, że bootloader jest odblokowany (zdarzają się takie egzemplarze) - wtedy od razu możesz instalować twrp poprzez fastboot. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Zexon72
Bayerek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dokładnie to "Couldn't verify device"
wojtekmarchewka Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 2 minuty temu, Bayerek napisał: Dokładnie to "Couldn't verify device" To jest główny komunikat na czerwono, a pod tym masz opis błędu
XiaoRén Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Czy nie jest to słynny błąd 50%? Występie od razu?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bayerek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2017 15 minut temu, XiaoRén napisał: Czy nie jest to słynny błąd 50%? Występie od razu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk O to chodzi. Dadkowo napisane jest: Not connected Mi Phone.
XiaoRén Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Wydaje mi się, że jak pare razy się przelogujesz to powinno zadziałać.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bayerek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2017 Z ciekawości zainstalowałem Mi PC Suite i również d*pa, nie łączy się z kompem.
meleager Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Nie potrzeba Ci mi pc do odblokowania - ale potwierdzam że ten program u mnie też nie widział telefonu.
santos Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 6 godzin temu, chaos666 napisał: Po co ci aparat? zrób zrzut ekranu, np: z pulpitu, z neta gdzie jest tekst i najbaadziej wystpępują i widać twoje problemy...... Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać haha =D 2
sp4ubw Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 @santos, sam znam kilka przypadków dokumentowania wypalonych pikseli zrzutami ekranu Ech...
santos Opublikowano 21 Stycznia 2017 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Haha, nie miałem absolutnie intencji prześmiewczej względem @chaos666, poprostu ostatnio coś takiego na mistrzach widziałem i skojarzyło mi się z tutejszym wątkiem =P ale dość OT, wnosimy głupoty do poważnego tematu =)
Ssmart Opublikowano 25 Stycznia 2017 Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) U mnie też wszystko jest postrzępione. Zastanawiam się czy to problem z ekranem czy z oprogramowaniem ( mam najnowszy MIUI Polska). Rozwiazales już ten problem? Bo się zastanawiam czy nie oddać telefonu na gwarancję. + Jak robię screenshota, to w informacjach jest że rozdzielczość to full HD Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Ssmart
wojtekmarchewka Opublikowano 26 Stycznia 2017 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Dnia Sat Jan 21 2017 o 21:16, meleager napisał: Nie potrzeba Ci mi pc do odblokowania - ale potwierdzam że ten program u mnie też nie widział telefonu. Nie widzi ponieważ MiPc nie współpracuje z procesorem MTK
Bayerek Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2017 Dnia 25.01.2017 o 23:44, Ssmart napisał: U mnie też wszystko jest postrzępione. Zastanawiam się czy to problem z ekranem czy z oprogramowaniem ( mam najnowszy MIUI Polska). Rozwiazales już ten problem? Bo się zastanawiam czy nie oddać telefonu na gwarancję. + Jak robię screenshota, to w informacjach jest że rozdzielczość to full HD Fajnie gdyby była możliwość porównania tego postrzępienia. Jeśli jakoś różniłyby się od siebie to można spokojnie reklamować telefony. Gdyby jednak okazało się że postrzępienie jest podobne to oznaczałoby że sp4ubw miał rację
Rekomendowane odpowiedzi