Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam niedawno kupilem mi4c od Goldwaya (czytałem że najlepsi na ali i w ogóle). Zapłaciłem za przesyłkę żeby ominąć cło, wszystko fajnie szybko doszło, ale telefon nie działa tak jak powinien.

Nie chce się ładować za cholerę, ładowałem oryginalną ładowarką, swoją z rn3p i nic nie działa. Podłączyłem go do komputera i wykonując wszelakie możliwe kombinacje jakie zna świat(power, power + volum down, etc) telefon uruchomił się. Jest tak już podłączony kilka godzin ale bateria nawet nie drgnie (cały czas siedzi na 0%). 

Nie ukrywam, że jestem laikiem. Poleciałem na fali Xiaomi ( sam zadowolony jestem z rn3p - kupowany w Polsce). Nie wiem co mam w sumie zrobić, kontaktowałem się przez ali z goldwayem (ten cały system "sporów" - to były moje pierwsze zakupy na ali) ale ich porady sprowadzają się do trzymania przycisku power przez 30 sekund i upewnienia się czy ładowarka jest sprawna. Nie wiem czy mam im to odesłać a jak odesłac to na naprawę czy zwrot kasy? (jest szansa że naliczą mi cło w drodze powrotnej?) czy może jakoś na własną rękę starać się wymieniać baterie? Dokupiłem też gwarancje realizowaną w Polsce ale teraz trochę naczytałem się że są fatalni i lepiej im tego nie oddawać. 

Może ktoś z Was też tak miał i nie jest to kwestia baterii? Liczę na Was.

Opublikowano
16 minut temu, Runix napisał:

Witam niedawno kupilem mi4c od Goldwaya (czytałem że najlepsi na ali i w ogóle). Zapłaciłem za przesyłkę żeby ominąć cło, wszystko fajnie szybko doszło, ale telefon nie działa tak jak powinien.

Nie chce się ładować za cholerę, ładowałem oryginalną ładowarką, swoją z rn3p i nic nie działa. Podłączyłem go do komputera i wykonując wszelakie możliwe kombinacje jakie zna świat(power, power + volum down, etc) telefon uruchomił się. Jest tak już podłączony kilka godzin ale bateria nawet nie drgnie (cały czas siedzi na 0%). 

Nie ukrywam, że jestem laikiem. Poleciałem na fali Xiaomi ( sam zadowolony jestem z rn3p - kupowany w Polsce). Nie wiem co mam w sumie zrobić, kontaktowałem się przez ali z goldwayem (ten cały system "sporów" - to były moje pierwsze zakupy na ali) ale ich porady sprowadzają się do trzymania przycisku power przez 30 sekund i upewnienia się czy ładowarka jest sprawna. Nie wiem czy mam im to odesłać a jak odesłac to na naprawę czy zwrot kasy? (jest szansa że naliczą mi cło w drodze powrotnej?) czy może jakoś na własną rękę starać się wymieniać baterie? Dokupiłem też gwarancje realizowaną w Polsce ale teraz trochę naczytałem się że są fatalni i lepiej im tego nie oddawać. 

Może ktoś z Was też tak miał i nie jest to kwestia baterii? Liczę na Was.

Skoro telefon nie laduje Ci sie z ladowarki to cos jest nie tak z nim. Potrzymaj go na ladowarce powiedzmy pare godzin jak nic nie ruszy, to pisz do goldwaya ze masz nie sprawny telefon. Jesli zadziala no to wgrywaj xiaomi.eu. Bootlader odblokuj zgodnie z tym https://forum.xda-developers.com/mi-4c/general/guide-unlocking-mi4c-bl-verification-t3336779

Opublikowano

Telefon był w ładowarce cały dzień i nic nie drgnęło, teraz leży uruchomiony podłączony do komputera ale cały czas 0%.
Do Goldwaya już pisałem i tak jak mówiłem ich porady, które sprowadzały się do tego że mam sprawdzić czy ładowarka jest sprawna itp. dały mi jedne wielkie nic.

Opublikowano

Przecież nie odpiszą Ci w pierwszej wiadomości, że masz odesłać a oni już pakują drugi telefon w paczuszkę... Dużo ludzi nie ogarnia elektroniki i odpisują najpierw standardowe formułki.

Opublikowano

Ale co znaczy że się uruchomił ? Działa system ? Jak podpięty pod pc to wykrywa go w menadżerze urządzeń pod jakim sterownikiem ?

Wysłane z mojego Mi-4c

Opublikowano

Tak, "działa" podłączony do komputera. Jak go odłączę od komputera to jak można się domyśleć wyłączy się. Normalnie mogę na nim operować ale tylko jak jest podlączony do PC. Menadżer urządzeń go nie widzi. Co do syfmiui domyślam się, że tak jest ale czy mogę wgrać inny system będąc cały czas skazanym na podłączenie do komputera?

Opublikowano

"Uwaga: nie należy używać romów fastboot wyższych od 6.1.14 dla Mi4c z uwagi na blokadę."
Mam wersje miui 7,0,4,0, czy to coś zmienia?

Opublikowano

Ty masz jakiś syfmiui stable jest inne oznaczenie to co wkleiłem jest wersja dev miui 7 a oznaczenie to data rok miesiąc dzień. Zrób sobie kopię tego co masz na pamięci wewnętrznej a potem wygraj ten ROM z linku z opcją flash_all.

Wysłane z mojego Mi-4c

Opublikowano
9 godzin temu, Runix napisał:

cały czas skazanym na podłączenie do komputera?

Ja bym się w to nie bawił, chwila bez zasilania i bedziesz mial cegle nie telefon. Nagraj z tego filmik ze jak odlaczasz od komputera to Ci sie wylacza telefon i bateria caly czas na 0%, tak czy siusiak tak telefon się nie powinien zachowyać nawet na tych wszystkich syfmiui. Wyslij go do goldwaya niech Ci wysyla sprawna sztukę. Tak się zastanawiam może coś z baterią się stało w transporcie, przymroziło ją czy coś sam nie wiem.... w sumie dużych mrozów nie było ostatnio.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, kamillm napisał:

chwila bez zasilania i bedziesz mial cegle nie telefon.

W przypadku procesorów Qualcomm nie jest, aż tak niebezpiecznie. Sprzęt można flashować z odpiętą baterią - zasilanie podawane jest z USB (zresztą podobnie jest w Samsungach - w większości modeli tryb download nie wymaga bateri w sprzęcie). 

28 minut temu, kamillm napisał:

bateria caly czas na 0%, tak czy siusiak tak telefon się nie powinien zachowyać nawet na tych wszystkich syfmiui

A pamiętna akcja z września  w Redmi Note 3 Snapdragon z baterią -2%? Zbugowana kompilacja od xiaomi, którą dodatkowo przerobiono na syfmiui;-) Postawiłem tego na nogi kilkadziesiąt sztuk i spora część dała się zflashować tylko z zasilaniem po USB kablem deep flash. 

Reasumujac opcje są  raczej tylko dwie - pierwsza to syfmiui wówczas reflash czystego systemu pomoże - druga, to uwalona bateria choć, to znacznie mniej prawdopodobne. 

Także (omyłkowo oznaczylem  @Materius1994)   @Runix spróbuj na spokojnie krok po kroku zrobić procedurę flash nowego, czystego software. Jeśli po tej operacji problem będzie nadal występować, to tak jak pisze @kamillm - reklamuj go u Goldwaya. 

Edytowane przez Zexon72
Opublikowano
10 minut temu, Zexon72 napisał:

A pamiętna akcja z września  w Redmi Note 3 Snapdragon z baterią -2%? Zbugowana kompilacja od xiaomi, którą dodatkowo przerobiono na syfmiui;-) Postawiłem tego na nogi kilkadziesiąt sztuk i spora część dała się zflashować tylko z zasilaniem po USB kablem deep flash. 

Skoro mówisz, że dało się to ogarnąc softowo to niech kolega próbuje, może faktycznie się uda. Co Ci sprzedawcy mają z tymi syfmiui..... wiecej zlego niz dobrego to jest

Opublikowano

Z tego co wiem jakbym miał zablokowany nie dopuściłoby mnie w ogóle do tego, wyskoczyłby komunikat o blokadzie. Mówisz, że mogę spokojnie odłączyć i spróbować tym drugim sposobem?

Opublikowano

To mi raczej wygląda na problem z zapisem, albo uszkodzony plik na dysku bo takie są objawy przy kopiowaniu z tym czasem. Jak jest zablokowany bootloader to jest od razu błąd zapisu.

Sent from my Mi-4c

Opublikowano

Dokladnie gdyby byl zablokowany bootlader to od razu miflash wyrzucilby brak dostępu. @Runix. Skopiuj rom bezposrednio na dysk c: bez tylu podfolderow - wiem moze glupie ale czasem pomagalo.No i flashuj w edl najlepiej

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...