Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wysokie ISO, niestety, jest szumiące i potem odszumianie daje takie efekty. Akceptowalne ISO to 400 w tym modelu, wtedy można robić dobrą jakościowo fotkę.

Tak swoją drogą przejrzałem sample oryginalne z MI5S i nie ma ani jednego z ISO wyższym niż 400 :) Ciekawostka :) A przy ISO 400 zdjęcia są identyczne w MI5.

Link do zrobionych szybko zdjęć nocnych przy pomocy MI5. Jakość jest OK ale ISO ograniczyłem do 400 ręcznie. Rozdzielczość oryginalna. W załącznikach miniaturowe podglądy.

IMG_20160929_190547-small.jpg

IMG_20160929_190659-small.jpg

IMG_20160929_190712-small.jpg

IMG_20160929_191216-small.jpg

Edytowane przez sp4ubw
Opublikowano

@sp4ubw

Niby tak, ale jak widać inne telefony z tej półki jednak lepiej radzą sobie z wysokim ISO (choćby 1+3). 

Czy można przynajmniej ograniczyć ISO w trybie automatycznym? 

Opublikowano

Męczy mnie ten problem,  bo z tego co widzę MI 5S nie ma w ogóle OIS, więc ciężej będzie zrobić zdjęcie wieczorem przy niskim ISO i cały zysk z jaśniejszej optyki psu w... 

Czy próbowałeś  może używać innych aplikacji do robienia zdjęć? OpenCapture, ProCapture czy ProShot? 

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem, niczego to nie zmienia. Co do MI5S - przeglądając sample z wyższych ISO śmiem twierdzić, że zdjęcia są identyczne szumowo jak w MI5. Dodając mniejszą rozdzielczość do oceny - są lekko gorsze i trudniej je zrobić przez brak OIS.

Nie wiem po co dali gorszy aparat, już kiedyś HTC tak chciało uszczęśliwić niby lepszym modelem z większymi pikselami i był to najgorszy aparat jaki HTC dodało do telefonu. Szybko się potem z tego wycofali. To samo zrobiło teraz Xiaomi. Strzał w kolano wg. mnie.

Edytowane przez sp4ubw
Opublikowano

Najbardziej mnie męczy to, że 1+3 z identycznym sensorem ma o tyle mniej szumów przy wysokim ISO. Najlepiej byłoby porównać pliki RAW z obu aparatów, ale MI 5 ma wyłączoną tą funkcjonalność. 

Znalazłem jednak ciekawy wątek na xda http://forum.xda-developers.com/mi-5/how-to/enabling-camera2-api-t3423719

Wynika z niego, że można włączyć API Camera2, co pozwala na manualną kontrolę aparatu w innych aplikacjach, ale nikt nie wypowiedział się definitywnie czy działa RAW. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiejszy księżyc. Drugi to tryb nocny, a pierwszy ten ładnie naświetlony to tryb manualny z migawką otwartą na 16 sekund. Uwierzcie mi telefon więcej światła wyłapał niż moje oko :) Dla mnie tryb manualny i dłuższe naświetlanie działa perfekcyjnie. Mam jeszcze tryb HDR, ale musze go zmniejszyć.

ok ostatni to HDR

ja widzicie mi5 WYWINDOWAŁO iso nawet do 3200 !!! Automat mocno do poprawki. Za to w manualu jak ktoś umie pogrzebać to z telefonu idzie zrobić niezłego pstrykacza

IMG_20161114_182654.jpg

IMG_20161114_182531_HHT.jpg

IMG_20161114_182052_HDR.jpg

Edytowane przez witek_77
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jest nieźle, porównywałem ostatnio foty z P9 i MI5, MI5 robi zdecydowanie lepsze.

1. mniej szumu

2. większa rozdzielczość

3. lepiej zbalansowana dynamika luminancji (bardziej tak jak widzi oko, jaśniejsze cienie, ciemniejsze światła)

a tak przy okazji :) Fotka z MI5

Whisky-small.jpg

Edytowane przez sp4ubw
Opublikowano

Mmmmniam :)

Księżyc też świetny. Fajnie, że aparat daje możliwość ustawiania długich czasów.

Nawiasem mówiąc, po długich wahaniach w końcu "zanabyłem" to cudo. Zobaczymy jak się będzie sprawowało...

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...