Jump to content

Pc z Windows 10 nie widzi Redmi Note 3 Pro po połączeniu kablem usb.

mpw1

Recommended Posts

Witam

Od 1/2 roku mam Redmi Note 3 pro nic nie uaktualniałem, wersja android 5.1.1 LMY47V MIUI Global 7.1 (stabilna) 7.1.9.0.0(LHOCNCL) Po polsku

1- Po podłączeniu do komputera z win 10 jest tylko dźwięk w komputerze i telefonie że się podłączyło, ale nie ma ikony z telefonem w komputerze. Zmieniałem kable, porty USB nic to nie dało.

Po podłączeniu kabla do komputera otwiera się okno w telefonie z ładowaniem.

W telefonie wyświetla mi się  Urządzenie multimedialne MTP aktywne

oraz Aparat PTP nie aktywne,

Włączanie i wyłączanie tych przełaczników nic nie daje poza tym że słychać dźwięki łączenia.

Na początku z trudem otwierał się katalog na komputerze od jakiegoś miesiąca nie.

Może mi ktoś pomóc ?

Edited by mpw1

Zainstalowałeś Mi PC Suite?

Cytat

Cytat

1. Instalacja Mi PC Suite i sterowników.
http://en.miui.com/thread-92720-1-1.html
Poprawne wgranie sterowników to podstawowy warunek bezproblemowego korzystania z innych poradników. W przypadku problemów z instalacją sterowników przejdź do poradnika nr 2.

2. Wyłączenie weryfikacji podpisu cyfrowego sterowników w systemach (64-bit): Windows 7, Windows 8 i Windows 10.
http://en.miui.com/thread-237673-1-1.html
Uwaga: W przypadku Windows 10 zaleca się skorzystanie z "Temporary method"

Edited by Diabl0pl

2 godziny temu, adrx napisał:

Flashowanie telefonu programem Miflash http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html

1 godzinę temu, Diabl0pl napisał:

Zainstalowałeś Mi PC Suite?

Tak zainstalowałem nową wersję Mi PC Suite, miał problemy z połączeniem z telefonem przez kabel ale jakoś poszło po restarcie komputera łączy się z telefonem wyszukuje zdjęcia muzykę itp niestety dalej nie ma ikony telefonu w oknie z dyskami w windowsie.

Natomiast w menadzerze urządzeń teraz wyświetl jak na zdjęciu poniżej

blad2.png

PCSuite widzi telefon, zainstalowałem sterownik qualkoma i nie mam żadnych żółtych komunikatów w Menadżerze urządzeń. Zainstalowałem też Mi flash.

Teraz mogę flaszować tylko nie wiem czy nie stracę żadnych danych z telefonu, na czym polega to flaszowanie tak w dwóch zdaniach, co się dzieje z telefonem ?

Podczas flashowania należy wybrać opcję "flash all" (clean all), jak widnieje w instrukcji, więc z telefonu wszystko znika. Warto zrobić kopię zapasową danych, których nie chce się utracić. Samo flashowanie to w skrócie takie bezpośrednie wgrywanie nowego systemu na telefon.

Edited by Diabl0pl

No to dziękuję za taką opcję, to grubsza operacja jest.

To nie mam pomysłu co dalej robić wkurzające jest że nie mogę zgrać plików z telefonu, jedyna metoda to wyjmowanie karty sd i wkładanie do komputera. Może ktoś będzie miał jakiś prostszy pomysł, bo jak rozumiem flaszowanie też nie daje 100 gwarancji.

A może ktoś zna dobrze angielski i mógłby poszukać czegoś na oficjalnym forum xiaomi ?

Szanowny moderatorze więc nie kasuj tego wątka, bo jak widać rozwiązania nie ma !!

Moderator raczej nie skasuje wątku, jeśli poprawisz tytuł tematu w pierwszym poście. :P Jeżeli telefon kupiłeś w Chinach i nie ruszałeś softu, to na 99% jesteś na jakimś nieoficjalnym systemie, z którego nie ruszysz się w żaden sposób bez flashowania.

EDIT: Jeśli chodzi o samo flashowanie, to nawet jeśli nie system w telefonie jest problemem, to jest polecane, żeby to zrobić.

Można też to ugryźć z drugiej strony. Spróbuj zainstalować łatkę dla Windowsa:

Media Feature Pack

Edited by Diabl0pl

Nie wiem jak zmienić tytuł a moderator mi nie odpowiedział, Telefon kupiłem w Polsce od firmy i mam w nim  wersja android 5.1.1 LMY47V MIUI Global 7.1 (stabilna) 7.1.9.0.0(LHOCNCL) Po polsku  nic nie uaktualniałem nic nie grzebałem.

To poradź mi jeszcze co w takim razie robić, generalnie robię takie flaszowania pierwszy raz w życiu.

Ja mam fajny program do kopiowania nazywa się airdroid w Google play jest za darmo  sprawdź polecam. I możesz jeszcze odinstalować sterowniki i zainstalować ponownie u mnie czasami się zdarzało że niektóre sterowniki się po prostu psuły.  I spróbuj jeszcze sprawdzić na inny kompie żeby sprawdzić czy to wina telefonu 

Edited by madmax86

Sprawdziłeś, czy możesz zainstalować tą łatkę dla Windowsa i czy ona coś zmienia?

Co do softu w przypadku kupowania u polskiej firmy to naprawdę nie wiem i prawdopodobnie nikt nie wie, czy wgrane jest oficjalne oprogramowanie, czy może "oficjalne", takie w cudzysłowie.

Link do instrukcji flashowania jest podany w drugim poście przez @adrx, instrukcja wprawdzie jest po angielsku, ale nie wydaje mi się, by była specjalnie problematyczna.

Edited by Diabl0pl

PCSuite widzi telefon, zainstalowałem sterownik qualkoma i nie mam żadnych żółtych komunikatów w Menadżerze urządzeń. Zainstalowałem też Mi flash.

Teraz mogę flaszować tylko nie wiem czy nie stracę żadnych danych z telefonu, na czym polega to flaszowanie tak w dwóch zdaniach, co się dzieje z telefonem ?

Który sterownik Qualcomma? Walczę z tym na Win 7. Sterownik MTP działa tylko poprawnie w TWRP Recovery i tylko tam mogę coś wrzucić na telefon...

• Tapatalk • Redmi Note 3 Pro •

Spróbujcie zainstalować to. Oczywiście wybierzcie swoją wersję systemu.

Media Feature Pack Windows 10 x64

https://mega.nz/#!NZlkXALQ!90FK_Oj64TyncWKliLwRmy51V24J8RgfmmPt1jMxWuQ

Media Feature Pack Windows 10 x86

https://mega.nz/#!IYd0xbKQ!1p1uI6UVrVHez_-m2NFdw411HHVhvBKL8t70O9KOgEk

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...