Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie wcześniejsze informacje (szczególnie od Zunio84), oto kolejny zestaw pytań.

Udało mi się po wielu perypetiach odblokować bootloader - po otrzymaniu smsa od producenta trzeba po prostu poczekać z tydzień i Unlock tool dziala bez problemu weryfikacji telefonu przy 50% co jak wyczytałem jest częstym problemem.

Jednakże do tego czasu zdolalem zrobić (być może nie potrzebnie)chyba wszystkie możliwe czary jakie są opisane na forach - zabawa z VPN, tańce deszczu, chowanie telefonu pod poduszkę na noc itd. oraz (!!!) instalacja MIUI w wersji China Dev zamiast gównoromu od dostawcy telefonu (o tym pisano na forach anglojęzycznych - że rzekomo nie da się odblokować bootloadera na gównoromie).

Wyszło mi to na dobre ponieważ telefon przestał się grzać i wypluwać reklamy jak MG42 (robił to podczas normalnej pracy - jakiś koszmar użytkownika) oraz zaczął pracować jak należy.

Teraz czas na instalację polskiego softu i tu powstaje pytanie: Czy jestem w stanie to zrobić?

W instrukcji https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/ stoi jak wół: "Uwaga: telefony Mi4c i MiNote Pro od wersji 6.1.14 (chińskie romy dev i romy fastboot) mają zablokowany bootloader! Poniższa instrukcja nie będzie możliwa do wykonania jeśli na telefonie zainstalowano rom chiński dev lub fastboot powyżej 6.1.14. " co rodzi pytania dodatkowe:

1) jak sprawdzić czy dotyczą mnie ww. informacje (fastboot powyżej 6....)

2) co mogę zrobić by jednak zainstalować sobie ten polski system.

Dzięki za wyjaśnienia.

H.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ręce opadają jak się czyta te wzruszające historie. Skoro odblokowałeś bootloader to możesz teraz instalować co tylko chcesz.

Wysłane z mojego Mi-4c

Opublikowano

Mam nadzieję że nie opadły za nisko, bo można przestać wyglądać jak człowiek, co może skutkować wieloma nieprzyjemnymi sytuacjami. Zacytuję jeszcze raz fragment instrukcji który wprawił mnie w konsternacje: "Poniższa instrukcja nie będzie możliwa do wykonania jeśli na telefonie zainstalowano rom chiński dev". Ja mam zainstalowany Rom chiński dev.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzieje się tak z moim cudem, że działa tylko przy ładowaniu do laptopa. Po tradycyjnym ładowaniu w gniazdku za każdym razem się "aktualizuje" po czym po minucie bytności w systemie wyłącza się i tak w kółko Macieju.

Wiem, że mam wgrany SYFMIUI, ale przynajmniej odblokowany bootloader skoro to g mi wgrano w momencie zakupu, czyli jakieś niemal 2 lata temu.

Proszę o pomoc telefoniczną we wgraniu mi aktualkę MIUI przez miflash china /global dev i wgraniu z xiaomi.eu? Oferują drobną zapłatę, najlepiej ludzie z Trójmiasta.

19225426_771577926335919_6911966182222763493_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, kamillm napisał:

2 lata na syfmiui.....?

Nie no, pomogłeś mu tą odpowiedzią - nie ma co. Skoro dotychczas działała, to po co ruszać? :)

18 godzin temu, Julusz napisał:

Dzieje się tak z moim cudem, że działa tylko przy ładowaniu do laptopa. Po tradycyjnym ładowaniu w gniazdku za każdym razem się "aktualizuje" po czym po minucie bytności w systemie wyłącza się i tak w kółko Macieju.

Wiem, że mam wgrany SYFMIUI, ale przynajmniej odblokowany bootloader skoro to g mi wgrano w momencie zakupu, czyli jakieś niemal 2 lata temu.

Proszę o pomoc telefoniczną we wgraniu mi aktualkę MIUI przez miflash china /global dev i wgraniu z xiaomi.eu? Oferują drobną zapłatę, najlepiej ludzie z Trójmiasta.

TWRP pewnie nie masz wgranego, nie?

1. Zatem pobierz https://eu.dl.twrp.me/libra/twrp-3.1.1-1-libra.img;

2. Następnie pobierz sterowniki ADB i Fastboot https://devs-lab.com/download-minimal-adb-fastboot-tool.html (o ile już ich nie masz);

3. Potem wrzuć plik z punktu 1 do folderu, gdzie zainstalowałeś rzeczy z punktu 2;

4. Będąc w tym folderze odpalasz konsolę i podpinasz pod komputer fona w trybie fastboot (włącznik + vol up);

5. Jak już wszystko będzie gotowe, to w konsolę wklepujesz to co poniżej - oczywiście pamiętając, by nazwa wskazywanego pliku się zgadzała;

Uruchomienie z pliku
fastboot boot TWRP_3.1.1-1.img

Wgranie na stałe
fastboot flash recovery TWRP_3.1.1-1.img

fastboot reboot

6. Po instalacji zakończonej powodzeniem wgrywasz jaki tam ROM chcesz pamiętając, że MIUI oparte o Androida 7.0 blokuje bootloader, więc musisz posiadać zgodę na jego ponowne odblokowanie albo już niczego więcej nie wgrasz. Polecam więc wrzucenie przedostatniej wersji STABLE, czyli 8.2.1.0 (oparta na Androidzie 5.1 i wersje xiaomi.eu nie blokują bootloadera).

Edytowane przez Antyhaker
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...