Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałbym się dowiedzieć od kogoś używającego Cyanogenmod 13 na Xiaomi Mi5 jak działa ten system na tym sprzęcie.

Nigdy nie używałem Cyanogenmoda i w sumie chciałbym zobaczyć jak to pracuje, ale nie wiem czy warto. Obecnie mam rom xiaomi.eu 7.5.7 stable.

Jak myślicie, drodzy forumowicze - warto czy nie warto? A może lepiej poczekać na MIUI8 stable?

Jeśli już zdecydowałbym się na wgranie CM to to jest odpowiedni do tego poradnik? 

Spoiler

I jak później w razie czego wrócić do MIUI? Przez MiFlash?

Pozdrawiam

Edytowane przez RSL
Opublikowano

Wrócisz przez twrp albo miflash, sam wybierzesz co będziesz chciał. Instalacja jest prosta jak drut, wchodzisz w TWRP, robisz wipe dalvik/cache/data/system i potem we flash flashujesz ściągnięty CM13 oraz gapps z opengapps.com (wybierasz ARM64 prawdopodobnie, ale niech ktoś potwierdzi).

Opublikowano
Wrócisz przez twrp albo miflash, sam wybierzesz co będziesz chciał. Instalacja jest prosta jak drut, wchodzisz w TWRP, robisz wipe dalvik/cache/data/system i potem we flash flashujesz ściągnięty CM13 oraz gapps z opengapps.com (wybierasz ARM64 prawdopodobnie, ale niech ktoś potwierdzi).

Potwierdzam.

Co do tego softu to podobno jednak na razie że względu na zmiany w kodzie chwilowo nie działa dioda led i niektórzy mają problemy z czytnikiem palucha.

Ja polecam cm13 od santosha. Nieoficjalny ale jak na razie lepszy i stabilniejszy od tego oficjalnego. Pewnie to się za chwilę zmieni bo poprawia błędy ale na razie tylko tamten. Sot około 7-8 godzin na rnp3p

Wysłane z mojego Redmi Note 3

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 10.08.2016 o 17:52, grzesiekbu napisał:

Potwierdzam.

Co do tego softu to podobno jednak na razie że względu na zmiany w kodzie chwilowo nie działa dioda led i niektórzy mają problemy z czytnikiem palucha.

Ja polecam cm13 od santosha. Nieoficjalny ale jak na razie lepszy i stabilniejszy od tego oficjalnego. Pewnie to się za chwilę zmieni bo poprawia błędy ale na razie tylko tamten. Sot około 7-8 godzin na rnp3p

Wysłane z mojego Redmi Note 3

Ale Mi 5 to nie RN3 i ROMy budują inne osoby ;) 
Ja korzystałem od pierwszego dnia z Resurrection Remix i bardzo chwaliłem. Bazuje na CM13, ale ma dodane mnóstwo dodatkowych opcji. Ogólnie polecam, przesiadałem się z Nexusa i "goły" Android jest mi znacznie bliższy. Teraz, w ramach eksperymentu od wtorku siedzę na MIUI.

Jeśli ktoś planuje się przesiadać niech nie daje się ponieść emocjom i dokładnie czyta - większość ROMów zaczyna być budowanych z użyciem udostępnionego przez Xiaomi kodu kernela, gdzie jest jeszcze trochę błędów. Developerzy pracują w pocie czoła i do weekendu będzie wszystko pewnie załatwione, ale na razie występują problemy z funkcją Ambient Display, nie działa audio przez słuchawki i poniżej 5% baterii system niesamowicie się tnie (no i w dalszym ciągu nie działa w 100% dotykowy home button).

Opublikowano

Wyszedł dzisiaj oficjalny CM13, jak na razie wszystko jest okej. Działa już Ambient Display i audio, została wydajność poniżej 5% baterii.

Do tego dostępny jest overclocked kernel, podkręca najtańsze Mi5 do tej wersji 2.15 GHz.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 21.10.2016 o 21:22, Mathias napisał:

Wyszedł dzisiaj oficjalny CM13, jak na razie wszystko jest okej. Działa już Ambient Display i audio, została wydajność poniżej 5% baterii.

Do tego dostępny jest overclocked kernel, podkręca najtańsze Mi5 do tej wersji 2.15 GHz.

Ile masz w ciągu dnia godzin włączonego wyświetlacza (jaki jest % jasności),jakie jest połączenie internetowe,co robisz w ciągu dnia na telefonie?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10/26/2016 o 22:37, majdan12 napisał:

Ile masz w ciągu dnia godzin włączonego wyświetlacza (jaki jest % jasności),jakie jest połączenie internetowe,co robisz w ciągu dnia na telefonie?

Około 5.5 godziny na wyświetlaczu, jasność koło 40%, od rana do 15 na LTE potem Wi-Fi, przeglądam fora, oglądam filmy na YouTube etc - standard.

Edytowane przez Mathias
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy na CM jest opcja nagrywania rozmów?

Czy da się automatycznie (za pomocą Lamy) włączać/wyłączać Transfer Danych o zadanych godzinach.

Edytowane przez Koola
Opublikowano (edytowane)

Zastanawia mnie jedna sprawa, jak wygląda sprawa z pamięcią? Przykładowo jestem na globalu i do fona wgram sobie kilkadziesiąt giga plików (muza, foto, filmiki itp) a po jakimś czasie będę chciał wgrać sobie np CM. Czy wszystkie pliki muszę przenosić do kompa? Mi5 nie ma karty pamięci i tu jest problem. Czasem sobie na obecnym fonie po instaluje jakieś mody albo co innego a później fona nie mogę odpalić i lipa. Wtedy wchodzę w cwm i przywracam klon i jest gitara. Jak sytuacja wygląda na mi5 która nie ma zew karty sd? Można zrobić klon z pozycji cwm? no i jak wygląda sytuacja z flaszowaniem nowego (jakiegokolwiek) romu bo z tego co wiem powinno się robić full wipe, które czyści "niby" wszystko? 

Edytowane przez tomass202
Opublikowano

Ktos instalowal przez TWRP?

Ja sciagnalem plik zip na telefon, odpaliłem recovery i wybrałem paczke do wgrania i wyskoczyly jakies bledy i się nie powiodło. Czy cos jeszcze trzeba zrobić?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.11.2016 o 18:55, phcore napisał:

polityka CM

A mówisz o..?

2 godziny temu, wi5nia napisał:

Ktos instalowal przez TWRP?

Ja sciagnalem plik zip na telefon, odpaliłem recovery i wybrałem paczke do wgrania i wyskoczyly jakies bledy i się nie powiodło. Czy cos jeszcze trzeba zrobić?

Zależy jakie błędy konkretnie.. Zrobiłeś wipe system/cache/dalvik/data?

Edytowane przez Mathias
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...