k0rdian Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam. Bardzo proszę o pomoc, bo tracę już cierpliwość. Chcę zainstalować czyste MIUI 8, albo najnowsze 7. Mam zablokowany bootloader, zablokował mi się, chociaż instalowałem wcześniej jeszcze TWRP. Ponoć jest możliwość zainstalowania MIUI 8 przez MiFlash. Pobrałem "xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_6.8.4_v8-5.1.zip" i nie wiem, co zrobić dalej. Przez TWRP wywalało bootloopa, teraz TWRP nie mam, bo bootloader się zablokował i mam problem z odblokowaniem. Odechciewa mi się już wszystkiego, proszę o pomoc.
kamilstw7 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja bym spróbował wgrać jakiś system przez EDL na zablokowany bootloader żeby dało się włączyć telefon, zalogować się na konto xiaomi i odblokować bootloader, a wtedy TWRP wgrać i po wszystkich wipach rom xiaomi.eu. U mnie po zablokowaniu bootloadera zawsze bez problemu mogłem odblokować, ale może na tym romie co masz się nie da. Korzystając z tego poradnika powinieneś dać radę, bo wszystko ładnie opisane. Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez kamilstw7
k0rdian Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Telefon mam postawiony już, chodzi mi tylko i wyłącznie o instalację MIUI 8
ahr Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Przy zablokowanym to tylko global lub china miflashem. Linki znajdziesz w poradniku o formatowaniu telefonu.
k0rdian Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Mam trzy pytania jeszcze 1. Czym różni się global od wersji na miuipolska? 2. Dlaczego też wrzucając przez TWRP wywaliło mi bootloopa? Czytałem coś o zmianie rozmiaru partycji systemowej, powinienem to zrobić przez TWRP? 3. Czy da się szybko odblokować bootloadera w NOTE 3 PRO.
kamilstw7 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 1. Global jest to ogólna wersja z zawartymi wszystkimi językami, oficjalne oprogramowanie, a xiaomi.eu/miuipolska jest to przerobiona wersja china dev zrobiona pod Europę, dodane są języki (w china są tylko 3), cały pakiet google, przydatne aplikacje, funkcje i trochę usprawnień przyjaznych użytkownikom i okrojona ze zbędnych śmieci i wgrać się ją da tylko na odblokowanym bootloaderze. 2. Rozmiar partycji to zmieniało się chyba w starych Xiaomi, a w nowych z tego co wiem nie trzeba się z niczym takim bawić. Zwykle zablokowanie bootloadera było wynikiem wgrywania miui na androidzie 6.0 i próbie powrotu do 5.1, raczej nie powinien u Ciebie wystąpić, ale jak widać coś poszło nie tak, raczej nie ma się co przejmować tylko odblokować bootloader, wgrać twrp, zrobić pełny wipe i wgrać miui 8 w twrp albo przez MiFlash nawet na zablokowanym bootloaderze, ja bym wgrał 6.8.4 xiaomi.eu przez recovery. 3. Booloadera ja za każdym razem odblokowuję przez MiFlashUnlock i trwa to około minuty wliczając czas zalogowania się na konto xiaomi w programie.
k0rdian Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Prosiłbym w takim razie jakieś sugestie dotyczące instalacji systemu przez twrp. Bo pobrałem system stąd i poprawnie zainstalowałem twrp, jednak po restarcie złapałem bootloopa. Bardzo proszę o sposób na rozwiązanie tego problemu. Będę wdzięczny. Od wczoraj mam telefon, a jeszcze normalnie go nie używam, bo męczę się z aktualizacją systemu. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, bo brak mi już cierpliwości. Myślałem, że nie będzie z tym takiego problemu, bo już nie takie telefony flashowalem, a tutaj takie zaskoczenie
wtbn Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Ale probówałeś robić z poradnikiem, hmm? Wszystko jest opisane - odblokowanie bootloadera, instalacja. Z jakiego systemu przechodziłeś? Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez wtbn
k0rdian Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Jeszcze nie próbowałem z poradnikiem, bo sznerwów poszedłem po piwo i oglądam Olimpiade. Przeszedłem z wersji zamieszczonej poniżej na screenie. Zainstalowałem twrp i próbowałem zainstalować ósemke z miui Polska. Po rzekomo poprawnej instalacji pojawił się bootloop. Obecnie posiadam wersję global 7.3.2.0. Zainstalowana dzięki pomocy poradnika na YouTube o unbricku. Pierwotna wersja później (otrzymana razem z telefonem) : Screenshot
Daviteusz Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Uruchom telefon w trybie EDL tym sposobem:http://forum.xda-developers.com/redmi-note-3/how-to/guide-reboot-to-edl-mode-fastboot-test-t3398718 Pobierz najonwszy Global Dev:http://update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=kenzo_global&b=X&r=global&n= MiFlash:http://bigota.d.miui.com/tools/MiPhone20151028.exe Podłącz telefon pod PC i zainstaluj GlobalDev przez miflash. Po instalacji zaczekaj aż się uruchomi telefon do pulpitu. Uruchom tryb fastboot, odblokuj bootloader oficjalną metodą i wgraj TWRP:https://dl.twrp.me/kenzo/ fastboot flash recovery recovery.img fastboot boot recovery.img W Recovery zrób wipe data/factory reset i zainstaluj rom miui polska. Instalowałem tak gdy złapałem bricka (zablokował się ponownie bootloader) no i działa Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez Daviteusz
ahr Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Użyj nowszego miflasha niż kolega proponuje, na tym mogą (ale nie muszą) wystąpić problemy. 1
kamilstw7 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Pewnie system poprawnie się zainstalował, a bootlop wynikał z zablokowania się bootloadera po instalacji skoro mówisz, że był później zablokowany, bo xiaomi.eu będzie działało tylko na odblokowanym i u mnie np. zaczynał się włączać w takiej sytuacji, a po chwili restart. Możliwe, że wystarczyło tylko po tej instalacji pobawić się w odblokowanie, wgrać twrp, w twrp zrobić ewentualnie factory reset (czyszczenie cache, dalvik i data w recovery) i miui 8 powinno wstać bez problemu. A przed instalacją lub po robiłeś czyszczenie w recovery? Dziwne tylko, że bootloader blokował się po instalacji xiaomi.eu. Na spokojnie powinieneś wszystko ogarnąć, początki zawsze trudne, a później już z górki Najlepiej spełnia moje wymagania rom z miuipolska, nie ma zbędnych śmieci od google, które jak ktoś chce to sobie sam może zainstalować.
k0rdian Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Odblokowałem bootloadera, zainstalowałem TWRP w najnowszej wersji. Zrobiłem full wipe, wybrałem paczkę z karty SD do instalacji (xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_6.8.4_v8-5.1.zip). Installation Successfull -> BOOTLOOP i zablokowany bootloader na nowo. Jestem po prostu załamany... Edit: Przy próbie instalacji MIUI 7 przez TWRP też jest bootloop. Pojawia się na chwilę logo MI i czarny ekran... Mam po prostu już dość... Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez k0rdian
k0rdian Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Wszystko: Dalvik Cache, System, Data, Intnernal Storage, Cache. Zostawiam tylko microSD. Ogólnie procedura wygląda tak. Próbuję instalować przez TWRP, pojawia się bootloop. Więc uruchamiam Fastboot w trybie EDL, uruchamiam MiFlash i odpalam "kenzo_global_images_V7.3.2.0.LHOMIDD_20160419.0000.19_5.1_global". Po instalacji odblokowuję bootloadera komendą "unlock-go". Sprawdzam - device unlocked: True. OK. Wrzucam TWRP przez fastboota. TWRP się pojawia i dalej już jak widać.. Próba instalacji z ZIPa = bootloop. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez k0rdian
ahr Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) To jeszcze sprawdź czy nie masz w twrp zaznaczonej opcji "symuluj działania". Albo zrób instalację bez wipe, a dopiero z romu factory reset. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez ahr
k0rdian Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Dostałem informację, że odblokowanie telefonu inną metodą niż MiUnlock nie jest skuteczne, ja odblokowywałem przez fastboot oem unlock-go, ale ponoć nic to nie daje, mimo, że napisane "Device unlocked true". Więc chyba zostaje mi tylko czekać na zgodę.
k0rdian Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Problem rozwiązany. Dla potomnych: Nie ma sensu odblokowywać bootloadera komendami itd, nie są skuteczne, mimo, że pokazuje "device unlocked: True". Trzeba odblokować przez MiUnlock, zainstalować TWRP i wszystko elegancko śmiga. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi