pueblo Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Cześć. Warto korzystać z tej opcji wysyłki np. u Goldwaya? Chodzi mi głównie o vat, bo w sumie przy zamówieniu telefonu za jakieś 112-135$ ten vat, to jednak tylko trochę więcej niż koszt przesyłki.
piotr469 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 To już musisz sam zdecydować - zwykła przesyłka może, ale nie musi trafić na VAT. Z kolei eu express to dopłata z góry za brak VAT. Czyli albo znasz ostateczną cenę przy składaniu zamówienia, albo w momencie odbierania przesyłki. Jeden stwierdzi, że woli ryzyko i może zapłaci mniej, inny że woli dopłacić, a nie przejmować się dodatkowymi kosztami. Każdy podejmuje decyzję indywidualnie Wysłane z Redmi Note 3 Pro 1
pueblo Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Co do vatu, to wysyłanie przesyłki jako gift i deklarowanie odpowiednio niskiej wartości nie gwarantuje uniknięcia vatu?
piotr469 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Nie, gift i niska deklarowana wartość nie daje gwarancji braku VAT. Celnicy to też ludzie. Takie przesyłki też sprawdzają. Wysłane z Redmi Note 3 Pro
bergmen Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) Seller shipping method dochodzi do odbiorcy w max 10 dni (średnio 8). Więc nie tylko gwarantuje brak opłat. To też należy wziąć pod uwagę przy ustalaniu opłacalności tej metody. Edytowane 5 Sierpnia 2016 przez bergmen
penetratore Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Przeczytałem posty powyżej i dalej nie rozumiem na czym polega Sellers shipping. Czy przy tej metodzie ja deklaruje wartość? Na jakiej podstawie twierdzicie że nutę będzie VATu?Pene-talk
tpawel Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Sellers shiping method u Goldwaya gwarantuje brak VAT. Nic nie deklarujesz. Sprzedawca wysyla najpierw paczkę do innego kraju UE i tam ją odprawia. Potem stamtąd idzie kurierem do Ciebie. Ze względu na to że ta paczka wtedy już nie idzie z Chin tylko z UE to nie podlega opodatkowaniu w PL Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
latet Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Dnia 31.10.2016 o 15:01, tpawel napisał: Sellers shiping method u Goldwaya gwarantuje brak VAT. Nic nie deklarujesz. Sprzedawca wysyla najpierw paczkę do innego kraju UE i tam ją odprawia. Potem stamtąd idzie kurierem do Ciebie. Ze względu na to że ta paczka wtedy już nie idzie z Chin tylko z UE to nie podlega opodatkowaniu w PL Jak jednak wiadomo – w przyrodzie nic nie ginie. Kto więc płaci ten VAT za te telefony wchodzące z Chin do EU? Gdzie jest haczyk?
tpawel Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Różne państwa różnie podchodzą do sprawy VAT. Czesc bogatszych krajów UE olewa takie paczki. Podejrzewam że tak jest w tym przypadku. Idzie do takiej Francji i tak jest paczka przepakowana i wysłana dalej. A że do PL przychodzi z EU to już nikt nie VATujeWysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
djcrazy Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Tutaj jest opisana ta metoda. https://pl.aliexpress.com/store/product/FAQ-in-Polish/311331_32655310631.html
wojtekmarchewka Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) 19 minut temu, tpawel napisał: Różne państwa różnie podchodzą do sprawy VAT. Czesc bogatszych krajów UE olewa takie paczki. Podejrzewam że tak jest w tym przypadku. Idzie do takiej Francji i tak jest paczka przepakowana i wysłana dalej. A że do PL przychodzi z EU to już nikt nie VATuje Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka Ja nie wiem ale się wypowiem , mam takie luźne myśli, że może jak paczka idzie dwutorowo ( z przepakowaniem ) to kto ma zapłacić VAT np. w Anglii czy Holandii, firma kurierska? no jasne że nie ona. Przecież tam nie ma adresata który będzie wyjaśniał co, ile i za ile jest w paczce. Jest w pełni obsługiwana przez dostawcę więc to on przepakowuje ( może tu są ukryte jakieś koszty związane z przepakowanie, a o których nie wiemy ) Taka ciekawostka na ok 30 paczek ze zwykłą darmową śledzoną przesyłką NLPost żadna nie dostała Vat-u Edytowane 1 Listopada 2016 przez wojtekmarchewka
latet Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 2 godziny temu, djcrazy napisał: Tutaj jest opisana ta metoda. https://pl.aliexpress.com/store/product/FAQ-in-Polish/311331_32655310631.html cyt. "... trafiają najpierw do Wielkiej Brytanii, gdzie przechodzą procedurę celną. Do Polski trafiają nieobciążone podatkiem VAT...". No to na czym ta "procedura celna" polega? Na przymykaniu oka? Trochę to dziwne, bo przecież tych przesyłek z tego sklepu do klientów w EU korzystajacych z tej metody musi być setki dziennie. Dlaczego IbuyGou na to nie wpadnie? Mają przesyłki "EU Direct", ale do nich jest pełny VAT wliczony, różnica w cenie jest duża. P.S. Ciekawe, czy po dokonaniu się Brexitu nadal będzie to możliwe? P.S.2. Czy podpisanie przez UE z Kanadą ten głośnej umowy CETA o wolnym handlu oznacza, że nie będzie VAT-u na tego typu przesyłki z Kanady do PL, tak jak teraz nie ma z UK i innych krajów UE do Polski?
tpawel Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Moim zdaniem to takie przymykanie oka. Z brexitem nie ma problemu, teraz paczki idą przez Francję. Czemu IBG nie wpadnie na to? Ich zapytaj Co do CETA to ciężko stwierdzić co tam jest tak naprawdę. Ceny elektroniki,samochodow mają świetne. Może zacznie się nowa boom na import stamtąd. Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
wojtekmarchewka Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 DHL Polska też musi przymykać oczy bo co o Vat-ują gdy taki IBG zerwie z nimi umowę i przestanie nadawać za ich pośrednictwem, zapewne już krucho się zrobiło gdy na miesiąc wprowadzili UPS TAX Free, i oficjalnie odradzali Dhl. Niestety przez zaginięcia paczek, szybko opcja UPS zniknęła z oferty sklepu. Usługa ta polegała na tym samym co "SSM" czyli przepakowanie paczki w Holandii, i na trasie z Nl do Pl było aż 60% zaginięć paczek, myślę że na opcji przepakowania się już spażyli. Myślicie że w Dhl wierzą w to że paczce formatu A6 jest 2x słuchawka bluetooth o wartości 2x10$. Jasne że Dhl samym IBG nie żyje, ale muszą iść na kompromisy także poprzez wysyłki z innych sklepów i dlatego potrafi wiele paczek przejść bez VAT (6 paczek z IBG) lub z naliczononym z deklarowanej wartości przez sklep ( 1 paczka z Gearbest), a trzymanie przesyłki i dosyłanie im dokumentów ( 1 paczka z Gearbest) Dlatego także IBG wprowadza ubezpieczenie od VAT bo na takie kompromisy firm przewozowych liczy
tpawel Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Dhl ma w nosie ile VAT weźmie bo mają stała opłatę za odprawę. VAT idzie na konto skarbu państwa. Po co więc mają zatrudniać kolejnych ludzi do obslugi jak na WERach pocztowych i prosić o dokumenty dotyczące wartości paczki skoro nic z tego nie mają Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
wojtekmarchewka Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) 38 minut temu, tpawel napisał: Dhl ma w nosie ile VAT weźmie bo mają stała opłatę za odprawę. Uwierz mi że Dhl ma opłaty nie stałe, a jakieś losowe w przypadku przesyłki za ok 100$ zapłaciłem 140 zł (opłata z kwoty deklaracji) , za 32$ zapłaciłem ok 100zł (opłata z przesłanych im dokumentów i po zatrzymaniu przesyłki na weekend) , inni pisali że za 40$ płacili ok 30 zł. Może i mają w d*pie ile Vatu naliczą, ale mają stawki % za obsługę Twojej przesyłki, więc im większa wartość przesyłki tym większa prowizja ich, np za to że opłacą VAT za Ciebie abyś szybciej miał przesyłkę lub magazynowanie przesyłki czekając na dokumenty ( tam to dopiero kasa leci ) Edytowane 2 Listopada 2016 przez wojtekmarchewka
tpawel Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Czyli niezła loteria. Pod tym względem już lepsza PP. Wiadomo że 23% + 8zl Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi