Jump to content

Jak soft polecacie na tą chwilę do mi5

kedar1333
 Share

Recommended Posts

Witam

Panowie odblokowalem mojego mi5 wgralem soft 6.2.24 Eu i co dalej? Chodzi mi o w miarę stabilny soft z językiem polskim. Z góry dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Bardzo dobrze. Wytrzyma spokojnie dzień użytkowania (nawet dość intensywnego). Jest bardzo stabilny nie licząc pomniejszych problemów. Np. Outlook - nie wiem czy korzystasz ale za każdym razem jak uruchamiam na sekundę wyświetla mi się komunikat "nie można nawiązać połączenia" i dopiero potem pojawiają się maile (gmail działa normalnie). Jak sam widzisz są to detale, telefon po przesiadce z romu chińskiego sklepu w końcu działa :P

Podepnę się, żeby nie robić niepotrzebnego dziadostwa. Jestem kompletnie zielony jak chodzi o ROMy i samo Xiaomi, kupiłem mi5 i posiadam takie cuda jak na grafice jak chodzi o ROM. Tylko ciągle widze czy w pytaniach czy w tematach na forum wersje 6. x x x i teraz pytanie, czy coś z tym robić i aktualizować, czy zostawić jak jest czy cóż? Jak klikam aktualizacje systemowe to mi się nic nie wyświetla - w sensie nie pokazuje nic do aktualizacji. Jak mówię, póki co po 3 dniach użytkowania dopiero "sprawdzam" ten telefon a sam android jest mi jeszcze troche obcy.

Screenshot_2016-06-18-18-58-57_com.android.settings.png

Kolego, nie chcę być złośliwy, ale decyzję o zakupie Xiaomi powinieneś podjąć po wcześniejszym zapoznaniu się z tematem, wiedziałbyś co Cię czeka. A teraz ? No cóż, nie ma rzeczy niemożliwych. Sprawdź czy możesz wejść do recovery. Poczytaj temat o odblokowaniu bootloadera oraz instrukcję instalacji.

Wysłane z MI5

37 minut temu, zielonyBB napisał:

Prawie ?

Prawie :)

Jestem przyzwyczajony do jakości htc i customowych romów do nich, więc problemów z miui na mi5 nie traktuję jako coś co może się zdarzać :)

W każdym razie ze wszystkich romów jakie testowałem na mi5, 6.6.16 ma najmniej usterek/niedoróbek...

• Like 1

jak dla mnie kilka problemów jest, po długim używaniu aparatu przedniego potrafi obraz klatkować(wczoraj na imprezie zrobilismy około 300 fot i zdarzyło sie to moze 2/3 razy), trzeba wyjść do pulpitu i znów do aparatu to 1, drugim moim osobistym problemem jest lte w plusie, a raczej jego brak.. 3 błędem jest średnio działający klawisz home, nie zawsze załapie za pierwszym razem i trzeba nacisnąć drugi raz. 

U mnie na najnowszym wszystko zasadniczo działa. Raz się zdarzyło że nie mogłem ustawić tapety no i ten guzik Home... Na ostatnim V7 wystarczyło musnąć, na tym trzeba jakby dłużej dotknąć. Tyle, reszta jest ok.

Wysłane z MI5

Dnia 20.06.2016 o 18:05, lyru332 napisał:

Ja również polecam  6.6.16, użytkuje co prawda drugi dzień ale ja osobiście jeszcze z żadnymi błędami się nie spotkałem :)

A ja już się cieszyłem, że w tym romie naprawili błąd z autoobracaniem, ale po 2 dobach znowu musiałem zrestartować tel :(

btw. jako, że rozładowała mi się słuchawka, to używałem długo głośnika telefonu. Straszliwie prądu to ustrojstwo żre :) google maps+yanosik+audiobook i... rozładowywanie ok 30%/h (mimo podłączenia do ładowarki samochodowej 2.1A) Bez głośnika ładowarka daje radę doładowywać tel ok 5%/h

Edited by dylon

Hmmm, ja akurat mam BT w aucie to podłączam audiobooka przez BT, do tego google maps i yanosik i samsungowa org. ładowarka samochodowa ładuje w miarę szybko, nie jestem w stanie powiedzieć ile ale myślę, że w 1h to z 20% załaduje

co do romu to ja się spotkałem jedynie z małymi problemami z dotykiem ale wystarczyło zablokować i odblokować, denerwuje mnie natomiast, że muszę ciągle permission dawać na wszelkie powiadomienia i dostępy itp, da się to jakoś obejść ? bo to od Androida 6.0 jest tak, że o wszystko musi tel pytać, tyle co mi się o uszy obiło...

6 minut temu, lyru332 napisał:

samsungowa org. ładowarka samochodowa ładuje w miarę szybko, nie jestem w stanie powiedzieć ile ale myślę, że w 1h to z 20% załaduje

to jest ślimaczo wolno :D

Zadam głupie pytanie, czy mając odblokowany bootloader mogę wgrać przez miflash rom miuipolska tak jak np chiński dev? :) próbuje przez TWRP cały czas i nie chce pójść niestety... Robię wszystko zgodnie z poradnikiem i walczę już z tym tyle godziń, że ręcę opadają.

Przed chwilą, Bohyn napisał:

@Wariat

Możesz, ale do miflasha są przygotowane wersje jak w wątku:

https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/

Dziękuje za informacje, niestety mam duże problemy... Myślałem, że ucegliłem komórkę, ale miflash działa. Myślałem, że to będzie łatwiejsza sprawa, ale jednak powoli mnie przerasta. Ściągnę ten rom i spróbuje wgrać przez miflash. A powiedz mi, na prawdę czasami trzeba czekać z 20-30min aż komórka ruszy po miflashu?

Przed chwilą, art12 napisał:

@Wariat. Tzn jaki masz komunikat o błędzie? Wgrywanie przez TWRP proste jak budowa cepa. Nie mam możliwości żeby nie działało jeśli robisz wszystko zgodnie z poradnikiem. W końcu po to jest ;)

Już zrobiłem przez miflash :) Przez TWRP nie chciało mi przejść do trybu recovery i męczyłem się cały czas. Po prostu miałem już dość :P Proste to przez miflash jak budowa cepa, a ja głupi cały dzień męczyłem się :P

Po instalacji recovery w fastboocie wystarczy w cmd wpisać 'fastboot boot xxx.img' - gdzie xxx to nazwa obrazu z recovery. Oczywiście pod warunkiem, że recovery jest prawidłowo zainstalowane :)

11 minut temu, art12 napisał:

Po instalacji recovery w fastboocie wystarczy w cmd wpisać 'fastboot boot xxx.img' - gdzie xxx to nazwa obrazu z recovery. Oczywiście pod warunkiem, że recovery jest prawidłowo zainstalowane :)

Wydawało mi się, że recovery zainstalowałem prawidłowo, ale za cholerę nic nie pomagało. Teraz ten miflash u żonki na telefonie to 15min roboty łącznie z ustawianiem telefonu. A na swoim siedziałem 8h :P No ale człowiek mądrzejszy zawsze o parę rzeczy. Ale do tego TWRP jeszcze spróbuje kiedyś wrócić.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...