vhs Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Witajcie, Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem telefonu Mi5 64GB (zakupiony przez ibuygou), ale mam z nim pewne problemy i jestem ciekaw czy ktoś ma na to jakiś sposób. Generalnie moja droga z moim Mi5 była taka: - Pierwszego dnia zaktualizowałem do najnowszej wersji stable, przez OTA, w między czasie czekałem na pozwolenie odblokowania bootloadera - Następnie po odblokowaniu, zrobiłem wipe i zainstalowałem soft stable z Xiaomi.eu, w tym momencie zaczęły się randomowe restarty telefonu i to te zwane wcześniej jako hot restarty czy jakoś podobnie, gdzie cały system się przeładowywał, ale nie wymagał wpisania PINu po restarcie. - Zainstalowałem potem soft z Xiaomi.eu znów, tym razem DEV (w wersji 6.5.7) W tej chwili używałem czynnie telefonu jedynie w drodze do pracy, czyli maks 30 minut, a baterii mi zostało 45%. Nie mam wielu aplikacji, ze statystyk wynika, że ekran zżarł 15%, System Android 28% a Android OS 15%. Mam wyłączone wyszukiwanie Wifi, więc się polepszyło trochę, bo wcześniej to praktycznie w oczach spadało. Także mam dwa problemy: te restarty (średnio 2-3 razy na dzień) oraz battery drain, który jest non stop. Muszę telefon ładować 3 razy dziennie bo nie wytrzyma (raz na noc do ładowarki, raz w pracy i raz po powrocie do domu). Czy ktoś ma jakieś pomysły na to? To jest trochę irytujące, mój poprzedni telefon HTC One m7 trzymał baterię zdecydowanie lepiej, na spokojnie wytrzymał cały dzień i całą noc i nad ranem jeszcze miał jakieś 30%.
vhs Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Opublikowano 12 Maja 2016 26 minutes ago, Poohacz79 said: Robiłeś full wipe? Tuż przed instalacją stable z Xiaomi.eu czyli w momencie kiedy te problemy z restartowaniem się telefonu zaczęły.
dylon Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Z baterią miałem podobne problemy na sofcie chińskim. Problem głównie leżał w obsłudze lte. Obie karty co chilę traciły sygnał i się ponownie logowały do nadajników. Pomogło ustawienie preferowanego trybu 3g. Obecnie mam rom z xiaomi.eu i działam na lte - problemu nie mam. Jeśli chodzi o restarty, to upewnij się, że telefon nie włacza Ci się w kieszeni. Wtedy, mimo zablokowanego ekranu, przy dłużysz naciśnięciu przycisku zasialnia włacza się menu z możliwością rebootu. Kilka dni trwało zanim zajarzyłem skąd mam te restarty Pomaga programik Smart Lockscreen protector https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nezdroid.lockscreenprotector&hl=pl 1
Segor Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 13 godzin temu, dylon napisał: Pomaga programik Smart Lockscreen protector A nie wystarcza opcja z ustawień "Prevent pocket dials" ? A najlepiej to po prostu ustawić sobie prosty wzór na blokadę ekranu + fingerprint. Nic Cie to nie kosztuje, a niepodważalnie zwiększa bezpieczeństwo Twoich danych w przypadku kradzieży itp. (bez odblokowania ekranu nie zgrasz tak łatwo zdjęć z telefonu).
marcin19883 Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Wejdź w ustawienia telefonu i sprawdź ustawienia google w zakładce zabezpieczenia odznacz wszystko, bo gdzies jest opcja, że ci skanuje co chwilę applikacje czy bezpieczne i wysyła lokalizacje telefonu Wysłano z Xiaomi Redmi 2 Prime 1
vhs Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Opublikowano 13 Maja 2016 1 hour ago, Poohacz79 said: Wrzuć dzisiejszy ROM Zaraz wrzucę, dzięki. 15 hours ago, dylon said: Z baterią miałem podobne problemy na sofcie chińskim. Problem głównie leżał w obsłudze lte. Obie karty co chilę traciły sygnał i się ponownie logowały do nadajników. Pomogło ustawienie preferowanego trybu 3g. Obecnie mam rom z xiaomi.eu i działam na lte - problemu nie mam. Jeśli chodzi o restarty, to upewnij się, że telefon nie włacza Ci się w kieszeni. Wtedy, mimo zablokowanego ekranu, przy dłużysz naciśnięciu przycisku zasialnia włacza się menu z możliwością rebootu. Kilka dni trwało zanim zajarzyłem skąd mam te restarty Pomaga programik Smart Lockscreen protector https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nezdroid.lockscreenprotector&hl=pl Wymusiłem 3G i jest jakby troszkę lepiej. Ten telefon restartuje mi się na oczach, leży na biurku i nagle się restartuje. 34 minutes ago, marcin19883 said: Wejdź w ustawienia telefonu i sprawdź ustawienia google w zakładce zabezpieczenia odznacz wszystko, bo gdzies jest opcja, że ci skanuje co chwilę applikacje czy bezpieczne i wysyła lokalizacje telefonu Wysłano z Xiaomi Redmi 2 Prime Kiedyś gdzieś widziałem tę opcję, teraz nie mogę znaleźć, ale poszukam jeszcze.
Poohacz79 Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Kiedyś miałem problemy z lte. Mi pomogło wejście w ustawienia, sieci komórkowe, dana karta sim , punkty dostepu i resetuj ustawienia
marcin19883 Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Usługi Google też zjadają baterie, ale nie da się wył Wysłano z Xiaomi Redmi 2 Prime
vhs Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Opublikowano 13 Maja 2016 2 minutes ago, marcin19883 said: Usługi Google też zjadają baterie, ale nie da się wył Wysłano z Xiaomi Redmi 2 Prime Zżeranie, zżeraniem, wszystko zżera, ale nie zżera aż tak, żebym musiał 3x dziennie ładować telefon No nic, zainstaluję dzisiejszy build i zobaczę czy się polepszy sprawa. Dzięki za pomoc, dam znać z rezultatami dla potomnych.
vhs Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Opublikowano 15 Maja 2016 Działa znakomicie mój telefon teraz, minęło ponad 40 godzin od ostatniego ładowania, a mam jeszcze 55% baterii. Jedyne kroki (któryś musiał pomóc) jakie poczyniłem to: Wyłączyłem LTE (zmieniłem na 3G) Zaktualizowałem soft do wersji 6.5.12 Zdaje się, że restarty też zniknęły. Generalnie temat do zamknięcia za parę dni, jeśli wszystko będzie tak jak jest teraz, to nie będę musiał pisać. Dzięki wszystkim za pomoc.
Bohyn Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Z drugiej strony słabo nie mieć LTE w obecnych czasach
dylon Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Dnia 13.05.2016 o 11:00, Segor napisał: A nie wystarcza opcja z ustawień "Prevent pocket dials" ? A najlepiej to po prostu ustawić sobie prosty wzór na blokadę ekranu + fingerprint. Nic Cie to nie kosztuje, a niepodważalnie zwiększa bezpieczeństwo Twoich danych w przypadku kradzieży itp. (bez odblokowania ekranu nie zgrasz tak łatwo zdjęć z telefonu). Zamiast gdybać zrób test Telefon wygaś i naciśnij przycisk power - ekran się włączy i będzie zablokowany. Teraz przytrzymaj dłużej power i zobaczysz menu gdzie min. będzie reboot.
vhs Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Opublikowano 15 Maja 2016 2 hours ago, Bohyn said: Z drugiej strony słabo nie mieć LTE w obecnych czasach W wolnej chwili zbadam czy to była faktycznie wina LTE. 1
Segor Opublikowano 20 Maja 2016 Opublikowano 20 Maja 2016 Dnia 15.05.2016 o 13:40, dylon napisał: Zamiast gdybać zrób test Telefon wygaś i naciśnij przycisk power - ekran się włączy i będzie zablokowany. Teraz przytrzymaj dłużej power i zobaczysz menu gdzie min. będzie reboot. WTF?! Da się zresetować telefon przy zabezpieczonym ekranie! Zakładałem, że mu się odblokowywał ekran i wtedy resetował się telefon. Jak oni mogli to przeoczyć i czemu tego nie naprawiają???
Rekomendowane odpowiedzi