Mr__DJ Posted June 8, 2017 Share Posted June 8, 2017 Pomogła wymiana baterii Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamuadamu Posted June 22, 2017 Share Posted June 22, 2017 (edited) Cześć dostałem do obejrzenia mi4c 2/16 z objawem 'mrugająca czerwona dioda'. Po gmeraniu z ładowarkami i chwilowym odpięciu baterii telefon zaskoczył, tj. uruchomił się raz do systemu, a następnie padł z racji stanu baterii =0%. W każdym razie system nie uruchomił się już ani razu więcej, ale sprzęt jak najbardziej wstawał w trybie EDL, więc wykonałem flashowanie za pomocą miflash - ok, MIUI7 się podniosło, natomiast wyszło kilka nowych problemów: - telefon ładuje się bardzo wolno z dowolnego źródła - i zawsze pokazuje w systemie, że jest to ładowanie przez USB; z miernikiem na usb faktycznie max. wskazywany prąd ładowania to 5V/0,45A; w uruchomionym systemie (MIUI, CM13) miernik pokazuje wręcz 5V/0,10A, a tylko przy podłączeniu do PC 5V/0,45A - próba restartu na podpiętym ładowaniu z ładowarki kończy się zawsze czarnym ekranem, a po połączeniu kompa z telefonem okazuje się, że telefon jest w trybie EDL; bez zasilania da się zrestartować telefon do systemu oraz do trybów recovery i fastboot -właśnie przywróciłem właścicielowi jego CM13 (tu też pokazuje cały czas ładowanie USB) Teraz pytanie: gdzie szukać rozwiązania - czy to moduł zasilania z portem USB? ps. problemu z baterią nie rozwiązałem - uruchomiłem tel ze swojej starej baterii; natomiast po ponownym podłączeniu ori baterii niezmiennie pozostaje mrugająca czerwona dioda na jakiś krótki czas. ----------- drugi EDIT: przełożyłem sekcję zasilania ze swojego mi4c do ww. trafionej sztuki i nic to nie zmieniło - te same objawy, tj. ładowanie wykrywane tylko jako ładowanie USB oraz niemożliwy reboot telefonu na kablu podpiętym do ładowarki, po telefon ląduje w trybie EDL Edited June 22, 2017 by adamuadamu Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 22, 2017 Share Posted June 22, 2017 Ale na drugiej baterii telefon wstaje i działa? Jak tak, to bateria padła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamuadamu Posted June 22, 2017 Share Posted June 22, 2017 16 minut temu, galakty napisał: Ale na drugiej baterii telefon wstaje i działa? Jak tak, to bateria padła. no jednak bateria jest sprawna - przełożyłem baterię, tj. tę rozładowaną włożyłem do mojego mi4c i bez problemu po kilku sekundach migania czerwonej diody pokazało się 0% na ekranie i bez problemu doładowałem ją do 20%, przełożyłem z powrotem do jej oryginalnego telefonu i system się podniósł. Niestety, cały czas ładuje się bardzo powoli (utrzymuje poziom naładowania na ładowarce). W każdym razie ogniwo było tylko mocno rozładowane i działa, zamiana modułów usb nic nie zmieniła, tj. mój tel ładuje poprawnie, tamten zachowuje się jak w opisie wyżej. Czy pozostaje mi szukanie płyty głównej do tego egzemplarza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 22, 2017 Share Posted June 22, 2017 Skoro moduł USB jest sprawny, to chyba nic innego nie pozostało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lelusz Posted July 22, 2017 Share Posted July 22, 2017 (edited) A ktos mial taka sytuacje, ze po wymianie lcd pojawil sie problem z uruchomieniem telefonu ? U mnie to wygladalo tak, ze wymienilem wysiwetlacz, podpialem wszystkie tasmy... no i przyszedl czas sprawdzic czy wyswietlacz w ogole dziala. Odpalilem, pojawil sie znaczek MI i takie 3 kropeczki oznczajace loading... nie dam sobie reki uciac ale chyba zablokowalo sie to na 3 kropce.. telefon sie wylaczyl i od tamtej pory jedynie laduje 0,4a i miga nieszczesna czerwona dioda. Najpierw byl podlaczony pod oryginalna ladowarke xiaomi, teraz pod laptopa. Dioda miga przez kilka/kilkanascie minut i przestaje. A telefonu jak sie nie dalo wlaczyc tak sie nie da. Da sie jakos zweryfikowac czy to plyta czy bateria ? Pomijajac zakup nowej baterii i wsadzenie jej, jesli odpali to znaczy ze stara zdechla, jesli nie to wiadomo - plyta Z drugiej strony z bateria nigdy nie bylo problemu, naet ostatnio spojrzalem, ze stan baterii jest dobry czy tam doskonaly (w ustawieniach albo w panelu sterowania jest cos takiego). EDIT: Czy jesli w trakcie prob ladowania (czyli kiedy dioda miga) nagrzewa sie plyta to znaczy, ze plyta jest ok ? Edited July 22, 2017 by lelusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted July 22, 2017 Share Posted July 22, 2017 Jeśli płyta się nagrzewa, to zapewne jest zwarcie. Na moje oko uszkodzona podczas wymiany ekranu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lelusz Posted July 23, 2017 Share Posted July 23, 2017 Ale na poczatku sie wlaczyl... Pojawilo sie logo miui i loading, ale sie zatrzymalo, jakby sie zawiesil przy uruchamianiu. Pozniej chyba padla bateria albo ja odlaczylem go od ladowarki bo sie dlugo nie uruchamial ... i skonczylo sie tak jak sie skonczylo Link to comment Share on other sites More sharing options...
lelusz Posted July 26, 2017 Share Posted July 26, 2017 (edited) Coz, bateria zdechla. Przelozylem nowa - da sie wejsc do recovery... ale przy probie uruchomienia telefonu wisi na loadingu, dokladniej na drugiej kropce :/ Czy to koniec telefonu ? A jesli koniec to czy jest jakas szansa na odzyskanie zdjec, filmow i reszty danych ?? :/ EDIT: Jestem skonczonym idiota Bateria wraca do zycia.... po przekladaniu ekranu (a przy tym wszystkich innych tasiemek, aparatow itd itp)... urwa kabelek przypialem do gory nogami stad takie slabe napiecie i marne ladowanie.... Edited July 26, 2017 by lelusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullsblood Posted March 1, 2018 Share Posted March 1, 2018 Mozna przypiąć kabelek do góry nogami? Ja wymieniłem ekran i niestety jedynie migajaca czerwona dioda Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rojeqq Posted April 30, 2018 Share Posted April 30, 2018 ktos juz wie o co tu chodzi? ja wymienilem baterie i nadal to samo .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogas Posted March 4 Share Posted March 4 Co do zasady padł układ łsdowania lub bateria jest tak rozładowana ze BMS jej nie ładuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts