Jump to content

Cegła z migającą czerwoną diodą

tadziq

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Cześć

dostałem do obejrzenia mi4c 2/16 z objawem 'mrugająca czerwona dioda'. Po gmeraniu z ładowarkami i chwilowym odpięciu baterii telefon zaskoczył, tj. uruchomił się raz do systemu, a następnie padł z racji stanu baterii =0%. W każdym razie system nie uruchomił się już ani razu więcej, ale sprzęt jak najbardziej wstawał w trybie EDL, więc wykonałem flashowanie za pomocą miflash - ok, MIUI7 się podniosło, natomiast wyszło kilka nowych problemów:

- telefon ładuje się bardzo wolno z dowolnego źródła - i zawsze pokazuje w systemie, że jest to ładowanie przez USB; z miernikiem na usb faktycznie max. wskazywany prąd ładowania to 5V/0,45A; w uruchomionym systemie (MIUI, CM13) miernik pokazuje wręcz 5V/0,10A, a tylko przy podłączeniu do PC 5V/0,45A

- próba restartu na podpiętym ładowaniu z ładowarki kończy się zawsze czarnym ekranem, a po połączeniu kompa z telefonem okazuje się, że telefon jest w trybie EDL; bez zasilania da się zrestartować telefon do systemu oraz do trybów recovery i fastboot -właśnie przywróciłem właścicielowi jego CM13 (tu też pokazuje cały czas ładowanie USB)

Teraz pytanie: gdzie szukać rozwiązania - czy to moduł zasilania z portem USB? 

ps. problemu z baterią nie rozwiązałem - uruchomiłem tel ze swojej starej baterii; natomiast po ponownym podłączeniu ori baterii niezmiennie pozostaje mrugająca czerwona dioda na jakiś krótki czas.

-----------

drugi EDIT:

przełożyłem sekcję zasilania ze swojego mi4c do ww. trafionej sztuki i nic to nie zmieniło - te same objawy, tj. ładowanie wykrywane tylko jako ładowanie USB oraz niemożliwy reboot telefonu na kablu podpiętym do ładowarki, po telefon ląduje w trybie EDL

Edited by adamuadamu

16 minut temu, galakty napisał:

Ale na drugiej baterii telefon wstaje i działa? Jak tak, to bateria padła.

no jednak bateria jest sprawna - przełożyłem baterię, tj. tę rozładowaną włożyłem do mojego mi4c i bez problemu po kilku sekundach migania czerwonej diody pokazało się 0% na ekranie i bez problemu doładowałem ją do 20%, przełożyłem z powrotem do jej oryginalnego telefonu i system się podniósł. Niestety, cały czas ładuje się bardzo powoli (utrzymuje poziom naładowania na ładowarce).

W każdym razie ogniwo było tylko mocno rozładowane i działa, zamiana modułów usb nic nie zmieniła, tj. mój tel ładuje poprawnie, tamten zachowuje się jak w opisie wyżej. Czy pozostaje mi szukanie płyty głównej do tego egzemplarza?

• 1 month later...

A ktos mial taka sytuacje, ze po wymianie lcd pojawil sie problem z uruchomieniem telefonu ?
U mnie to wygladalo tak, ze wymienilem wysiwetlacz, podpialem wszystkie tasmy... no i przyszedl czas sprawdzic czy wyswietlacz w ogole dziala. Odpalilem, pojawil sie znaczek MI i takie 3 kropeczki oznczajace loading... nie dam sobie reki uciac ale chyba zablokowalo sie to na 3 kropce.. telefon sie wylaczyl i od tamtej pory jedynie laduje 0,4a i miga nieszczesna czerwona dioda.

Najpierw byl podlaczony pod oryginalna ladowarke xiaomi, teraz pod laptopa. Dioda miga przez kilka/kilkanascie minut i przestaje. A telefonu jak sie nie dalo wlaczyc tak sie nie da.

Da sie jakos zweryfikowac czy to plyta czy bateria ? Pomijajac zakup nowej baterii i wsadzenie jej, jesli odpali to znaczy ze stara zdechla, jesli nie to wiadomo - plyta ;)

Z drugiej strony z bateria nigdy nie bylo problemu, naet ostatnio spojrzalem, ze stan baterii jest dobry czy tam doskonaly (w ustawieniach albo w panelu sterowania jest cos takiego).

EDIT: Czy jesli w trakcie prob ladowania (czyli kiedy dioda miga) nagrzewa sie plyta to znaczy, ze plyta jest ok ?

Edited by lelusz

Ale na poczatku sie wlaczyl... Pojawilo sie logo miui i loading, ale sie zatrzymalo, jakby sie zawiesil przy uruchamianiu. Pozniej chyba padla bateria albo ja odlaczylem go od ladowarki bo sie dlugo nie uruchamial ... i skonczylo sie tak jak sie skonczylo :)

Coz, bateria zdechla. Przelozylem nowa - da sie wejsc do recovery... ale przy probie uruchomienia telefonu wisi na loadingu, dokladniej na drugiej kropce :/

Czy to koniec telefonu ?

A jesli koniec to czy jest jakas szansa na odzyskanie zdjec, filmow i reszty danych ?? :/

EDIT:
Jestem skonczonym idiota :D Bateria wraca do zycia.... po przekladaniu ekranu (a przy tym wszystkich innych tasiemek, aparatow itd itp)... urwa kabelek przypialem do gory nogami stad takie slabe napiecie i marne ladowanie....

Edited by lelusz

• 7 months later...
  • 1 month later...
  • 5 years later...