Sebaiz1 Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Kupiłem sobie niedawno telefon Redmi3, telefonik fajny. lecz niestety rom spolszczony jest tylko w jakiś 70% a gdy ustawie język angielski to i tak pojawiają się chińskie znaczki. Czy mógł by mi ktoś napisać jaki rom oraz jak wgrać aby pozbyć się tego problemu ? Wiem że tematów tego typu jest tu naprawdę sporo, ale nie potrafię się w tym odnaleźć, niby można odblokować bootloader a niby nie, niby można zainstalować miuipolska na odblokowanym bt ale rom od xiaomi.eu jest w pełni spolszczy, itd.. Naprawdę, bardzo proszę kogoś o pomoc. Poniżej podaję informacje na temat systemu z jakim telefon do mnie dodarł: Device name: Redmi Model number: Redmi 3 Android version: 5.1.1 LMY47V MIUI version: MIUI 77.| Stable 77.1.1.0(LHPCNCK)
cukru Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Tutaj masz instrukcję jak zainstalować a tutaj link do romu https://mega.nz/#!v4YCkAiJ!VKeCCvmy66XjJcaXFaVtO4QcpbP3WstFnUbCCsmSM1g To jest rom na zablokowany bootloader, w pełni spolszczony.
Sebaiz1 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 Dzięki @cukru za odpowiedz. Powiedz mi tylko jaki oryginalny rom mam pobrać do tego MiFlasha oraz czemu podałeś link do romu polskiego skoro tam w poradniku jest link tylko do innego romu ?
Pepso94 Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 W poradniku jest link do romu oryginalnego od Xiaomi i do romów spolszczonych, tylko w tych spolszczonych nie ma już uwzględnionego tego co podrzucił cukru w linku.
Sebaiz1 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 Aha czyli mam @Pepso94 rozumieć że na stronie nie zdążyli jeszcze zaktualizować druga sprawa to widzę że ten oryginalny rom dla redmi 3 jest tylko w chińskim ale cz mam pobrać Stable lub Developer ?
FromWP Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Masz pobrać ten z linka który Ci podał cukru! Może znajdziesz ten rom 7.1.3 eu w innym miejscu, ale innego romu na zablokowany bl nie znajdziesz.
Pepso94 Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Oryginalny jest w chińskim i angielskim, ten co podał cukru był w dziale download kiedyś, teraz co tydzień są tam aktualizacje systemu na odblokowany bootloader. Stable czy dev to w sumie bez różnicy
Sebaiz1 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 Okej, to już chyba wszystko rozumiem. Powiedzcie jeszcze tylko proszę czy system operacyjny na komputerze na jakim tego dokonam ma znaczenie ?
enesas Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Ja wgrywalem nawet na win10, więc raczej nie. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Sebaiz1 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 @enesas A ilość bitów też nie ma znaczenia ?
FromWP Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Oj poczytaj jeszcze trochę, bo piszesz że 25 minut temu, Sebaiz1 napisał: Okej, to już chyba wszystko rozumiem. Powiedzcie jeszcze tylko proszę czy system operacyjny na komputerze na jakim tego dokonam ma znaczenie ? a z tego co piszesz wynika że jesteś dopiero na początku drogi ze zrozumieniem tematu. Najlepiej (a w wielu miejscach piszą że to niezbędny warunek) żeby system był 64Bitowy. Odblokowałem już dwa Redmi 3 na Win10 64Bit. Za pierwszym razem miałem problem a okazał się nim kabelek, wymiana na inny sprawdzony pomogła. Poczytaj poradniki.
Sebaiz1 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 Dzięki bardzo za pomoc. Udało już mi się wgrać ten rom od @cukru Teraz mam jeszcze tylko problem z aplikacją MiPilot. Udało mi się ją raz uruchomić, i już teraz nie mogę a i jeszcze chciałem spytać jak usunąć ten program MiFlash z systemu ?
cukru Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Wystarczy wrzucić nowszą wersję MiPilot np. stąd MiFlash chyba jako tako się tylko rozpakowuje, wystarczy usunąć folder z nim, ale myślę, że może ci się jeszcze kiedyś przydać, ja bym zostawił
FromWP Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 12 godzin temu, Sebaiz1 napisał: Dzięki bardzo za pomoc. Udało już mi się wgrać ten rom od @cukru Teraz mam jeszcze tylko problem z aplikacją MiPilot. Udało mi się ją raz uruchomić, i już teraz nie mogę a i jeszcze chciałem spytać jak usunąć ten program MiFlash z systemu ? Nie usuwaj , przyda Ci się jeszcze na pewno, a duży przecież nie jest. Jak bardzo chcesz to musisz go znaleźć na dysku i wykasować. (On się nie instaluje na stałe dlatego nie ma go na liście zainstalowanych programów)
Sebaiz1 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 A jak się @cukru instaluje te aplikacje przez menadżer plików ?
Sebaiz1 Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Opublikowano 7 Maja 2016 Okazało się że była zła wersja aplikacji, pobrałem inną i udało się normalnie zainstalować. Temat rozwiązany, dzięki wszystkim za pomoc !
Hymer Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Witam, mam tę samą wersje oprogramowania co autor tego tematu. Gdy wyłączenie telefon i przyciskami vol up + Power i przejdę do downloadu telefon przestaje być wykryty przez Windowsa 8.1 64 bit. Gdy normalnie go podłączenia mam dostęp do aplikacji mipcsiute a także do pamieci wewnętrznej. Zainstalowałem miflash, sterowniki adb, uniwersal od Google. Nie wiem dlaczego system go nie wykrywa w trybie download. W menadżerze zadań mam żółty ? przy sterownikach usb. Nieznane urządzenie, konncertator usb. Wskazuje ręcznie ścieżkę ale system nie instaluje sterowników które wcześniej pobrałem. Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Pepso94 Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 A próbowałeś zainstalować sterownik z folderu MiFlasha?
Hymer Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Nie pomaga, w menadzerze pisze nieznane urządzenie USB ( żądanie dyskryptora urządzenia nie powiodło się
Pepso94 Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Zainstaluj może Mi PC Suite, jeśli już masz to zrób reinstall, spróbuj jeszcze z inną wersją MiFlasha i ręcznie sterownik Qualcomm w folderze drivers, taki przynajmniej został zainstalowany u mnie (Win10 64bit). Dla pewności można jeszcze wyłączyć zabezpieczenie przed instalacją sterowników które nie są podpisane cyfrowo. Ewentualnie zmień kabel USB i port USB (dziwne, ale czasami pomaga) Edytowane 13 Maja 2016 przez Pepso94
Hymer Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Dzięki za podpowiedzi. Reinstalowałem już miflash, mi pc siute też, wszystkie sterowniki instalowałem ponownie. Nie pomaga. System w menadżerze pisze że zainstalował już najnowsze sterowniki dla urządzenia ale widnieje przy nim żółty ?. System już uruchamiałem z wył. podpisami. Kabel też zmieniałem, spróbuję jeszcze inny port USB, póki co korzystałem tych z przodu obudowy komputera.
Hymer Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Telefon został wykryty. Otrzymałem zgodę od Xiaomi na odblokowanie bl. Rozumiem że wgrywam wersje dev potem odblokowuje bl a następnie recovery. Wybranie opcji w miflash all usunie mi moją zawartość np zdjęć. Czy i tak wszystko wyleci. Nie używam karty pamiecu zewnętrznej w telefonie. Druga rzecz. Czy recovery obojętnie jakie? Na jednym z tematów tutorial jest link do twrp i jest tam ich kilkanaście. Wybrałem Hermesa bo jest najwięcej pobrań. Po wygraniu recovery wgrywam od razu ROM miui polska lub EU.xiaomu. I po problemie.
Pepso94 Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Najpierw wgrywasz dev, odblokowujesz bootloader i wgrywasz recovery, ale nie dla hermesa tylko dla ido i najlepiej od cofface. MiFlash usunie wszystko z telefonu.
jarekm95 Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 58 minut temu, Hymer napisał: Wybrałem Hermesa bo jest najwięcej pobrań. HAHAHAHAHAHA MISTRZ! :v Lepiej wybierz ido bo taki masz telefon. Robrze radzę. 1
Hymer Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Dziękuję pepso. Gdyby poradniki były dopracowane, wrzucone zdjęcia, film instruktażowy to by nie było głupich pytań. Dla początkującego z telefonem xiaomi jest na forum zbyt dużo materiału i nie wiadomo co czytać.
Hymer Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 Wydawało mi się że wszystko już mam, pobrałem że strony EU.xiaomi last china dev wyrzuciłem na telefon wszedłem w update ale paczka nie może zostać zainstalowana. Gdy chce zainstalować rom china dev pod fastboot pojawia się komunikat w miflash że urządzenie jest zablokowane. Ten pierwszy krok jest jak narazie dla mnie nie do przejścia. Nie wiem co mam zrobić. Jak zainstalować china dev?
Pepso94 Opublikowano 19 Maja 2016 Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Pod fastboota nie zainstalujesz, do tego musisz mieć odblokowany bootloader. System instalujesz w trybie download i zainstalujesz tylko te romy (Redmi 3/ido) oryginalne od Xiaomi, lub ten xiaomi.eu na zablokowany bootloader. Oryginalne możesz przez apkę Updater w telefonie, xiaomi.eu przez MiFlash. Edytowane 19 Maja 2016 przez Pepso94
Hymer Opublikowano 20 Maja 2016 Opublikowano 20 Maja 2016 Na męczyłem się wczoraj, ale udało się. Wgrałem china dev potem recovery przez wiersz polecenia i w recoverach nowy rom. W recoverach robiłem na "pałę" bo nie wiedziałem jak zmienić z chińskiego na angielski. Teraz to czysta przyjemność użytkować telefon, wielkie podziękowania dla twórców miui polska. Oczywiście bez pepso nic bym pewnie nie zrobił. Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi